Ä°STANBUL
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Şişecam Topluluğu stratejik işbirliğine gitti. İki kuruluş arasındaki işbirliğine ilişkin protokol, düzenlenen törenle imzalandı.
İmza töreni, TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ile Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman'ın katılımıyla Conrad Hotel İstanbul'da düzenlendi.
Törende konuşan TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, Türkiye'nin kalite alt yapısının güçlendirilmesi, sanayi kuruluşları ile bilgi paylaşımının artırılması ve teknik alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi adına Şişecam Topluluğu ile birlikte önemli bir adım atıklarını söyledi.
TSE, HER SEKTÖRDE KALTENİN ANAHTARI KONUMUNDA...
TSE'nin Türk iş dünyasının daha az maliyetle yüksek kaliteli üretim yapmasının, Ar-Ge faaliyetlerini sürdürmesinin, uluslararası standartların oluşturulmasında etkin rol almasının ve bu standartlara uygun ürün ve hizmet sağlamasının anahtarı konumunda olduğunu dile getiren Korkmaz, bugüne kadar başta otomotiv sektörü olmak üzere, yapı, kimya, makine ve daha pek çok sektörde sanayicilerle yakın iş birliği içinde çalıştıklarını aktardı.
Korkmaz, "Bu çalışmalarımızın Şişecam ile imzaladığımız protokolde olduğu gibi bir yol haritasına bağlanmasının verimlilik ve etkinlik açısından büyük önem taşıdığını düşünüyor, diğer sektörlerimizde faaliyet gösteren işletmelerimizi de TSE ile işbirliğine davet ediyoruz" dedi.
İş birliği konularının başında TSE'nin asli görevi olan standardizasyon konusunun geldiğini belirten Korkmaz, kurumun dünyadaki ve Avrupa'daki uluslararası standardizasyon kuruluşlarına üye olduğunu anlattı.
Korkmaz, bu üyelikler sayesinde TSE'nin söz konusu kuruluşlar bünyesinde standart hazırlama çalışmalarını yürütmek amacıyla oluşturulan komite ve çalışma gruplarına katılabildiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Standartları, henüz taslak aşamasındayken ülke menfaatleri doğrultusunda şekillendirme imkanı bulabiliyoruz. Bu iş birliği kapsamında Şişecam'ın standardizasyon çalışmaları içerisinde aktif olarak yer alması ülkemiz cam sanayinin istek ve taleplerinin uluslararası standardizasyon kuruluşlarında layıkıyla karşılık bulması anlamına gelecektir."
- "İmzalanan protokol iş birliğinden daha fazla anlam taşıyor"
Korkmaz, bu protokolün bir iş birliğinden daha fazla anlam taşıdığını kaydederek, sadece iş birliği yapmadıklarını, Şişecam Topluluğu ile bir takım halinde çalışacaklarını bildirdi.
Her iki kurumun da ulusal ve uluslararası hedefleri olduğunu dile getiren Korkmaz, standardizasyon işe teknolojik üretim arasındaki ilişkinin özel olarak vurgulanması gerektiğini aktardı.
Korkmaz, "Biz artık dünya standartlarına uygun üretim yapmaktan ziyade dünya standartlarına katkı sağlamak ve dünya standartlarını geliştirmek istiyoruz" dedi.
İş birliğinin uluslararası standardizasyon çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını aktaran Korkmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Protokol kapsamında Şişecam ile standardizasyonun yanı sıra uygunluk değerlendirme, belgelendirme, muayene ve gözetim, deney ve kalibrasyon alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi, ortak çalışma alanlarının belirlenmesi, çalışma programlarının oluşturulması ve bunların gerçekleştirilmesi için adımlar atacağız.
Enstitümüz açısından önem taşıyan bir başka iş birliği alanı da eğitim programları düzenlenmesidir. Enstitümüzün görev alanlarında ve tarafların üzerinde mutabık kalacağı alanlarda eğitim programlarını da hayata geçirmeyi hedefliyoruz."
- "81 yıllık birikimimizi TSE ile paylaşacağız"
Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman ise Türk sanayisinin uluslararası rekabetinde anahtar rol oynayan TSE ile yaptıkları geniş kapsamlı işbirliğiyle bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kırman, "Başta cam olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde standartların belirlenmesinden, topluluğun Türkiye dahil 13 ülkedeki üretim süreçlerinin denetimine kadar geniş bir yelpazede TSE ile güçlerimizi birleştirdik" dedi.
İşbirliği kapsamında iki köklü kurumun Türkiye'de kalite alt yapısını daha da güçlendirme hedefiyle standardizasyon, eğitim, belgelendirme, muayene ve gözetim, deney ve kalibrasyon alanlarında birlikte çalışacağını anlatan Kırman, "Şişecam Topluluğu olarak 81 yıllık birikimimizi TSE ile paylaşmanın yolunu açacak olan bu stratejik işbirliği ile aynı zamanda TSE'nin sahip olduğu yetkinliklerden faydalanma imkanına da kavuşacağız" diye konuştu.
Kırman, uluslararası ticaretin ortak dili haline gelen standartların artık şirketler için küresel ölçekte var olabilmenin tek yolu olduğuna dikkati çekerek, zorlu rekabet ortamında ayakta kalabilmenin ancak, standartlara uygun, kaliteli mal ve hizmet üretimiyle mümkün olduğunu vurguladı.
Standartların ülke ekonomisi başta olmak üzere hem üreticiye hem de tüketiciye yönelik önemli faydalar sağladığını vurgulayan Kırman, bu konunun öneminden bahsetti.
Kırman, ulusal ve uluslararası kabul görmüş standartları esas aldıklarını belirterek, TSE ile imza attıkları stratejik işbirliğine de bu anlamda büyük önem verdiklerini bildirdi.
Konuşmalar sonrası iş birliği protokolünün imzaları atıldı.