ANKARA - MEHMET TOSUN
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin, "Türkiye'nin acilen Irak merkezi hükümetiyle, uluslararası aktörlerle bir anlaşmaya vararak, buradaki gelişmelere müdahil olması, masaya yaklaşması gerekiyor. Irak merkezi yönetiminin Türkiye'ye karşı tutumu da çok yanlış. Türk askerini orada işgalci göstermek son derece çirkin bir yaklaşım." dedi.
DEAŞ tarafından 101 gün boyunca rehin alınan Türkiye'nin eski Musul Başkonsolosu Yılmaz, AA muhabirine, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunu değerlendirdi.
DEAŞ'a karşı başlatılan geniş kapsamlı operasyonun tüm hızıyla devam ettiğini belirten Yılmaz, terör örgütünün kalesi niteliğindeki Musul'un temizlenmesinin, örgütün yok edilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Operasyonun ne kadar süreceğinin ve terör örgütünün ne kadar direneceğinin bilinmediğini ifade eden Yılmaz, "IŞİD kaçmadan ya da yenilmeden önce elinde ne kadar kirli taktik varsa devreye sokacaktır. Ancak bunun bu aşamadan sonra ne kadar işe yarayacağı soru işareti. Ben, IŞİD için çemberin daraldığını düşünüyorum. Uluslararası toplumun da yerel güçlerin de artık sabrı taştı." diye konuştu.
Yılmaz, asıl önemli olanın operasyon sonrasında Irak'ın ve Musul'un geleceğinin nasıl belirleneceği olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Operasyon sonrası Irak ve Musul'un geleceği henüz belli değil. Şu anda hangi kuvvetin ne kadar müdahale edeceği, kimin, nerede olacağı, Musul'un nasıl kurtulacağına ilişkin bir askeri plan var. Ancak bu askeri planın, Musul kurtarıldıktan sonra ne kadar geçerli olacağı belli değil. Bir oportünizme girişebilirler. IŞİD çökmeye başladığında, mesela Peşmerge belli bir bölgede durmak zorunda hissetmeyecektir kendini. Ninova Muhafızları veya diğer yerel güçler de kentin merkezine bir an önce girmek isteyecektir. 'Şii milislerin Musul'a girmesine izin verilmeyeceği' belirtiliyor ama onların da bu kuralı tanımayabileceğini bilmek lazım."
Bölgede bir mezhep çatışmasının yaşanma ihtimaline dikkat çeken Yılmaz, bunun çok hassas ve özen gösterilmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.
Yılmaz, Musul ile ilgili üç senaryonun bulunduğunu belirterek, "Birincisi, Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Musul'u alıp Irak'ın bir vilayeti yapmak istiyor. İkincisi, Kürtler, Musul'un bir kısmını almak istiyor. Üçüncüsü de buranın Sünni bir bölge haline getirilmesi ve Musul'un başkent yapılması. Bunların hangisinin vücut bulacağını zamanla göreceğiz." dedi.
Türkiye'nin Musul'a ayrı bir harekat yapmasına izin verilmediğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin eğittiği kuvvetlerin ise Peşmergelerin sorumluluğunda görev yaptığını söyledi.
dikGAZETE.com