
Ankara
"Polis Nizamnamesi" adıyla 10 Nisan 1845'te kurulan Türk Polis Teşkilatı bu yıl 180'inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
Polis Haftası etkinlikleri kapsamda Gölbaşı ilçesindeki yerleşkelerinin kapılarını AA'ya açan Kriminal Daire Başkanlığı, aydınlatılmamış olaylarda soruşturma yürüten birimlere yardımcı oluyor.
Daire Başkanlığına bağlı Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Samsun'daki 10 Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlükleri ile merkez Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü Parmak İzi Geliştirme Laboratuvarının, 9 ana inceleme alanında (balistik, belge, biyoloji, iz, kimya, ses, görüntü, data ve parmak izi geliştirme), 52 farklı inceleme metodunda "TS ENISOIEC17025" standardına göre uluslararası tanınır akreditasyon sertifikası bulunuyor.
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından düzenli aralıklarla denetlenen Daire Başkanlığı, 2002'den itibaren Avrupa Adli Bilimler Enstitüleri Ağının (ENFSI) üyeleri arasında yer alıyor.
Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı müdürlüklerinin imkan ve inceleme yetenekleri her yıl ENFSI tarafından da test ediliyor.
"Son teknolojiyi kullanıyoruz"
Kimyasal İnceleme Şube Müdürlüğü Bürolar Amiri Komiser Didem Özkaya, polis üniforması ile kimya mühendisi olarak 8 yıldır görev yapmanın gururunu yaşadığını dile getirdi.
Asayiş olaylarını aydınlatmak, suçluların yakalanmasını sağlayarak verimliliği en üst düzeyde tutmak amacıyla bilim ve teknolojinin tüm imkanlarından faydalandıklarını belirten Özkaya, şunları kaydetti:
"Suç ve suçluyla etkin mücadelede Kriminal Daire Başkanlığının kurulduğu 1977 yılından bu yana 10 bölge laboratuvarıyla 81 ilde hizmet vermekteyiz. Adli ve idari soruşturmalar kapsamında tarafımıza gönderilen maddi bulgu ve delilleri inceliyoruz.
Suçların aydınlatılmasında delilden sanığa gidilmesi prensibinden hareketle çağın getirdiği bilim ve son teknolojiyi kullanarak, ekspertiz raporu çıkarıyoruz. Bu raporlarla adaletin tecelli etmesine katkı sağlıyoruz."
Polis ekiplerinin ülke güvenliği için gece gündüz görev yaptığını anımsatan Özkaya, uyuşturucudan patlayıcı madde analizine kadar olayları aydınlatmak için her bir delilin önem arz ettiğini vurguladı.
Özkaya, görev yaptığı Kimyasal İnceleme Şube Müdürlüğünün 7 büro amirliği ve 5 inceleme biriminden oluştuğu söyledi.
"Toprak analizinden cinayet raporu"
Çalışmalarına ilişkin bilgi veren Özkaya, şöyle konuştu:
"Örneğin bir cinayet olayında şüphelinin ayağının altından çıkan toprak numunesi ile olay yerinden elde edilen toprak numunesinin kimyasal açıdan benzer olup olmadığını raporlamaktayız.
Diğer bir örnek ise trafik kazasında cam ve boya karşılaştırmasını yaparak olayın aydınlatılmasına katkı sağlamaktayız. Yakın gündemden de örnekler verirsek sahte alkol, sahte altın ve benzeri analizler de laboratuvarlarımızda yapılmaktadır."
Türk Polis Teşkilatının180'inci kuruluş yıl dönümünü ve meslektaşlarının Polis Haftası'nı kutlayan Özkaya, "Delile olan güven, devlete olan güvendir. Kriminal Daire Başkanlığı olarak 7 gün 24 saat esasına dayalı çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu vesileyle şanlı teşkilatımızın yıl dönümü nedeniyle büyük bir cesaretle huzur ve güvenin teminini sağlamak için çalışan meslektaşlarımın Polis Haftası'nı kutluyorum." dedi.
Şehit polisleri rahmetle anan Özkaya, gazilere sağlıklı ömürler diledi.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com