Gündem

Travmayı önlemede sanat ve sporun etkileri

Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ) birliğiyle "Travma, Yaratıcı Sanatlar, Çocuk ve Gençlerin Ruh Sağlığı" konularında uluslararası bir konferans düzenledi.

Travmayı önlemede sanat ve sporun etkileri
18-05-2016 16:42

Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ) ve Queen Mary University of London'da kültürlerarası önleyici ruh sağlığı çalışmaları alanında çalışan Prof. Dr. Nasir Warfa'nın iş birliğiyle "Travma, Yaratıcı Sanatlar, Çocuk ve Gençlerin Ruh Sağlığı" konularında uluslararası bir konferans düzenledi.

Marma Otel'de gerçekleşen konferansın amacı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan SOYAÇ Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci, "Travma alanında çalışan uygulamacıları, akademisyenleri bir araya getirerek karşılıklı deneyimlerimizden faydalanmak ve birlikte düşünmek için bir zemin oluşturmak amacıyla bu konferansı düzenledik. 

Özellikle de travma çalışmalarında sağlıklı ilişkiler kurmanın, sanatın, sporun iyileştirici etkileri olduğunu, yurtiçi ve yurtdışından gelen katılımcılarla birlikte paylaşmak, tartışmak üzere bugün bir araya geldik. Savaş ve göçün yol açtığı travma, erken çocukluk döneminde çocukların yaşadığı travma ve bu bağlamda da sokakta yaşayan çocuklar özelinde yürüttüğümüz çalışmalar, kuramsal olarak ve uygulamadan örneklerle ele alınıyor. Sanatsal çalışmaların bu anlamda iyileştirici gücü var. 

Bu türden çalışmaların bireyler arasında sağlıklı ilişkiler kurulmasındaki iyileştirici etkisini kuramdan ve uygulamadan örneklerle birlikte tartışıyoruz " ifadelerini kullandı.

TRAVMAYI SANAT VE SPOR AKTİVİTELERİ İLE YENMEK 

 Harvard Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nden Prof. Dr. Nasir Warfa ise, "Savaş ve göç gibi olaylar insanların ruh sağlığını etkiler ve onları travmatize eder. İnsanların müzik, spor gibi aktivitelerle sağlıklı ilişkiler kurmaya ve yaşanan olumsuzlukların neden olduğu travmayla başa çıkarak kendi yaşam kaynaklarını geliştirmeye ihtiyaçları vardır. Çünkü savaş ve göç gibi durumlarda insan hakları ihlalleri ve kötü muameleler söz konusudur. Sanat ve spor aktiviteleriyle onların yaşam kaynakları tekrardan harekete geçirilebilir. Bu son derece önemlidir" dedi. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER