Gündem

'Türk havacılığı olgunluk aşamasında'

Airbus Uluslararası İş Birliği Direktörü Ader, havacılık sektöründe çok iyi maliyet ve kapasite avantajıyla güçlü tedarik zincirine sahip Türkiye'nin bu alanda olgunluk aşamasında olduğunu söyledi.

'Türk havacılığı olgunluk aşamasında'
11-10-2019 18:37
Izmir

Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği ile Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ'nin (ESBAŞ) ev sahipliğini üstlendiği "Savunma ve Havacılık Sektöründeki Milli ve Yerli Sanayimizin Küresel İş Birlikleri ile Geliştirilmesi Konferansı"na Airbus, Boeing, General Electric ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden temsilciler katıldı.

Airbus Uluslararası İş Birliği Direktörü Thierry Ader, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin havacılık konusunda coğrafi anlamda çok büyük potansiyeli bulunduğunu dile getirdi.

Yerli uçak üretimi gibi hırslı hedeflere sahip Türkiye'de, İstanbul Havalimanı ile hava yolu trafiğinin de arttığına işaret eden Ader, "Bütün dünyadaki nüfusun yüzde 25'ini İstanbul'a getirip onları dünyanın her yerine taşıyabilirsiniz." dedi.

Ader, Airbus'un Türkiye'deki faaliyetlerine 30 yıl önce başladığını belirterek şunları söyledi:

"Türkiye ile gayet iyi çalışıyoruz. 2,5 milyar dolar olan kümülatif hacmimizi 2030 yılında 5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Türk havacılığı olgunluk aşamasında, biz de bundan çok memnunuz. Uzay ve havacılık sektörüne bölgede bir eğilim var. Bu konuda kümelenen çok şirket görüyoruz. Türkiye'de çok iyi maliyet, kapasite avantajınız var ve tedarik zinciriniz gayet iyi."

"Türkiye büyüme kaydediyor"

Boeing Tedarikçi Geliştirme Direktörü Jean Pierre Ustal da Türkiye'nin havacılık sanayisinde çok iyi bir pazar olduğunu ifade etti.

"Türkiye olarak çok iyi bir konuma sahipsiniz." diyen Ustal, "Türkiye'de kalite istiyorlar ve şirketin ilerlemesini istiyorlar. Hizmet güvenliği ve parçalardaki standardizasyon da önemli. Çok büyük bir tedarik sisteminiz var. Türkiye doğal bir merkez ve büyüme kaydediyor." diye konuştu.

Ustal, Boeing'in 70 yıldan uzun süredir Türkiye ile çalıştığını belirterek, "Burası doğal bir merkez. İstanbul'a geliyorsunuz ve dünyadaki her yere buradan gidebilirsiniz. Sadece büyüme olarak değil maliyet açısından da. Maliyet düşüklüğü ne kadar sürecek bilmiyorum. İnsan kaynaklarının daha fazla beceri kazandığını, kullanılmamış teknoloji kapasitesinin avantaj sağlayacağını görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile ortaklığı önemli ve gerekli bulduklarını vurgulayan Ustal, fikir anlamında da iş birliğine açık olduklarını söyledi.

"Yetişmiş insan kaynağı Türkiye için avantaj"

General Electric Türkiye Havacılık Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Aybike Molbay da en çok bilinen ürünlerinin ticari hava yollarında kullanılan motorlar ile askeri alanda üretilen motorlar olduğunu, bu alanda başarılı bir yıl geçirdiklerini ifade etti.

Yetişmiş insan kaynağının Türkiye için avantaj olduğunu dile getiren Molbay, "İyi yetişmiş insanların ne kadarını Türkiye'de tutabilirsek ülkemizin ileri gitmesine o kadar katkıda bulunurlar. Birlikte daha çok çalışıp burada kalmalarını sağlayabiliriz." dedi.

Toplantı sonunda yabancı katılımcılar, Türk havacılık sanayisi temsilcileri ile birebir toplantılar gerçekleştirdi.

Milli Savunma Bakanlığının himayesinde Ticaret Bakanlığının desteğiyle düzenlenen konferans yarın sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER