Genel

Tom bitkin halde bulundu

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir gösteri merkezindeki tutsaklıktan kurtarıldıktan sonra doğal ortamına bırakılan Tom isimli yunus, Kızkumu sahilinde bitkin halde bulundu.Tom ve Misha isimli yunuslar, 2010 yılında Fethiye Hisarönü’ndeki bir gösteri merkezin

Tom bitkin halde bulundu
13-05-2015 13:02

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir gösteri merkezindeki tutsaklıktan kurtarıldıktan sonra doğal ortamına bırakılan Tom isimli yunus, Kızkumu sahilinde bitkin halde bulundu.
Tom ve Misha isimli yunuslar, 2010 yılında Fethiye Hisarönü’ndeki bir gösteri merkezinden Born Free Foundation’un çabaları sonucu kurtarılarak, doğaya geri salınmak üzere Karacasöğüt’te bulunan Deniz Memelileri Rehabilitasyon Merkezi’ne (Sualtı Araştırmaları Derneği’ne ait) getirildi. Burada Gökova Yelken Kulübü’nün, Tom ve Misha’nın rehabilitasyonu için özel bir alan tahsis etmesiyle süreç hızlandı. Bu aşamadan sonra sağlığı hızla iyiye giden yunuslar, fiziksel güç kazanmaları için gereken dayanıklılık ve kuvvet egzersizlerine çok daha iyi yanıt vermeye başladı. Yunuslar, doğada dayanma gücü sağlayacak kadar kilo aldılar ve bu süre içinde kaslarını geliştirerek, denizdeki yaşam şartlarına hazırlandılar. 2 yıl süren rehabilitasyon sürecinin ardından Tom ve Misha 9 Mayıs 2012 tarihinde doğaya bırakıldı. Üzerlerine takılan çiplerle uydudan takip edilen yunuslar, doğal ortamlarına uyum sağlayarak avlanma yeteneklerini geliştirdi. Bu süreçte Ege Denizi’nden ayrılmayan yunuslardan Tom, birkaç defa farklı sahillerde görülmeye devam etti.
Dün akşam saatlerinde Kızıkumu plajının 30 metre açığında Tom’un yavaş hareketlerle yüzdüğünü göre vatandaşlar, yunusun yaralı olduğunu sanıp kurtarmak için denize atladı. Hayvanın vücudunu inceleyen vatandaşlar herhangi bir yara ve darp izine rastlayamadı. Bunun üzerine Born Free Foundation Yunus Rehabilitasyon Merkezi yetkililerine haber verildi. Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü’nden veteriner hekim tarafından da muayene edilen yunusun herhangi bir rahatsızlığının olmadığı belirlendi.

"YUNUSLARI BU HALE TUTSAKLIK VE İNSANOĞLU GETİRDİ"
Tom ve Misha Maviye Dönüş Projesi Saha Koordinatörü Biyolog Derya Yıldırım, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kıyıya yaklaşması, sırt üstü veya dik konumda olması ve uzun süre hareketsiz kalıp şamandıralara sürtünmesi herhangi bir sağlık sorunu göstergesi değil. Yaklaşık 5 yıl süren tutsaklık dönemlerinde (ücret karşılığı yüzme) insanlarla ödül karşılığında yakın temasta yüzmeye stimüle edildikleri için artık oturmuş ve vazgeçemediği bir davranış haline gelmiş durumda. Tom hasta, halsiz veya bakıma ihtiyacı olan bir durumda değil. Aksine doğada tek başına hayatta kalabilen, avlanabilen bir birey. Yaz aylarında farklı bölgelerde sahillerde görülme ihtimali var ve yöre halkının buna hazırlıklı olarak duyarlı davranmaları gerekiyor. Tom, insanlığın yarattığı korkunç bir endüstriden kaçarak hayatta kalmış ve doğaya adapte olabilmiş bir birey. Dünyada bile bir ilk olan bu özgürlük hikayesinde herkesin elini vicdanına koyup tüm yunuslar adına adım atması gerekiyor" dedi.

"İNSANLARIN YUNUSTAN UZAK DURMASI GEREKİYOR"
İnsanları yunuslara yaklaşmamaları konusunda uyaran Yıldırım, şöyle konuştu:
"Halkımızdan ricamız yunusa yaklaşmamaları, o yaklaşsa bile uzak durmaları, herhangi bir yiyecek vermemeleri, dokunmamaları. Mümkünse uzaktan fotoğraf veya video çekip, aksi davranışta bulunanları da uyarmaları. Hem insanların hem de yunusun iyiliği için şimdilik yapılabilecekler bunlar. Bunun yanında Tom’un yeniden denizden yakalanıp herhangi bir gösteri merkezinde kullanılması veya bakım altına alınması söz konusu dahi değil. Yunuslar yasal olarak zaten koruma altındalar ve yakalanmaları kesinlikle yasak. Ege kıyılarının özgür Tom’u olarak onu görmeye alışmamız gerekiyor."
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER