KİLİS - Rıdvan Korkulutaş
Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan öncülüğünde geçen hafta Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde Suriyeli iş adamlarıyla bir araya gelen Kilisli iş adamları, bu görüşmelerin genişletilebilmesi amacıyla geçtiğimiz günlerde Azezli iş adamlarıyla Kilis'te görüş alışverişinde bulundu.
Görüşmelerde sorunlar ve yapılması gerekenler rapor haline getirilerek, Kilis Valiliğine sunulacak.
Coğrafi konumu itibarıyla ülkenin Suriye ve Ortadoğu'ya açılan kapısı olan Kilis'teki iş adamlarının Azez'deki iş adamlarıyla hareket ederek ticaretin geliştirilmesi, bölgenin kalkındırılması planlıyor.
"Tam da ticareti konuşma zamanı"Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Suriye'de iç savaş başladıktan sonra bu ülke ile olan ticaretin tamamen durduğunu söyledi.
Fırat Kalkanı Harekatı ile güvenli ortamın oluşması dolayısıyla rahatlıkla ticaret yapılacağını ifade eden Öndeş, şöyle konuştu:
"Şu anda orada güvenli bir ortam oluştu. Geçen hafta biz Azez'e gitmiştik. Oradaki ve Kilis'teki görüşmelerimizde sorunları tespit ettik. Tam da ticareti konuşma zamanı. Sorunlar çözüme kavuştuktan sonra Kilis ve Azez'deki kardeşlerimiz Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki ticaretlerini çok daha rahat yapacak. Bu sorunların en kısa zamanda çözüme kavuşacağını umuyorum. Bütün umudumuz bir an önce Suriye'deki savaşın durması. İnsanların ticaretle ve başka şeylerle uğraşabilmesi lazım."
"Gümrükte bir pazar kurulabilir"Çobanbey Sınır Kapısının şu an için alternatif olarak düşünülebileceğini kaydeden Öndeş, şunları kaydetti:
"Tamamen yıkılmış bir ülke var karşımızda. Kilis'te kuracağımız Polateli Organize Sanayi Bölgesi, Suriye’ye ve Ortadoğu'ya açılan kapıya 12 kilometre uzaklıkta bir yer olacak ayrıca Suriye ile birlikte gümrükte bir pazar kurulabilir. İnsanlar orada ürünlerini pazarlayabilir. Yani ticaret merkezi gibi bir şey düşünülebilir. İnşallah bunlar zaman içerisinde olacak şeyler. Kilis olarak gelecekten umutluyuz."
"PKK'nın bölgeden temizlenmesini istiyoruz"Azez Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muhammed Semih Kattur da Suriye’de ürettikleri ürünleri Türkiye'ye pazarlamak istediklerini anlattı.
Suriye'de önemli oranda zirai ürün üretildiğini aktaran Kattur, "Suriye'nin ürünlerini Türkiye'ye satmak istiyoruz. Fırat Kalkanı Harekatı milletin bir ümidiydi. O ümitler gerçekleşti. Oradaki halk istikrara kavuştu ve derin bir nefes alıp rahatladı. Suriye halkı bu olaylar nedeniyle çok yoruldu. Terör örgütü PKK'nın bölgeden temizlenmesini istiyoruz. Onların yüzünden insanlar, evlerini boşaltıp buraya gelmek zorunda kaldı." ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com