Kültür Sanat

Türk dünyası spor oyunlarında buluştu

Bu yıl ikinci kez düzenlenen "Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği", Bursa'nın Keles ilçesindeki Kocayayla'da başladı.

Türk dünyası spor oyunlarında buluştu
23-07-2017 03:20

BURSA (AA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl ikinci kez düzenlenen "Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği", Keles ilçesindeki Kocayayla'da başladı.

Bursa ve çevresi dahil olmak üzere Türkiye'deki Yörük-Türkmen dernek ve federasyon temsilcilerinin de katıldığı etkinlik kapsamında, kökbörü (oğlak kapma), pars ve kuşak güreşleri, at yarışı, mangala, at üzerinde ok atma, atlı güreş, yaya okçuluğu, aşık atma, matrak cenk sporu gibi spor, savaş ve strateji oyunları oynanmaya başlandı.

Uludağ’ın eteğindeki tarihi Kocayayla'da, Kazak, Kırgız, Uygur, Özbek, Türkmen, Tatar, Nogay gibi akraba topluluklarının kültürel objeleri, lezzetleri ve giysileri ziyaretçilere kurulan stantlarda tanıtıldı.

Etkinliğe, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Moğolistan, Altay Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kırım, Afganistan, Çin-Doğu Türkistan-Uygur Özerk Bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Tataristan, KKTC, Gürcistan (Karakalpaklar), Makedonya, Bulgaristan, Kosova, Irak Türkmeneli, Suriye Bayırbucak, Romanya, Macaristan, Pakistan ve Türkiye'den sporcular ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılıyor.

Uluslararası nitelik taşıyan şenlikler, bugün sona erecek.

"Farklı kültürel değerlerimiz ve sportif etkinliklerimiz var"

Şenliğe katılan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok geniş bir coğrafyada, Türk dünyasının insanları, kardeşleri ve soydaşlarının olduğunu söyledi.

Türk milletinin çok değerli bir kültüre sahip olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Spor alanında, mutfakta, folklorda, giyimde, etkinliklerimizde son derece farklı kültürel değerlerimiz ve sportif etkinliklerimiz var. Bunların bir kısmı artık küllenmiş. Bunların üzerini yeniden açmak gerekiyor." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesini bu yıl etkinliğin ikincisini düzenlediği için tebrik eden Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Türk dünyasından 23 ülkeden 500'e yakın bu kültürel değerlerimizi temsil eden gençlerimiz ve sporcularımız geldi. Bize ait değerlerimize ne kadar güçlü sahip çıkabilirsek dünyaya da bugün sunabileceğimiz çok büyük değerlerimiz olacaktır. Büyük Türk milletinin en büyük hasretlerinin başında dürüstlüğü, güvenirliliği, cesareti ve feraseti gelir. Ben burada, dünyanın da büyük Türk milletinin o özelliklere ihtiyacı olduğunu inanıyorum. Bu ihtiyacı önce kendi aramızda fark etmiş olmanın zenginliğini yaşıyoruz. Bu etkinliğe duyarlılık gösteren ve gelen farklı kültürdeki 500 kardeşimize, Türk Cumhuriyetine ve devletine hoş geldiniz diyorum."

"Geçmişlerinden kopuk toplumlar eriyip giderler"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de gelenek ve görenekleri yaşatarak ecdada layık olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türk milleti olarak şanlı bir geçmişe sahip olduklarını vurgulayan Altepe, dünyanın neresine gidilirse gidilsin Osmanlı Türk adaleti ve hoşgörüsünün karşılarına çıktığını ifade etti.

Osmanlı'nın hüküm sürdüğü toprakların hiçbirinde kimsenin rahatsız olmadığını, insanların dinleri ve kültürlerini özgürce yaşadığını hatırlatan Altepe, şunları kaydetti:

"Dünyanın, Türk anlayışına ihtiyacı var. Türkler bugüne kadar yaşadıkları topraklarda barış ve kardeşliği tesis eden ana unsur olmuştur. Yarınlarda da bu değerleri muhafaza etmek, güçlendirmek için kültürel mirasa sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dünyanın huzuru için bir ve beraber olmamız gerekiyor. Onun için de çok çalışmamız, bu tür organizasyonları daha etkin şekilde düzenlememiz gerekiyor. Geçmişlerinden kopuk toplumlar eriyip giderler. Onun için biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak Türki cumhuriyetlerle birlikte geleceğe yürümeye devam edeceğiz."

Muhabir: Sergen Sezgin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER