Ekonomi

Türk teknoloji şirketinden Apple'a ihracat başarısı

Atomik kuvvet mikroskopları dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, üniversite ve araştırma merkezleri tarafından tercih edilen NanoManyetik Bilimsel Cihazlar, müşterilerine Apple'ı ekledi.

Türk teknoloji şirketinden Apple'a ihracat başarısı
18-05-2020 20:00

ANKARA (AA) - Yüksek teknoloji ürünleriyle adını dünyaya duyuran NanoManyetik Bilimsel Cihazlar, ihracat konusundaki baÅŸarısını sürdürüyor.

Teknopark Ankara ve ODTÜ Teknokent'te Ar-Ge çalışmaları yürüten NanoManyetik Bilimsel Cihazlar, 1999'dan bu yana elektronik test cihazları, çok düÅŸük sıcaklıklarda ve basınçlarda çalışabilen mikroskoplar ve manyetik görüntüleme sistemleri geliÅŸtirip üretimini gerçekleÅŸtiriyor.

NanoManyetik Bilimsel Cihazlar Yöneticisi ve ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzeylerin nanometre seviyesinde haritasını çıkarabilen atomik kuvvet mikroskobunu yaklaşık 400 bin dolarlık bir SANTEZ Projesi kapsamında geliÅŸtirdiklerini ve 3 yıllık bir çalışma sonunda prototipi tamamladıklarını söyledi.


Oral, satılabilir bir ürün için 1 milyon dolara yakın bir kaynak kullandıklarını belirterek, "Sonrasında çok sayıda ürün satmayı baÅŸardık. 2-3 yıl önce bir üst versiyonu için TÜBÄ°TAK TEYDEB desteÄŸi aldık. Apple'a satış yaptığımız da bu ezAFM Plus. Halihazırda dünyada 40'ın üzerindeki distribütörümüz ve web üzerinden satışlarımızı sürdürüyoruz. Geçen yıl en fazla satışı Güney Kore'ye gerçekleÅŸtirdik. Çin pazarına güçlü bir giriÅŸ yapmak üzereyken yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ortaya çıktı. Önemli hedeflerimizden birisi de yüksek potansiyeli bulunan Çin pazarı." diye konuÅŸtu.

Mikroskobun ilk versiyonlarından birini 2015'te Microsoft'a sattıklarını dile getiren Oral, sonrasında buna Samsung'un eklendiÄŸini aktardı. Samsung'un ürünü cep telefonu ekranlarını analiz etmek ve iyileÅŸtirmek için kullandığını anlatan Oral, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Åžu an en iyi cep telefonlarındaki piksellerden birinin boyutu 50 mikrometre civarında. Saç telinin yaklaşık çapı kadar bir piksel var. Her bir pikselde 3-4 renk var. Onların boyutu da yaklaşık 25-26 mikron boyutunda. Bunları iyileÅŸtirmek, karakterize etmek, analiz etmek için kullanıyorlar. Apple'ın da benzer bir amaçla kullanacağını sanıyoruz. Yüksek teknolojiye dayalı, tamamen yerli ve milli bir ürün geliÅŸtirdik. Yüksek teknoloji ÅŸirketlerinin tamamı da radarımızda. Apple da en önemli hedeflerden birisiydi. Geçen yılın sonuna doÄŸru bize bazı numuneler yolladılar ve denemeler yaptık. 2020 yılının ilk sipariÅŸini ocak ayında Apple'dan aldık ve hızla teslimatımızı gerçekleÅŸtirdik.

Apple ürünümüzün hem küçük hem büyük modeline talip oldu. Ä°lk aÅŸamada küçük modelimizi ihraç ettik. Bunu daha büyük modelimiz izleyecek. Google, Tesla, SpaceX ile de görüÅŸmelerimiz sürüyor. NASA gibi daha önce ürün verdiÄŸimiz kuruluÅŸlar ve üniversitelerle yeni ürünler için görüÅŸtüklerimiz var."

"Muadil ürünlerden daha üstün"

Oral, firmaların ürün seçerken ellerindeki numuneleri 4-5 ÅŸirkete gönderdiklerini ve elde edilen sonuçlara bakarak performans açısından en iyi ürünü seçtiklerini söyledi. Oral, "Ürünümüz elde edilen sonuçlarla muadillerinden çok daha üstün, fiyat olarak da daha uygun. Dünyada çok tercih edilen bir ürün." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Atomik kuvvet mikroskobunun, uzaya gönderilecek, tıpta kullanılacak bir malzemenin yüzey pürüzlülüÄŸünden elektriksel özelliklerine, manyetik özelliklerinden manyetik alanda nasıl etkilediÄŸine kadar birçok soruya yanıt aramak için kullanıldığına iÅŸaret eden Oral, nano seviyedeki tüm özellikleri ölçebildiÄŸini, 3 boyutlu görüntüleme yapılabildiÄŸini, DNA'yı incelemek için de bu mikroskoptan yararlanılabildiÄŸini vurguladı.

Satışların yüzde 90'ı ihracat

Oral, dünyanın önde gelen 100 üniversitesine ürünlerini vermeyi amaçladıklarını dile getirerek, "Top 10 ve 20'deki üniversiteleri neredeyse tamamladık. Ä°lk 100'den de 50'ye yakın üniversiteye ürünlerimizi verdik. Satışımızın yüzde 90'ına yakınını ihraç ediyoruz. Dünyanın önde gelen pek çok araÅŸtırma merkezinde de ürünlerimiz kullanılıyor." dedi.

Hedeflerine iliÅŸkin de deÄŸerlendirmeler yapan Oral, teknoloji temellerini daha derinleÅŸtirmeyi ve ÅŸirketi büyütmeyi amaçladıklarını söyledi.

Oral, çoÄŸu alanda kendilerine yettiklerini, yetmedikleri durumlarda yurt içinde ve dışında akademisyenlerle iÅŸ birliÄŸi yaptıklarını belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"Büyüyüp, daha kararlı ve stabil ÅŸirket olmaya çalışıyoruz. Savunma sanayisine yavaÅŸ yavaÅŸ girmeye baÅŸladık. ODTÜ Fizik Bölümü'nden bir öÄŸretim üyemizle CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı projesi kapsamında Radyasyon Dedektörü projemiz var. Farklı alanlara yavaÅŸ yavaÅŸ geniÅŸlemeye çalışıyoruz. Yeni ürün geliÅŸtirme çalışmalarımız devam ediyor. Kimsenin yapmadığı ÅŸeyleri yapmak istiyoruz. Herkes ÅŸaşırıyor, 'Türkiye'de böyle bir ÅŸey yapılabiliyor mu?' diye. Birçok sıkıntı çekiyoruz ama yapılabiliyor. Bunu gösteriyor olmaktan da gurur duyuyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER