Ekonomi

Türk dizileri Balkanlarda Latin Amerika'ya diz çöktürdü

Türk dizi sektörü, ihracatta yakaladığı başarının yanı sıra bazı ülkelerde pazarın lideri olanları da saf dışı bırakıyor.

Türk dizileri Balkanlarda Latin Amerika'ya diz çöktürdü
17-11-2019 15:35

Balkan ülkelerindeki Latin Amerika dizi rüzgarını söndüren Türkiye, yaÅŸanan sıkıntılara karşın yeni noktalar ve mevcut pazarlarda büyümeye devam ediyor.

Türkiye'de çok izlenen dizilerin ihracatını gerçekleÅŸtiren Ay Yapım ve Med Yapım'ın distribütör ÅŸirketi Madd Entertainment'in Yurt Dışı Satış Direktörü Özlem Özsümbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dizilerinin ihracata baÅŸlamasından bu yana çok önemli yol katedildiÄŸini söyledi.

Özsümbül, ilk dizilerin satışının minimum rakamlarda bulunmasına, profesyonel olarak düÅŸünülmeden yapılmasına karşın gelinen seviyenin oldukça profesyonel olduÄŸunu söyledi.

"Dünyanın dört bir yanında inanılmaz ilgiyle karşılanmaya baÅŸladık"

Distribütörlerin, "dünyanın en iyi firmaları" gibi pazarlama taktikleri uygulamaya baÅŸladığını aktaran Özsümbül, ÅŸöyle devam etti:

"Yurt dışında fuarlara katılmaya baÅŸladık. Stratejilerimizi belirlerken, diÄŸerlerini örnek alıp, hatta onların da önüne geçmek için onları rakip görüp hareket etmeye baÅŸladık. Türk dizi sektörünün yurt dışı satış ayağının geldiÄŸi nokta, 10 yıl önceye göre inanılmaz, büyük aÅŸama kaydetti. 10 yıl içinde birçok yeni ÅŸey öÄŸrendik ve zorlukla karşılaÅŸtık.

Ä°lk baÅŸlarda bize çok parlak bir üretici olarak bakmadılar. Minik diziler üreten, sadece kendi ülkesinde, kendi seyircisine yönelik iÅŸler yapan ÅŸirketler olarak gördüler. Ä°çerikleri izledikçe, hikayelerin çeÅŸitliliÄŸini ve güzelliÄŸini, oynayan oyuncuların yeteneklerini fark edip prodüksiyon kalitesini gördükçe dünyanın dört bir yanında inanılmaz ilgiyle karşılanmaya baÅŸladık."

Özsümbül, ÅŸu an ABD'den Afrika'ya, Uzak DoÄŸu'dan Rusya'ya kadar dünyanın dört bir yanına ürün ihraç ettiklerini, Türk içeriklerinin her gün her yerde yayınlandığını bildirdi.

"Ekonomiye katkının yanı sıra kültür elçiliÄŸi yapıyoruz"

Özlem Özsümbül, "Yurt dışına çıktığınızda taksiye binseniz Ä°stanbul'dan geldiÄŸinizi öÄŸrenince bir Türk dizisiyle ilgili bir cümle muhakkak duyuyorsunuz. Bu, bir baÅŸarı... Dizi ihracatında ekonomiye katkının yanı sıra kültür elçiliÄŸi yapıyoruz." diye konuÅŸtu.

Åžu anda en fazla talep aldıkları ülkelere de deÄŸinen Özsümbül, ÅŸu anda Latin Amerika'nın en büyük partnerleri olduÄŸunu, Orta DoÄŸu ve Balkanlardan baÅŸlayan talebin tüm dünyaya yayıldığını söyledi.

Özsümbül, "Latin Amerika dizilerinin Balkan ülkelerindeki yayınlarını biz bir anda Türk dizileri ile durdurduk. Türk dizilerine o kadar çok talep geldi ki o dizileri Meksika'dan, Brezilya'dan almamaya baÅŸlayınca firmalar, bir taktik geliÅŸtirdi, bedava ya da 100 dolara dizi satmaya baÅŸladı. Dolayısıyla bazı ülkelerde bizi engellediler. Åžu an satışlar bazı ülkelerde yavaÅŸladı. Yeni pazarlar aramaya devam ettik ve Latin Amerika, ÅŸu an en sevdiÄŸimiz bölge. Kıtaların birbirinden uzak olması, kültürlerin yakın olması, izledikleri içeriklerde kendilerini görmesini saÄŸladı." ifadelerini kullandı.

"130 ülkede biliniyoruz"

Madd Entertainment Yurt Dışı Satış Direktörü Özsümbül, dizilerde en fazla talep gören hikaye ve senaryolara deÄŸinirken, "AÅŸk içerikleri en önemli içeriÄŸimiz. Kadının gücünün anlatıldığı diziler çok hoÅŸlarına gidiyor, erkek karakterini her zaman güçlü ve saÄŸlam bir karakter olarak görmek istiyorlar. En yoÄŸun sattığımız, aÅŸk hikayeleri." dedi.

Özsümbül, dış pazardaki dizilerin baÅŸarısının iç pazardaki dizi kalitesini de etkilediÄŸini ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Aslında biz iç pazarda, dizilerimizi yurt dışına satmak için çekmiyoruz. Öncelikli hedefimiz, Türk seyircisi ama çekerken yurt dışını da hedefliyoruz. Çünkü oradaki gelir Türkiye ekonomisi için çok önemli. AÅŸk-ı Memnu, Fatmagül'ün Suçu Ne, Yaprak Dökümü, Kadın, Anne, Adını Feriha Koydum gibi dizilerimizin her biri dünyanın dört bir yanında inanılmaz baÅŸarı saÄŸladı. 130 ülkede biliniyoruz. Türkiye, bu iÅŸi çok iyi yapıyor ve iyi sunuyor. Bunun sürdürülebilirliÄŸini saÄŸlamamız lazım."

- Madd Entertainment'in Yurt Dışı Satış Direktörü Özlem Özsümbül:
- "Latin Amerika dizilerinin Balkan ülkelerindeki yayınlarını biz bir anda Türk dizileri ile durdurduk. Türk dizilerine o kadar çok talep geldi ki o dizileri Meksika'dan, Brezilya'dan almamaya baÅŸlayınca firmalar, bir taktik geliÅŸtirdi, bedava ya da 100 dolara dizi satmaya baÅŸladı. Dolayısıyla bazı ülkelerde bizi engellediler. Åžu an satışlar bazı ülkelerde yavaÅŸladı"
- "AÅŸk içerikleri en önemli içeriÄŸimiz. Kadının gücünün anlatıldığı diziler çok hoÅŸlarına gidiyor, erkek karakterini her zaman güçlü ve saÄŸlam bir karakter olarak görmek istiyorlar. En yoÄŸun sattığımız, aÅŸk hikayeleri"
- "Türkiye, bu iÅŸi çok iyi yapıyor ve iyi sunuyor. Bunun sürdürülebilirliÄŸini saÄŸlamamız lazım"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER