Kültür Sanat

'Trakya'nın incisi' tarihi yapılarıyla göz kamaştırıyor

Tekirdağ'da bulunan Mimar Sinan'ın eseri Rüstem Paşa Kervansarayı ile Ergene, Çorlu ve Hayrabolu ilçelerindeki tarihi köprü ve yapılar, kente gelen ziyaretçileri adeta tarih yolculuğuna çıkarıyor.

'Trakya'nın incisi' tarihi yapılarıyla göz kamaştırıyor
28-10-2019 14:54

TEKÄ°RDAÄž(AA) - "Trakya'nın incisi" olarak adlandırılan TekirdaÄŸ, doÄŸal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginlikleri ile de göz kamaÅŸtırıyor.

Kentteki Namık Kemal Evi, Rakoczi ile Arkeoloji ve Etnografya müzeleri, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri adeta tarihe yolculuÄŸa çıkarıyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem PaÅŸa tarafından 1547-1553 yıllarında Mimar Sinan'a yaptırılan, 6 kubbeli bedesteni, hamamı, tek ÅŸerefeli minaresi, 5 sütunlu ÅŸadırvanı, geometrik motiflerle bezenmiÅŸ kapı ve pencereleriyle, bayındırlık hizmetinin yaÅŸayan canlı örneÄŸi olma özelliÄŸi taşıyan Rüstem PaÅŸa Kervansarayı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Ergene ilçesinde bulunan Kırkgöz ve Sokullu Mehmed PaÅŸa köprüleri, Çorlu'daki Mustafa PaÅŸa Köprüsü ile Hayrabolu Köprüsü kentteki Osmanlı mimarisinin nadide örnekleri arasında yer alıyor.

Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet HacıoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TekirdaÄŸ'da Osmanlı dönemine ait mimarinin hakim olduÄŸunu söyledi.

Kentte 6 bin yıl öncesine ait eserlerin izlerinin bulunduÄŸunu anlatan HacıoÄŸlu, "Karaevli Mahallesi'ndeki kazılar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Oradan çıkarılan unsurlar Arkeoloji ve Etnografya müzelerimizin önemli bir bölümünü oluÅŸturuyor." dedi.

"Balkanlar ile Ä°stanbul arasındaki köprü"

HacıoÄŸlu, TekirdaÄŸ'ın Balkanlar ile Ä°stanbul arasında köprü görevi gördüÄŸünü vurgulayarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"RüstempaÅŸa Camisi ve Bedesteni, Malkara'daki Hacerzade Ä°brahim PaÅŸa Cami, Çorlu'daki SüleymanpaÅŸa Camisi, Hayrabolu'daki Sarbana Ahmet Türbesi, tarihi köprülerin varlığı, merkezde ve ilçelerdeki tarihi çeÅŸmelerin varlığı ÅŸehrimizi cazibe merkezi haline getiriyor. Yine Osmanlı'nın son dönemdeki mevcut valilik binasından tutun Hora Feneri'ne kadar olan eserler, tarihi ve kültür turizmi açısından çok ayrıcalıklı ve özellikli yer tutmaktadır."

Kentteki müzelerin de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiÄŸini ifade eden HacıoÄŸlu, ziyaretçi sayısının her yıl katlanarak arttığını belirtti.

TekirdaÄŸ'ın özellikle Balkan ülkelerinden gelen turistleri ağırladığını belirten HacıoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Arkeoloji ve Etnografya müzeleri, Namık Kemal Evi, Rakoczi Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin aradıklarını buldukları yerlerdir. 2019'un ilk altı ayında sadece Macaristan'dan bin 500 yabancı turist gelmiÅŸ. Ama 2018'de TekirdaÄŸ'ın sadece müzelerini ziyaret eden kiÅŸi sayısı 15 bin civarında. Bizim amacımız TekirdaÄŸ'ın var olan tarihi ve kültürel özelliklerini ön plana çıkararak, diÄŸer illerle yarışır hale getirmektir."

Kenti gezmek için gelen Ali Korkmaz da TekirdaÄŸ'ın tarih ve kültür açısından çok zengin olduÄŸunu söyledi.

Kentteki yapılardan özellikle RüstempaÅŸa Kervansarayı'nı beÄŸendiÄŸini dile getiren Korkmaz, "TekirdaÄŸ'daki tarihi yapılar çok güzel. Åžehir ve tarihi dokusunu çok beÄŸendim. Ä°stanbul'dan buraya eÅŸim ile birlikte geldik. Buradaki tarihi iklim insanı geçmiÅŸe götürüyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER