Ä°STANBUL
Türkiye Sigorta BirliÄŸi (TSB) BaÅŸkanı Can Akın ÇaÄŸlar, sigorta sektörünün ilk 6 ayı ve son dönemlerde yaÅŸanan sel ve depremlere iliÅŸkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuÅŸmada, sektörde 63 ÅŸirketin bulunduÄŸunu, 39’unun hayat dışı alanda, 22’sinin emeklilik ve hayat alanlarında, 2’sinin de reasürans alanında hizmet verdiÄŸini kaydetti.
131 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaşan sektörün temsilcileri olduklarını ifade eden Çağlar, şunları söyledi:
“2016 yılında 40,5 milyar lira prim üretmiÅŸ vaziyetteyiz. 2017’nin ilk yarısında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 23,1 milyar lira prim ürettik. Yılın geri kalanını böyle tamamlarsak yaklaşık yüzde 15’lik büyüme ile yılı tamamlayacakmışız gibi gözüküyor. Bireysel Emeklilik Sistemimizde 71 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşılmış vaziyette, 6,8 milyon kiÅŸi bu sistemde yer alıyor. 2011-2016 yılları itibarıyla bakıldığında sektörün sürekli enflasyonun üzerinde reel bir büyüme gösterdi. Bu yeterli büyüklüğe ve penetrasyona ulaÅŸmamış olmakla birlikte yılda ortalama yüzde 15’lik büyüme gerçekleÅŸtiriyoruz. 2016 yılı itibarıyla yaklaşık 35 milyar lirasını hayat dışı branÅŸlardan yaklaşık 5 milyar lirasını da hayat branÅŸlarından toplamda 40,5 milyar liralık büyüklüğe ulaÅŸmış bir sektörüz.”
Çağlar, ekonomiye sağladıkları fonların 106 milyar liraya ulaştığını aktararak, bunun 41 milyar lirasının kamu iç borçlanma senetlerine, 24 milyar lirasının vadeli mevduatlarda bankacılık sektörüne destem amacıyla kullandıklarını, 22 milyar lirasını sermaye piyasası araçlarına tahsis ettiklerini, özel sektörün uzun vadeli finansmanını desteklemek amacıyla 8 milyar liralık özel sektör borçlanma enstrümanlarını kullandıklarını, diğer değerli madenler ve diğer finansal enstrümanlar çerçevesinde yaklaşık 11 milyar lirayı bu alanlara tahsis ettiklerini anlattı.
“Trafik sigortasındaki zararı AyÅŸe teyzenin evinin poliçesinden finanse ediyoruz”
ÇaÄŸlar, milyarlarca dolarlık yatırımların arkasında sigorta olmazsa bu yatırımların finanse edilemeyeceÄŸini belirterek, yüksek büyüme potansiyeline sahip sektörün, ekonomiye fon saÄŸladığını ve teminat saÄŸlama rolüyle baÅŸta mega projeler olmak üzere GSYH’nin 35 katı (90 trilyon lira) sigorta güvencesi verdiÄŸini vurguladı.
Sektörün tazminat ödemelerine de değinen Çağlar, geçen yıl sektörün toplam 23,4 milyar TL tazminat ödediğini dile getirdi.
ÇaÄŸlar, 74 bin vefat eden sigortalının 1,1 milyar lirası kimseye yük olunmadan sektör tarafından kredi borçlarının kapatılmasında kullanıldığını anlatarak, “Geçen yıl 11,1 milyon iÅŸlemi bir anlamda elle iÅŸlemiÅŸiz, dosya olarak önümüze gelmiÅŸ. Bunu güne vurduÄŸumuzda 2016 yılının iÅŸ günleri olarak bakıldığında günde 93,6 milyon lira sektör tazminat ödemiÅŸ. 2017 yılının ilk çeyreÄŸine bakıldığında günde 46 bin 400 adet hasar gerçekleÅŸti ve buna karşılık sektörün günde 108,8 milyon TL ödeme yapıldı.” diye konuÅŸtu.
DASK’ın bugüne kadar 173 milyon lira hasar ödediÄŸini, TARSÄ°M’in ise son birkaç yılda ödediÄŸi rakam 3 milyar lira olduÄŸunu ifade eden ÇaÄŸlar, sözlerine şöyle devam etti:
“Trafik sigortasındaki 11 yıllık zarar 7,3 milyar liraya ulaÅŸtı. Trafik sigortasında 2012 ve 2015 yıllarında zararın diÄŸer ürünlerdeki karlılığı da götürdüğü dönem oldu. Trafik sigortasındaki bu zararı aslında AyÅŸe teyzenin evinin poliçesinden veya Anadolu’daki bir KOBÄ°’nin poliçesinden finanse ettiÄŸimizin farkındalığının altını çizmek istiyoruz. Trafik sigortasından kar etmeyi beklemiyoruz ama çok zarar eden nokta olduÄŸu zaman diÄŸer ürünlerin fiyatlarını artırarak bu zararı giderdiÄŸimiz için birinin yükünü diÄŸerine transfer etmek gibi içsel bir rahatsızlığı da yaşıyoruz. Bundan dolayıdır ki fiyatların serbest tarifeye göre yürümesini arzu ediyoruz. Ä°yi ve kötü sürücünün ayrımının yapılmasını istiyoruz. Öyle sürücüler var ki bir yıl içerisinde 3’ten fazla kaza yapmış.”
ÇaÄŸlar, trafik sigortasında 2017 yılının ilk 6 ayında prim üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 11 azaldığını, poliçe sayısının ise yaklaşık yüzde 5 artışla 8,6 milyona çıktığını belirterek, enflasyon da göz önüne alındığında trafik poliçelerindeki indirimin reel anlamda yaklaşık yüzde 30’lara ulaÅŸtığını kaydetti.
YaÅŸanan kazaların yüzde 11’inin, 80 bine yakın ve 3’ün üzerinde kaza sayısına sahip sürücülerden kaynaklandığına dikkat çeken ÇaÄŸlar, trafik sigortasında arzu edilen kalıcı fiyat istikrarı için bu kazaların azaltılması yanı sıra kötü sürücüler için yüksek prim uygulanması gerektiÄŸini vurguladı.
“Tavan prim uygulamasıyla sektörün zararının 2,3 milyar TL’ye ulaÅŸmasını bekliyoruz”
ÇaÄŸlar, tavan prim uygulamasıyla sektörün zararının 2,3 milyar TL’ye, tahmini hasar-prim oranının yüzde 125’e çıkmasını tahmin ettiklerini belirtti.
Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) otomatik katılıma deÄŸinen ÇaÄŸlar, “1980 yılında 1 emekliye 3,3 çalışan bakıyordu, bugün 1 emekliye 1,95 çalışan bakmaktadır, 2020’de 1 emekliye 1,60 çalışan bakabilecek.” dedi.
BES’te katılımcı sayısının 6,8 milyona, fon büyüklüğünün de devlet katkısı dahil 71 milyar TL ulaÅŸtığını ifade eden ÇaÄŸlar, bu yıl baÅŸlatılan otomatik katılım ile 26 Temmuz 2017 itibariyle sisteme giren 6 milyon çalışanın 2,6 milyonunun sistemde kaldığını, cayma/çıkış oranının da yüzde 57 olduÄŸunu söyledi.
Çağlar, otomatik katılımda cayma oranının yüksekliğinin işveren katkısının olmaması, teşviklerin hak ediş sürelerinin uzun olması, sistemin işçi ve işveren düzeyinde yeterli derecede tanıtılamadan devreye alınması, cayma süresi sonrasında çıkış yapılamayacağı yönünde yanlış bir algının olmasından kaynaklandığını kaydetti.
“5 gün içerisinde ihbarı yapmayınca hakkını kaybetmiÅŸ gibi bir durum yok”
ÇaÄŸlar, 2016 yılında meydana gelen afetlerin yüzde 92’sinin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden kaynaklandığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:
“Dünyada iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden kaynaklanan hasarların tutarı 37 milyar dolara ulaÅŸmış vaziyette. 18 Temmuz’daki Ä°stanbul’daki selde, 7 bin adet hasar dosyasıyla 116 milyon TL, 21 Temmuz’daki Gökova depreminde 800 hasar dosyasıyla 12 milyon TL, 27 Temmuz’daki Ä°stanbul’daki sel ve doludan 22 bin hasar dosyasıyla 168 milyon TL hasar ihbarı ile karşı karşıyayız. Bu hasar rakamının belki de 2 kat artmasını beklemek gerekir. 5 gün içerisinde ihbar edilmesi bizim müşteri ile yaptığımız sözleÅŸmenin bir doÄŸalıdır. Ama Ticaret Kanunun 1420. Maddesinde 2 yıllık hak düşürücü süre vardır. 5 gün içerisinde biz hasarın büyümesini önlemek adına normal zamanlarda bunu ifade ederiz. Ama 5 gün içerisinde ihbarı yapmayınca hakkını kaybetmiÅŸ gibi bir durum yoktur. Hiçbir sigorta ÅŸirketimiz böyle bir uygulamaya gitmez. Sigorta poliçeleri sanıldığı kadar pahalı deÄŸil.”
Muhabir: Elif Ferhan YeÅŸilyurt
dikGAZETE.com