Gündem

Toprak Bayramı kutlandı

Gümüşhane’de Toprak Bayramı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla kutlandı.

Toprak Bayramı kutlandı
15-06-2016 12:42

Dumlupınar İlkokulu Salonunda düzenlenen program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Toprak Bayramı ile ilgili tanıtım filminin izlenilmesinin ardından TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral hafta ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

“TOPRAĞI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR” 

 Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen insanoğlunun topraktan geldiğini ve dönüşünün de toprağa olacağını belirterek, “Bir arada olmamızın asıl nedeni Toprak Bayramını birlikte kutlamaktır. Toprağı korumak bizimle birlikte hepimizin görevidir” diye konuştu. Türkiye’de 11-17 Haziran tarihleri arasının “Toprak Haftası” olarak kutlandığını hatırlatan Birşen, “5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu yayımlanarak 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanun, arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım planlarının hazırlanması, koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlarının katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi, amaç dışı yanlış kullanımların önlenmesi ve korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır. Bu bağlamda sayın valimizin başkanlığında diğer kamu kurumlarının ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile oluşturulan il toprak koruma kurulu ilimizdeki toprakların amaç dışı yanlış kullanımının önüne geçmektedir” dedi.

“TOPRAK YAŞAMIN KAYNAĞIDIR”

Toprağın, hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsur olduğunu dile getiren Birşen, “Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrü ile kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Günümüzde toprağın teknolojik usullerle yapay olarak üretilmesi mümkün olmadığı gibi kaybedilmesi durumunda yerine ikame edilecek başka bir kaynağın olmadığı, toprağın canlı bir varlık ve hayat kaynağı olduğu aşikardır. Toprak yaşamdan gelir, toprak candır, toprak nefes alır, toprak doğar ve yaşlanır; bir geçmişi vardır, toprak yaşamın kaynağıdır. Öyleyse toprak, su ve hava gibi, tüm canlıların ortaklaşa kullandıkları bir hazinedir. Dünya üzerinde yaşamın sürekliliği bu hazinenin varlığına bağlıdır. Toprak "sadık bir yar" cömert, insanların bütün yanlışlarına, zulmüne rağmen, her şart altında hizmetini sürdürmekte, vefasını esirgememektedir” ifadelerini kullandı.

“TOPRAKSIZ HAYATIN İDAMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR” 

 Tüketilen gıdaların yüzde 95’inin topraktan elde edilmekte olduğunu ifade eden Birşen, şöyle konuştu: “Topraksız hayatın idamesi mümkün değildir. Toprak sadece insanlar için değil, tüm canlıların için önemlidir, barındığı yerdir. Toprağın doğal yollarla oluşumu için geçen süre ve ülkemizdeki toplam tarım arazisi miktarına bakıldığında tarım arazilerinin öncelikli korunması gereken bir kaynak olduğu ortaya çıkmaktadır. Toplam 24 milyon hektar tarım arazisinin 15,7 milyon hektarlık kısmının işlemeli tarıma uygun arazi olup, geriye kalan 8,3 milyon hektar arazi ise işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerden oluştuğu düşünülürse tarım arazilerinin tarım dışı kullanım taleplerinde ülkemizin gıda ve yem ihtiyacının güvence altına alınabilmesi için işlemeli tarıma uygun arazilerin öncelikle korunması gerekmektedir. Çünkü gıda üretiminin olmazsa olmazı olan toprak kıt kaynak olması arzının artırılamaması ve yerine ikamesi olmayan yegane bitkisel üretim kaynağıdır.”

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral ise “Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak, toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ve insan kaynaklı iklim değişikliğine dair politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmak” ifadelerini kullanarak TEMA Vakfının amaçlarından bahsetti. Toprağın canlı ve dinamik bir madde olduğuna vurgu yapan Oral, toprağın kayaların ve organik maddelerin iklim koşullarına bağlı olarak fiziksel parçalanmaya uğramaları, kimyasal ve biyolojik ayrışmalar sonucu oluşan bir madde olduğunu söyledi.

“ARTIK TOPRAK HAKKINDA KONUŞMANIN ZAMANI GELDİ”

Toprağın oluşum sürecine de değinen Oral, “En uygun koşullarda 1 santimetrelik toprak oluşumu için 100 ile 400 yıl geçmesi gerekir. Oluşumu bu kadar uzun süren ve yaşam kaynağımız olan toprağa karşı ne yazık ki hiç iyi davranmıyoruz. Ülkemiz de her yıl 1 milyar 200 bin toprağı erozyonla kaybediyoruz. Bu rakam dünya ortalamasının tam 12 katı. Artık toprak hakkında konuşmanın zamanı geldi” dedi. Konuşmaların ardından Toprak Bayramı temalı düzenlenen kompozisyon ve şiir yarışmasında birinci olan eserler okundu.

Kompozisyon dalında birinci olan öğrenci Bedir Alp Tanış ve şiir dalında birinci olan Bilal Altınok’a ödüllerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, kompozisyon dalında ikinci olan öğrenci Özgü Turhan ve şiir dalında ikinci olan Ümmügülsüm Hayal’e ödüllerini Defterdar Turan Kemer, kompozisyon dalında üçüncü olan Esmanur Şenel ve şiir dalında üçüncü olan Şeymunur Kola’ya ödüllerini Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun verdi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER