Ekonomi

Torunlarına bakan anneanne ve babaannelere destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, "Özellikle doğum yapan annelerin, anneanne ve babaanne projeleriyle desteklenmesi pilot uygulamasının altyapısını oluşturduk. İnşallah pilot uygulamaları da 2017'de başlatmış olacağız." dedi. - Anadolu Ajansı

Torunlarına bakan anneanne ve babaannelere destek
04-01-2017 19:32

ANKARA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakanlıktaki Reşat Moralı Salonu'nda, 2016 yılını değerlendirme toplantısı kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

AK Parti hükümetleri döneminde sosyal güvenlik, istihdam gibi konularda yapılan çalışmalara yönelik bilgileri paylaşan Mehmet Müezzinoğlu, 2002'de sosyal güvenlik içerisinde olan kitlenin yüzde 69,7 olduğunu, bugün ise sosyal güvenlik kapsamında insanların neredeyse tamamının olduğunu belirtti.

"GSS prim tahsilatlarını da Bakanlık olarak biz tahsil edeceğiz"

Bakan Müezzinoğlu, 4,7 milyar liralık Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silindiğini anımsatarak, "Önümüzdeki süreçte Türkiye Büyük Millet Meclisine yasa tasarımızı sunacak ve GSS prim tahsilatlarını da Bakanlık olarak biz tahsil edeceğiz. Orada da kapsam dışında kimsenin kalmaması ve GSS primlerindeki kargaşayı da kaldırarak, tek kalemde daha sağlıklı bir tahsilat dönemine de geçmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Part-time, çağrı üzerine, ev hizmetlerinde çalışanların ve onların yakınlarının sigortadan istifade etmesi gibi düzenlemelerin yapıldığını anımsatan Müezzinoğlu, 2009'da yüzde 3,1 olan SGK açığının GSMH'ye oranının 2016'da yüzde 0,93'e düştüğünü aktardı.

Mehmet Müezzinoğlu, 2009'da 15,1 milyon olan aktif sigortalı sayısının 2016 Ekim ayı itibarıyla 20,5 milyona ulaştığını, gelirlerin giderleri karşılama oranının da 2009'da yüzde 73'lerden 2016'da yüzde 93'lere geldiğini belirterek, tüm bu verilerin sosyal güvenlik sisteminde daha iyi bir noktayı gösterdiğini vurguladı.

Muhtasar beyannameleri ile SGK bildirgesinin aynı beyannamede alınmasının önümüzdeki dönemde bürokrasiyi azaltma, işleri kolaylaştırma adına anlamlı olacağını belirten Müezzinoğlu, "Hem vergi borçları hem de SGK prim borçlarımız adına yapılandırma yaklaşık 1,5 milyon vatandaşımızın 43 milyarlık bir borcu yeniden yapılandırılmıştır. Önemli bir yapılandırma dinamiğini vatandaşlarımızdan gördük. Onlara teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, en önemli sorunların başında kayıt dışılığın geldiğine dikkati çekerek, AK Parti iktidarı döneminde yüzde 52'lik kayıt dışılık oranının yüzde 34,6'lara düşürüldüğünü belirtti.

Bu oranların yeterli olmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Hala 3'te 1'lik bir kitlenin kayıt dışında olması, bu anlamdaki mücadelemizin bize yüklediği sorumluluk var. Çünkü her 1 puanlık bir kayıt dışılığın sisteme olan maliyeti 1,9 milyar. 34'lere inmiş olmak, 18 puanlık bir kayıt dışı düzelmesi bunu yaklaşık 2 milyar kabul etsek, 35-40 milyarlık önemli bir girdi ama 34'ü de 2 milyarlık bir kart olarak gördüğümüzde bu da karşımızda yaklaşık 65, 75, 70 milyarlık bir kayıp demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Müezzinoğlu, 2017'nin kayıt dışılıkla mücadele ve kayıt içine almanın yeni projelerle teşvik edileceği bir yıl olacağını kaydetti.

Anneanne-babaanne desteği

Bakan Müezzinoğlu, kadınların istihdamdaki oranının yüzde 27'lerden yüzde 33'lere çıktığını ama henüz yüzde 40'ların üzerindeki hedefe ulaşılmadığı için güçlü projeler geliştirilmesi gerektiğini aktardı.

Kadın istihdamında yarı zamanlı çalışma, doğum ve doğum sonrası izinler konusunda önemli düzenlemer yapıldığına işaret eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde de özellikle yarı zamanlı çalışmada, annelerin kadın istihdamında bir azalma olmaması adına yeni tedbirler, projeler üzerinde de çalışıyoruz. Özellikle doğum yapan annelerin, anneanne ve babaanne projeleriyle desteklenmesi pilot uygulamasının altyapısını oluşturduk. İnşallah Türkiye genelinde belirli illerde önce bir pilot uygulama yapacağız. Çocuğun anneannenin evinde güvencede, daha huzurlu ortamda, anneanneye veya babaanneye verilecek destekle daha sağlıklı ortamlar olabilir değerlendirmesi yapılıyor. İnşallah pilot uygulamaları da 2017'de başlatmış olacağız. Altyapısı oluştu, pilot illeri de belirleyerek, kamuoyuyla paylaşarak ilk çalışmalara başlamış olacağız."

Proje kapsamında 3 ilin pilot olarak belirleneceğini ve emzirme çağından 3 yaşına kadar olan çocukların projeden yararlanacağını bildiren Mehmet Müezzinoğlu, "Detaylarını önümüzdeki günlerde açıklayacağımız projeyle bin civarında aileye belirli bir desteği vereceğiz, belirli kriterler arayacağız ve 6 ay pilot uygulamasını yöneteceğiz." dedi.

Projeden yararlanacak ailelerin belirlenmesinin ardından projenin geri dönüşlerini incelemeye başlayacaklarını dile getiren Müezzinoğlu, ortaya çıkan sonuçların ardından projenin yaygınlaştırılıp yangınlaştırılmayacağına karar verileceğini söyledi.

üzerinden ücretinin yüzde 50'sinin, 2'nci yıl da yüzde 25'ini ödeyecek şekilde işverenlere destek verileceğini aktararak, "280 bin ilk defa işbaşı yapacak gençlere ve stratejik alanlardaki istihdamlara böyle bir desteği de bu yıl itibarıyla başlatmış olacağız." dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER