Teknoloji

Türk girişimcilerin mobil uygulaması FIFA'nın radarında

Türk girişimciler ve mühendisler tarafından geliştirilen Develad uygulaması da tüm spor alanlarında stadyum içi etkileşim, müsabakalar hakkında veriler ve animasyonlarla sporseverlerin eğlencesini artırmayı amaçlıyor.

Türk girişimcilerin mobil uygulaması FIFA'nın radarında
15-12-2022 13:39
İstanbul

Develad proje geliştiricilerinden Kerem Deveci, mobil uygulama ile tüm spor alanlarında artırılmış gerçeklik kullanarak sporseverlere dijital bir deneyim sunmayı hedeflediklerini belirterek, "Amacımız projenin bir Unicorn'a dönüşmesi. FIFA, projenin benzerini kullanarak aslında bu potansiyeli gördü, biz de potansiyeli görüyoruz." dedi.

Gelişen teknolojiyle birlikte artırılmış sanal gerçeklik uygulaması, dünya genelinde popüler hale geliyor. Bu kapsamda, birçok alanda çeşitli uygulamalar, kullanıcıların hizmetine sunuluyor.

Türk girişimciler ve mühendisler tarafından geliştirilen Develad uygulaması da tüm spor alanlarında stadyum içi etkileşim, müsabakalar hakkında veriler ve animasyonlarla sporseverlerin eğlencesini artırmayı amaçlıyor.

Dünyada ilk kez patent başvurusu Develad tarafından yapılan projenin bir benzerinin, FIFA tarafından da Katar’daki Dünya Kupası’nda sporseverlerin hizmetine sunulduğu ancak Develad’ın FIFA'ya durumu iletmesi sonrasında uygulamanın tüm mecralardan kaldırıldığı öğrenildi.

"Futbol kulüplerine, kullanıcılara ve yayın kuruluşlarına ekstra gelir sağlayan bir yapı kurmayı istiyoruz"

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kerem Deveci, uygulamayı Türk girişimciler Caner Bayraktar ve Gökhan Kiraz ile geliştirdiklerini ve mart ayında fikri patent başvurusunu yaptıklarını söyledi.

Amaçlarının tüm spor alanlarında artırılmış gerçeklik (AR ve VR) kullanarak sporseverlere dijital bir deneyim sunmak olduğunu dile getiren Deveci, "AR ve VR teknolojisini kullanarak spor alanlarında, stadyumlarda veya televizyon karşısındaki seyircilere dijital bir eğlence deneyimi sunmak. Müsabaka öncesinde taraftarlar kendi avatarlarıyla sahada yer alabiliyor, verilere ulaşabiliyor ve kaçırdıkları golü tekrar izleyebiliyorlar.

Buraları bir eğlence alanına dönüştürürken, futbol kulüplerine, kullanıcılara ve yayın kuruluşlarına uygulama içi reklamlarla ekstra gelir elde etmelerini sağlayan bir yapı kurmayı da istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Mart ayında fikir patentine başvurduktan sonra İspanya, Almanya ve Portekiz'den de benzer uygulamalar için başvuru yapıldığını ancak bunların ret cevabı aldığını aktaran Deveci, "Çünkü ilk başvuruyu biz yaptık ve globalde de ilk hak bizim oluyor. Çok enteresan bir şekilde daha önce kimse bu alanda bir başvuru yapmamıştı. Bu bizim elimizi çok güçlendirdi." diye konuştu.

"FIFA'dan konunun araştırıldığına ilişkin cevap geldi"

Projeyi geliştirip piyasaya çıkmaya hazırlandıkları süreçte FIFA'nın "InStadium" ismiyle Develad'a benzer bir uygulamayı hizmete sunduğunu fark ettiklerini anlatan Deveci, şöyle devam etti:

"FIFA aynı mantıkla uygulamayı sunmuş. Avukatımız aracılığıyla FIFA’ya öncelikle mail ileterek görüşme sürecine başladık. FIFA ile mailleşmeye de devam ediyoruz. Bu aşamalarda uygulamanın ve uygulamaya dair haberlerin kalktığını gözlemledik. Esas amacımız yasal bir sürece girmek değil uzlaşı ile ortaya güzel bir iş birliği çıkarmak.

FIFA'nın bu uygulamayı kullanıcılara sunması, projemizin potansiyelini gösteren en önemli ibaredir. FIFA'dan bize konunun araştırıldığına ilişki bir cevap geldi. Şu anda sürecimiz devam ediyor, iletişim halindeyiz."

"Projenin bir Unicorn'a dönüşmesini amaçlıyoruz"

Patent onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından yatırım turuna çıkacaklarını ve sonrasında çok hızlı bir şekilde uygulama platformlarında yer alacaklarını belirten Deveci, "Bizim amacımız projenin bir Unicorn’a (1 milyar dolar değerin üzerindeki girişimler) dönüşmesi. FIFA, projenin benzerini kullanarak aslında bu potansiyeli gördü, biz de potansiyeli görüyoruz. Türkiye’den bu alanda bir Unicorn çıkmasının önünde hiçbir engel görmüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Microsoft OLE DB Provider for SQL Server error '80040e37'

Invalid object name 'licence'.

/haberler_mobil.asp, line 11

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER