İSTANBUL
Türkiye Genç İşadamları Derneğinin (TÜGİAD) 16. Olağan Genel Kurulunda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TÜGİAD'ın kapasitesi ve geçmişi itibarıyla Türkiye için önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.
Merkezi yönetim bütçe açığının 2002 yılında milli gelire oranının yüzde 11'in üzerinde olduğunu anımsatan Tüfenkci, bu yıl kamu yatırımlarının yüzde 30 artırılacak olmasına rağmen 2017 yılında bütçe açığının milli gelire oranının en fazla yüzde 1,9 seviyelerinde olmasını öngördüklerini söyledi.
"Türkiye'nin medeniyet yolundaki yürüyüşüne hız kazandırdık" diyen Tüfenkci, Türkiye'nin sadece kendi vatandaşları için değil, bütün dost ve kardeşleri için de emniyetin, adaletin ve merhametin yurdu olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2008 yılındaki küresel krizin etkileri hala sürüyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarında beklenen iyileşme maalesef gerçekleşmedi. Özellikle 2016 yılında küresel ekonomi beklentilerin altında bir performans sergiledi. Emtia fiyatları ve uluslararası ticaret, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılması, zayıf sermaye akımları gibi faktörler bütün ülkelerin büyüme oranlarını etkiledi. Ayrıca ABD'de yapılan başkanlık seçimleri sonrasında Fed'in faiz artırma ihtimalinin de artmış olması, bu noktada da dövizde bir dalgalanmayı oluşturdu.
Türkiye ekonomisini küresel ölçekteki gelişmelerden bağımsız olarak anlamak ve değerlendirmek mümkün değil. Küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen Türk ekonomisi 27 çeyrektir üst üste büyümeye devam ediyor. 2016'nın ilk yarısında ise ekonomimizi yüzde 3,9 büyüttük. 2016 yılı bütünü içerisinde de yüzde 3 gibi bir büyüme oranını bekliyoruz. Küresel ekonomideki durgunluğu, çevre ülkelerdeki jeopolitik gelişmeleri ve 15 Temmuz darbe girişimini göz ardı ederek Türkiye ekonomisini eleştirmek hakkaniyete sığmaz."
Bütün sıkıntılara rağmen Türkiye'nin Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerden daha fazla büyümesinin başlı başına bir başarı olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Biz büyüme oranlarını orta vadede, 2018-2019 yıllarında tekrar yüzde 5 seviyesine ve onun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.
"Reel kesim desteklerini 32,4 milyar TL'ye çıkarıyoruz"
Tüfenkci, girişimcileri ve Türkiye'ye yapılacak yatırımları sonuna kadar desteklediklerini belirterek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları kapsamında özellikle yatırımlarını 2017 yılında yapacaklara ilave teşvikler getirdiklerini kaydetti. Bunlardan en önemlisinin vergisel anlamda 2017 yılı için yatırım yapanlara getirilen ilave teşvik olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, şunları söyledi:
"Fabrika binalarının yapımlarındaki KDV'lerinin de tekrar kendilerine 3 ay içerisinde iadelerini sağlamış olacağız. Ben iddia ediyorum 2017 yılı hem kamu kamu yatırımlarının hem de reel sektör yatırımlarının yılı olacaktır. Kamu yatırımlarını yüzde 30 artırıyoruz ve 78 milyar liraya yükseltiyoruz. Bütçemizde reel sektöre verdiğimiz destek ve teşvikleri de önemli ölçüde artırıyoruz. Reel kesim desteklerini 2017 yılında yüzde 16 artırarak 32,4 milyar TL'ye çıkarıyoruz. Bu destekler içerisinde en önemli desteklerden biri de işverenlerin üzerine baskı oluşturan Sosyal Güvenlik İşveren Prim destekleri."
Muhabir: Hüseyin Demir