FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen ilaç endüstrisi fuarlarından "CPhI Worldwide”a katılan Türk firmalarının temsilcileri, fuarda yoğun ilgi gördüklerini ve geleceğe yönelik iyimser olduklarını bildirdi.
Önemli ilaç endüstrisi fuarlarından olan ”CPhI Worldwide”, Almanya'nın Frankfurt kentinde devam ediyor. Messe Frankfurt tarafından düzenlenen ve bugün sona erecek fuarda 153 ülkeden 2 bin 500'den fazla katılımcı yer aldı.
Katılımcılar, 150'den fazla ücretsiz endüstri seminerinden yararlanma fırsatı bulurken ilaç sektörünün farklı branşları ilk kez bu yıl Frankfurt'taki fuarda tek çatı altında toplandı. Türkiye ise fuarda 27 firmayla temsil ediliyor.
Fuara ve Türk ilaç sektörüne ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan firma yöneticileri, fuarda yoğun ilgi gördüklerine vurgu yaptılar.
Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, fuarın ilaç sanayisindeki firmaları bir araya getirdiğini ve yeni iş fırsatları oluşturduğunun altını çizdi.
Fuarın şu ana kadar başarılı geçtiğini ifade eden Barut, “Bu yıl geçen seneye göre çok daha iyi. Çok kalabalık gördüm fuarı. Hem baktığımız zaman stantların hepsi dolu. Bize gelen ziyaretçilerin de çok fazla olduğunu düşünüyorum. Bu yıl çok daha fazla memnunuz.” dedi.
Kendi firmaları ve Türk firmaları açısından bu tür fuarların faydasına değinen Barut, “En azından çalıştığımız firmalarla iş birliklerimizi nasıl geliştiririz diye bakıyoruz. Çalışmadığımız firmalarla acaba çalışabilir miyiz diye onları ziyaret ediyoruz. Dolayısıyla bu fuarın ben başarılı olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Fuarın, Türkiye’ye ihracat bakımından faydası olacağını dile getiren Barut, ayrıca bu tür fuarların yeni ürünlerin Türkiye’ye gelmesi bakımından da çok yararlı olduğunu savundu.
-“Türkiye’de ilaç ithalatı ile ihracatı arasında çok ciddi fark var”
Barut, Türkiye’de ilaç ithalatı ile ihracatı arasında çok ciddi bir fark bulunduğuna ve bunun cari açığa neden olduğuna dikkati çekti.
Özellikle biyoteknolojik ürünlerin önemine işaret eden Barut, “Çünkü bu ürünler ilaç pazarının yüzde 17’sini teşkil ediyor ve bu ürünler pahalı olmasından dolayı Türkiye’de cari açığa neden oluyor. Bu bakımdan bunları Türkiye’de nasıl üretebiliriz, bu cari açığa nasıl azaltabiliriz diye gayret içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Yüzde yüz yerli bir firma olarak hem firmanın sürdürülebilir olmasını hem de bir Türk firmasının neler yapabileceğini göstermek istediklerini anlatan Barut, şöyle devam etti:
“Kazakistan, Cezayir gibi ülkelerde de firmalarımız var. Ayrıca bunların sayılarını da artırmak istiyoruz. Hatta belki Avrupa’da belki ABD’de firma satın alma arayışları içerisindeyiz. Dolayısıyla Türkiye’nin ilaç sanayisinde bir küresel oyuncu olması için uğraş veriyoruz.”
-“Türkiye’de ilaç sektörü gelişmiş durumda”
Barut,Türkiye’de ilaç sektörünün oldukça gelişmiş durumda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Biz şu anda Avrupa ve ABD ile boy ölçüşebilecek durumdayız teknoloji olarak. Bizim eksiğimiz özellikle bu biyoteknolojide geç kaldı Türkiye. Bizden daha ileri ülkeler var. Eğer biz Türkiye olarak ham maddeden başlayarak biyoteknolojik ürünleri de üretebilirsek o zaman açığımızı kapatmış olacağız. Kalitemiz zaten tartışılmaz. Türkiye’de şu anda çok kaliteli bir üretim yapılabiliyor. Dolayısıyla ilaç sanayisinde Türkiye iyi yolda.”
Nezih Barut ayrıca hükümetin yerli üretim konusunda çok büyük destek verdiğini dile getirdi. Bunun çok doğru bir strateji olduğunu vurgulayan Barut, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bunun bilinmeyen teknolojilerin Türkiye’ye gelmesi, istihdamın artırılması ve daha az vergi gibi avantajları var. Bütün bunlara bakıldığı zaman hükümetin bu politikası son derece akıllıca oldu ve biz de bunun için yatırımlara devam ediyoruz. Ben bu yapılan işi Türkiye ilaç sanayisinde bir devrim olarak görüyorum. Özellikle bundan firmaların çok yararlandığını düşünüyorum.”
-“Bu yıl daha fazla ilgi gördük”
Santa Farma İş Geliştirme Müdürü Baran Özler ise tamamen Türk sermayesiyle kurulmuş bir firma olduklarını ve ürünleri de Türkiye’de üreterek pazara sunduklarını söyledi.
Fuarda önceki yıllara kıyasla bu yıl daha fazla ilgi gördüklerini belirten Özler, “Bu tip fuarlarda bulunup hem Türkiye’nin hem de firmanızın adını duyurduğunuz zaman dünyada firma bilinirliği artıyor. Bu arttığı zaman ürünlerine olan ilgi de artıyor.” dedi.
Türkiye’nin çok hızlı gelişen bir ülke olduğunu vurgulayan Özler, “Sürekli yenilikçi ürünler piyasaya veriliyor. O anlamda firma sayısının artması, yeni üretim tesislerinin devreye girmesiyle firmalar artık çok kaliteli işler yapmaya başladılar. Ve dünyada da tüm Türk firmalarının bilinirlikleri artmaya başladı.” diye konuştu.
Özler hasta sayısı açısından bakıldığında da Türkiye’nin ilaç sanayisi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.
-“Geleceğe çok iyimser bakıyoruz”
Neutec Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bilgiç de fuarda oldukça fazla sayıda ziyaretçiyle görüştüklerini ve işler açısından da geleceğe çok iyimser baktıklarını dile getirdi.
Tüm ürünlerin Türkiye’de üretildiğini aktaran Bilgiç, “Hiçbir ithalatımız yok. Bir kısım ham maddeleri de yine kendimiz yapıyoruz. Bütün lisanslar kendimizin, bütün geliştirmeleri kendimiz yapıyoruz lisans kullanmadan.” diye konuştu.
Bilgiç, işlerin sürekliliği açısından siyasi istikrarın çok önemli olduğunu ve bunun sürmesi gerektiğini vurguladı.