Ekonomi

Türkiye 13 milyonluk genç nüfusuyla yabancı yatırımcılara fırsatlar sunuyor

Türkiye, yaklaşık 13 milyonluk genç nüfusu ve yeniliklere açık dinamik bir pazar olması dolayısıyla yabancı yatırımcıları cezbetmeye devam ediyor.

Türkiye 13 milyonluk genç nüfusuyla yabancı yatırımcılara fırsatlar sunuyor
20-02-2021 15:44

ANKARA (AA) - KüreselleÅŸen dünyada birçok ÅŸirket, genç nüfus, ucuz iÅŸ gücü, güçlü ihracat hacmi gibi koÅŸulları saÄŸlayan ülkelerde yatırım olanaklarını deÄŸerlendiriyor. Türkiye, teÅŸvik imkanları, altyapısı ve güçlü finansal sistemiyle yabancı ÅŸirketlerin yatırım radarında yer alıyor.

AA muhabirinin Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K) verilerinden derlediÄŸi bilgilere göre, Türkiye'de 2020 itibarıyla 15-24 yaÅŸ grubunda 12 milyon 893 bin 750 kiÅŸi bulunuyor. Bu yaÅŸ grubunun 6 milyon 610 bin 22'si erkeklerden, 6 milyon 283 bin 728'i ise kadınlardan oluÅŸuyor.

Öte yandan, son yıllarda yüksek öÄŸretimde hızlı bir ivmelenme sürecine giren ve üniversite sayısını 200'ün üzerine çıkaran Türkiye'de 4,5 milyon lisans, 3 milyon ön lisans, 297 bin yüksek lisans ve 101 bin de doktora öÄŸrencisi bulunuyor.

"Meslek liseleri ihmal edilmemeli"

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Ä°ÅŸletme Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. Ramazan AktaÅŸ, Türkiye'nin, özellikle piyasa hacmi, ticari dışa açıklık, döviz kuru, belli bir ölçüde sermaye stoku, güçlü altyapı ve beÅŸeri sermayesiyle doÄŸrudan yabancı yatırımın giriÅŸinde ön plana çıktığını söyledi.

BeÅŸeri sermayenin kalitesinin genellikle asgari lise mezunu kalifiye elemanların sayısıyla temsil edildiÄŸini belirten AktaÅŸ, bu sayının yüksek olmasının, yatırım kararını ve beklenen ürünü elde etmeyi kolaylaÅŸtıracağı için cezbedici bir unsur olduÄŸunu ifade etti.

Meslek liselerinin ihmal edilmemesi gerektiÄŸini ve özellikle sanayi açısından ihtiyaç duyulan tekniker elemanların buralardan yetiÅŸtiÄŸini dile getiren AktaÅŸ, Türkiye'nin ara eleman sayısı istenilen düzeyde olmamakla beraber emsal ülkelere kıyasla yine de iyi durumda bulunduÄŸunu kaydetti.

AktaÅŸ, ülkenin genç nüfusunun Avrupa'ya kıyasla çok fazla olduÄŸuna dikkati çekerek, "Bu avantajı iyi kullanmamız lazım. Genç nüfusun giriÅŸimcilik potansiyeli yüksek. Bilgisayar, yazılım ve oyun sektörlerinde ciddi bir potansiyelimiz var. Bunların iyi deÄŸerlendirilmesini saÄŸlayacak yatırımlara ülkemiz açık durumda." diye konuÅŸtu.

"Genç nüfus demek iÅŸ gücü demektir"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Ä°ktisat Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin ToÄŸay da Türkiye'nin son yıllarda dış finansman ihtiyacının giderek büyüdüÄŸünü söyledi. ToÄŸay, dış kaynak açısından en saÄŸlıklı olanın, doÄŸrudan yatırımlar yoluyla yabancının ülkede fabrika açması ya da fabrika satın alarak iÅŸletmesi olduÄŸunu dile getirdi.

Bu açıdan da genç nüfusun iki boyutuyla önem taşıdığına dikkati çeken ToÄŸay, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°lk olarak genç nüfus demek iÅŸ gücü demektir. Türkiye'nin ortalama iÅŸ gücü kalitesi, yani beÅŸeri sermaye düzeyi zaman içinde artmaktadır. Bu yabancı yatırımcı açısından onları Türkiye'ye çekecek önemli bir unsurdur. Genç nüfus ikinci olarak dinamik bir pazar demektir. Yani yeniliklere açık ve potansiyeli giderek artan bir pazar demektir. Bu haliyle Türkiye açısından önemli olan nokta genç nüfus avantajını zamanında kullanabilmektir."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER