Trakya Ãœniversitesinden (TÃœ) yapılan açıklamada, TÃœ Hastanesinde, SaÄŸlık Bakanlığı’nın koordinasyonu ve Türk Kızılay'ın yürütücülüğünde "immün plazma" elde edilmesine yönelik önemli bir geliÅŸme yaÅŸandığı belirtildi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bağışıklığı kazanmış kişilerden "immün plazma" toplanması ile ilgili çalışma başlatıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kovid-19 tedavisi tamamlanan Trakya Ãœniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli hekim-öğretim üyesi, hastanenin Terapötik Aferez Ãœnitesi'ne gönüllü olarak baÅŸvurarak 'immün plazma' bağışında bulundu. Tanı ve tedavinin ardından test sonuçları negatif çıkmış ve klinik tam iyileÅŸmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiÅŸ bağışçıyla yapılan ilk 'immün plazma' toplama iÅŸlemi, hastanenin Transfüzyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Öğretim Ãœyesi Onur Kırkızlar'ın yönetiminde, Teknik Sorumlu SaÄŸlık Teknisyeni Atacan Keskin, SaÄŸlık Teknisyeni Mustafa Konak, SaÄŸlık Teknisyeni Ä°nci Ä°ÅŸbilen ve HemÅŸire Saniye Yürük tarafından gerçekleÅŸtirildi."
Ä°l SaÄŸlık Müdürlüğü’ne baÅŸvuracak gönüllülerin bağış için TÃœ Hastanesine yönlendirileceÄŸi belirtilen açıklamada, "Koronavirüsü yenerek iyileÅŸen ve bağışçı olmak için gerekli ÅŸartlara uyan tüm vatandaÅŸlar, 'immün plazma' tedavisi için kan bağışında bulunmak üzere Ä°l SaÄŸlık Müdürlüğü’ne baÅŸvurabilecek. Herhangi bir hastalıktan iyileÅŸmiÅŸ kiÅŸilerin kanından elde edilen plazmalar, tarih boyunca aşının ilk öncülü olarak kabul edilmiÅŸtir. 'Ä°mmün plazma' tedavisi, 1900’lerin başından bu yana tıp camiasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup, geçmiÅŸte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, ebola, kuÅŸ gribi gibi salgınlarda da uygulanmıştır." ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com