Sağlık

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemler

Op. Dr. Alper Şişmanoğlu tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemler hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemler
19-04-2016 14:17

“Kısırlık tedavilerinden tüp bebek yönteminde başarılı netice elde edilebildiği gibi başarısız neticelerle de karşılaşılmaktadır” diyen Şişmanoğlu, “Tüp bebek tedavisinin hedefi canlı doğumun gerçekleşmesidir. Bu hedef doğrultusunda tüp bebek tedavisinin başarısı önünde engel teşkil eden faktörlere çözüm bulmak adına araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran pek çok yöntem ortaya çıkmıştır. Tüp bebek tedavisinde geliştirilen bu yöntemler sayesinde elde edilen gebelik oranları artmaktadır” dedi.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran pek çok yöntem uygulanmaktır. Bu yöntemler hakkında kısaca bilgi veren Şişmanoğlu;

Histeroskopi ve histeroskopik endometrial uyarma:

Kamera vasıtasıyla rahim içinde sorunları saptamak ve anında tedavi edebilmek adına histeroskopi yöntemine başvurulmaktadır. Histeroskopi yönteminde; embriyo transferinin başarılı neticelenmesi sağlanmak için endometriumu uyarmak adına rahim içi dokusuna az miktarda hasar verilmektedir. Bu işlemin herhangi bir zararı yoktur. Ayrıca genel anestezi yapılmasını gerektirmeyen hafif sedasyon altında uygulanabilen ağrısız bir yöntemdir.

Embriyoscope:

Rahmi taklit etme hedefi ile üretilen inkübatör isimli cihazların içerisinde büyütülür. Embriyoların gelişimini izlemek için ayrıca gebeliğin gerçekleşme başarısını arttıracak kaliteli embriyoyu seçmek için embriyolar her gün bu inkübatörden alınır ve mikroskop altında incelenir. Bu işlemin embriyoların dış ortamda kontrolleri esnasında zarar görmesi gibi nadir rastlanan riskleri bulunmaktadır. Bu risklerden kaçınmak için embriyoscop yani embriyoları 24 saat kamera ile gözlem altında tutulan inkübatörler geliştirilmiştir. Bu sayede embriyonun gelişimini izlemek için inkübatörün dışına çıkarılmasına gerek kalmamaktadır.

Asisted Hatching (AHA):

Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olanlara, 35 yaş üzerinde ve FSH değeri yüksek olan kadınlara ve etrafındaki koruyucu zar kalın olan embriyolara uygulanan AHA yani asisted hatching; embriyo transferi işlemi öncesi embriyonun implantasyonunu kolaylaştırmak için embriyo etrafındaki zar inceltilmesi ya da açılması adına uygulanan yöntemdir. Bu uygulama sayesinde embriyonun rahim duvarına tutunmasını kolaylaştırılmaktadır.

Endometrial ko-kültür (Rahim içi doku kültürü):

Gelişen embriyoları; rahimden alınan hücrelerden oluşan kültür ortamlarında yaşatmayı hedefleyen yöntem endometrial ko-kültür (rahim içi doku kültürü) işlemidir. Yapay rahim olarak da adlandırılan bu işlemdeki doku örneği adet döngüsünün 21. günü endometriumdan bir kanül vasıtasıyla alınır, dondurularak stoklanır veya hemen kullanılması için kültüre edilir.

Blastokist kültürü:

Embriyonun transfer işlemi öncesinde embriyonun ömrünün uzatılmasını adına uygulanan bir işlemdir.

Salfenjektomi:

Dış gebeliklerde, kronik boru iltihabı, fallop borularının içinin sıvı ile dolarak kistleşmesi gibi sağlık sorunlarında veya dölyatağı borusunu etkileyen hastalık söz konusu olduğunda tedavi amaçlı olarak laparoskopi yöntemi ile uygulanan salpinjektomi işlemi yatış gerektirmeyen ve günübirlik yapılan cerrahi uygulamadır.

Preimplantasyon Genetik Tanı:

Embriyoların uterusa yerleştirilmesi öncesinde muhtemel kromozom anomalilerinin değerlendirilmesi açısından başvurulan bir töntemdir. Bu yöntem iki şekilde gerçekleşir. Biri FİSH yöntemi diğeri de aCGH yöntemidir. Bu yöntem ile bazı genetik geçişli hastalıklar da taranıp sağlıklı embriyonun seçilmesi ve bu şekilde hastalıktan arınmış embriyonun anne rahmine yerleştirilmesini sağlanır.

Gebelik aşısı:

Rahim içi zarını uyararak embriyonun daha iyi tutunmasını sağlamak amaçlı yapılan gebelik aşısı; embriyo transferi yapılacağı gün ya da 1 önceki gün enjekte edilir.

Doğal siklüs ve mini IVF

Kötü yumurtalık haznesine sahip olan ve standart tüp bebek tedavilerinde uygulana ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda doğal siklus; yine over rezervi az ve 40 yaş üstü hastalar için deMini IVF tedavisinde ICSI-mikroenjeksiyon yapılması alternatif yöntemler arasında yer almaktadır.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER