Genel

Türk şirketlerine İsrail’de vergi şoku

Türkiye-İsrail ilişkilerinin tekrar düzelme aşamasına geldiği şu günlerde, İsrail’de iş yapan Türk şirketleri İsrail Maliye Bakanlığı’nın hukuki temeli olmayan vergi talebiyle zor günler yaşıyor. İsrail’de 22 yıldır faaliyette...

Türk şirketlerine İsrail’de vergi şoku
03-06-2016 14:57
Türkiye-İsrail ilişkilerinin tekrar düzelme aşamasına geldiği şu günlerde, İsrail’de iş yapan Türk şirketleri İsrail Maliye Bakanlığı’nın hukuki temeli olmayan vergi talebiyle zor günler yaşıyor.
İsrail’de 22 yıldır faaliyette bulunan ve yerel inşaat şirketleri dahil ülkenin en büyük inşaat şirketlerinden biri haline gelen Türk İnşaat Şirketi Yılmazlar Construction Group şirketine karşı İsrail’den, 40 milyon dolar hukuksuz ve hiçbir yasal temeli olmayan bir vergi talebi geldi.
İsrail Maliye Bakanlığı’nın vergi talebine Türk İnşaat Şirketi Yılmazlar Construction Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Sahibi Ahmet Reyiz Yılmaz tepki gösterdi. Ahmet Reyiz Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, "Bu konunun bu kadar büyütülüp ortaya çıkartılması İsrail hükumetin ağır ihmalidir, İsrail hükumetini imzaladığı sözleşmelere uymaya davet ediyorum. Aksi takdirde ilişkileri düzeltmeye yönelik girişimlerin arttığı bu dönemde yeni bir hukuksuz işlem ile bu süreç yara alabilir. İsrail bir taraftan Türkiye’ye gaz satmak için ticareti genişletmek için uzlaşı ararken diğer taraftan 22 yıldır İsrail ülkesine hizmet veren bir şirketle olan ilişkisinde hukukun dışına çıkmamalıdır" dedi.
Ahmet Reyiz Yılmaz, "İsrail Hükumeti yabancı işçiler üzerinden aldığı bir vergiyi şirketimizin muafiyeti nedeni ile bizlerden almıyordu. 2003 yılında İsrail hükumetinin yabancı işçiler konusunda aldığı bir kararla kendi yerel çalışanlarını avantajlı duruma getirmek için yabancı işçi çalıştıranlardan şirketlerden yüzde 8 oranında ağırlaştırıcı bir vergi kanunu çıkarttılar. Bu kapsamda yabancı işçi çalıştıran şirketlerin İsrail devletine ek vergi ödemeleri gündeme geldi. Fakat bu durum piyasaya serbest giren ve özel izne tabi olmayan şirketleri kapsayan bir vergiydi. İsrail bizi kanunun çıktığı 2003’ten bu yana bu vergiden muaf tutmuştur. Şirketten bu verginin alınmayacağına, Yılmazlar Construction Group Şirketinin bu vergiden muaf olduğuna dair İsrail devletinin hukuk müşavirlerinin İsrail Yüksek Mahkemesi huzurunda 2004 yılında yazılı beyanları ve tutanak altına alınmış kayıtları var. Bu beyanlara bağlı olarak, Yılmazlar Construction Group 2003-2015 yılları arasında istihdam ettiği Türk işçiler için bu vergiyi ödemedi. Şirket bu vergiyi ödemediğini her yıl bilançolarına yazarak İsrail Maliye Bakanlığına düzenli bildirimde bulundu" dedi.
İsrail Maliye Bakanlığı’nın 10 yıl boyunca şirketten vergi istemediğini de sözlerine ekleyen Ahmet Reyiz Yılmaz, "Neden 12 yıl bekledi. 12 yıl sonra alt kademe bir Maliye Bakanlığı memuru şirkete bu vergi ile ilgili toplamda 40 milyon dolar ödeme emri çıkarttı. Şirket itirazlarını ve devletin avukatlarının beyanlarını iletmesine rağmen konu hukuken hiçbir yetkisi olmayan yerel bir İsrail mahkemesine taşındı" dedi.
Yerel mahkemenin yetkisiz olduğunu da belirten Türk işadamı Ahmet Reyiz Yılmaz, "İsrail tarafının yaptığı ikinci hukuksuz iş, Türk şirketinden talep edilen bu hukuki olmayan verginin İsrail’de bir yerel mahkemeye taşınmasıdır. Zira şirket bu süre içinde faaliyetlerini iki ülke arasında imzalanmış olan bir uluslararası sözleşme kapsamında gerçekleştirmiştir. Bu anlaşmanın diğer tarafları ise T.C Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İsrail Savunma Bakanlığı bağlı kuruluşu İsrael Military Industry IMI firmasıdır. Bu anlaşmaya göre her hangi bir anlaşmazlık çıkması halinde çözüm ya da tartışma yeri İsrail yerel mahkemeleri değil, İsviçre Zürih Mahkemesidir" dedi.

"İSRAİL HUKUK İHLALİ YAPMAKTADIR"
Türk işadamı Ahmet Reyiz Yılmaz, İsrail’in hukuk ihlali de yaptığını belirterek, "İsrail imzaladığı bu anlaşmayı da tanımayarak bir başka hukuk ihlali yapmaktadır Eğer İsrail tarafı bu tutumunu değiştirmezse uluslararası bir anlaşmayı delmiş olacak. Bir daha İsrail Savunma Bakanlık firması IMI ve iştirakleri olan hiçbir firma Türkiye de ihalelere giremez duruma gelecektir. Bu konunun bizzat takipçisi olacağımız unutulmamalıdır. Bizim muhatabımız İsrail Hükumeti ve İsrail Savunma Bakanlığıdır. Bir yerel mahkeme ve prim peşinde koşan alt düzey bir vergi memuru muhatabımız olamaz" dedi.

KONU TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA
Ahmet Reyiz Yılmaz, konunun Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na taşındığını belirterek, "Ben konuyu Dışişleri Bakanlığımıza taşıdım. Savunma Bakanlığının ve Maliye Bakanlığının resmi yazıları var. Açık ve net. Usulsüz işlem var. İsrail açısından amacı belli olmayan çok ama çok Hukuksuz bir işlemden bahsediyorum. Hukuk tanımayan bir işlem. İsrail Başbakanı Netanyahu‘ya da çağrıda bulunuyorum Şirketimiz aleyhine legal olmayan ve amacı belli olmadan uydurulmuş olan bu konu derhal ortadan kaldırılmalıdır. Gereksiz ve hukuki olmayan bir konu ile ilişkilerin düzelmesi gereken bir süreçte bu adımları son derece yanlış buluyorum. Sonunda Türkiye’ye ödenecek tazminatı galiba birileri Türk şirketi üzerinden devşirmeye çalışıyor. Benim 22 yıllık İsrail ticari hayatımı bilen İsrail üst düzey yetkililer ve politikacılar Ahmet Reyiz Yılmaz olarak böyle bir şeye müsaade etmeyeceğimi biliyorlardır. Mevcut durumda bu konu sadece İsrail açısından sıkıntı doğuracak bir meseledir. İsrail’in buna benzer bir konuda benden almış olduğu yaklaşık 25 milyon dolar daha haksız ve usulsüz bir vergi daha var. Bunu da bana iade etmesi gerekirken böyle gereksiz adımlar atıyor olmaları son derece üzücüdür" dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER