GİRESUN
Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Yaşar İbaş, TMO'nun 1 Kasım'dan itibaren fındık alımına başlayacak olmasının serbest piyasayı olumlu etkileyeceğini söyledi.
İbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçiler ve sektörün uzun süredir sabırsızlıkla TMO'nun piyasaya girmesini beklediğini, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kararın resmen açıklandığını anımsattı.
TMO'nun Giresun kalite fındığını 14,5 liradan alacak olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren İbaş, "Beklentilerin karşılandığı bir karar. TMO'nun alım yapması başta fiyatlar olmak üzere serbest piyasayı olumlu yönde etkileyecektir." dedi.
Geçtiğimiz sezon TMO'nun Giresun'da alım için GTB'nin lisanslı deposunu kullandığını, yeni alım döneminde de işbirliği içerisinde olmak istediklerini vurgulayarak, şunları aktardı:
"2017 ürünü fındıkta TMO depomuza yaklaşık 12 bin ton fındık bırakmıştı. Şu anda 5 bin ton kapasitemiz daha mevcut. TMO yetkilileri ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız görüşmede bu konu hakkında istişarede bulunmuştuk. Önümüzdeki günlerde TMO yetkilileri ile yeniden görüşerek nihai karar alınmış olunur."
FİSKOBİRLİK'in 10 bin ton fındık verilerek desteklenmesiFındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, birliğin 10 bin ton fındık verilerek desteklenecek olmasına ilişkin, "Bu bizi uçurur, zaten FİSKOBİRLİK kendini toparlama sürecindeydi, bu elimizi çok rahatlatır." dedi.
Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "TMO'nun stoklarından 10 bin ton fındığı FİSKOBİRLİK'e teminat karşılığı vererek bu kurumumuzu da ayrıca desteklemiş oluyoruz." açıklamasını hatırlattı.
Ayrıca TMO'nun da piyasadan fındık alacağını dile getiren Bayraktar, her iki durumun da fındığın sahipsiz olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.
Bunun çok önemli bir şey olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Ayrıca FİSKOBİRLİK'in de bir sahibi var, dışlanmış bir kurum değil, bunu da böyle görmek lazım. Bu bizi uçurur, zaten FİSKOBİRLİK kendini toparlama sürecindeydi, bu elimizi çok rahatlatır." diye konuştu.
Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in desteklenmesinin üretici ile arasını daha da güçlendireceğine işaret ederek, "Üretici ile aramızın güçlenmesi bizim için önemli. Bizim piyasada daha güçlü şekilde üretici ve satıcı tarafında çok daha güçlü şekilde yer almamızı sağlar ki bundan sonra FİSKOBİRLİK'in yürüyüşü çok güçlü bir şekilde devam eder." değerlendirmesinde bulundu.
Üreticinin sesinin duyulduğunu belirten Bayraktar, her iki kararın da bundan sonraki süreç ve gelecek yıllar için ciddi bir mesaj olduğunu kaydetti.
"TMO'nun fındık alımı regülasyonu sağlar"Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) fındık alımına girmesiyle bu piyasada regülasyonun sağlanacağını belirterek, "15 liralık bir fiyat istiyorduk ama TMO'nun 1. kalite Levant fındığın kilosu için 14 lira, Giresun fındığının kilosu için ise 14,5 liradan piyasaya girmesi olumludur." ifadesini kullandı.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu, TMO'nun 1 Kasım'dan itibaren fındık piyasasına girmesini değerlendirdi. TMO'nun makul bir fiyatla piyasaya girişine karar verilmesini olumlu karşıladıklarını vurgulayan Bayraktar, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bu konuda emeği geçen milletvekilleri ve ziraat odası başkanlarına teşekkür etti.
Fındığın, Karadeniz Bölgesi'nin ana geçim kaynağı olduğunu ve yaklaşık 400 bin ailenin geçimini bundan sağladığını anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Fındıkta fiyat 12 liraydı, daha önce bize söylendiğinde piyasaya girilseydi fiyatlar bu kadar düşmezdi. Zaten külleme hastalığı, fındık kokarcası ve doğal afetler nedeniyle rekolte geçen yılın çok altında kaldı. Bitkisel üretim 2. tahmin verilerine göre, fındık üretimi geçen yılın yüzde 23,7 altına indi. Üretimde 160 bin tonluk azalma var. Bunlara rağmen piyasa iyi işlemediği için, TMO alıma girmeden fındıkta fiyat istikrarı sağlanmazdı. Geç kalınmış olsa da TMO'nun fındık alımına girmesi piyasada regülasyonu sağlayacaktır. 15 liralık bir fiyat istiyorduk ama TMO'nun 1. kalite Levant fındığın kilosu için 14 lira, Giresun fındığının kilosu için ise 14,5 liradan piyasaya girmesi olumludur."
CHP'den fındık fiyatı tepkisiCHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Fındık fiyatı kasımda değil haziranda açıklanır. Üretici, fındığı elinden yok pahasına çıkardı, siz şimdi üreticinin elinde kalmayan fındığın fiyatını açıklıyorsunuz." ifadesini kullandı.
Torun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladığı fındık fiyatları üzerine yazılı değerlendirmede bulundu.
CHP olarak fındık fiyatının haziran ayından beri 15 lira olmasını istediklerini vurgulayan Torun, o günden bu yana her şeyin fiyatının arttığını belirtti.
Torun, "Dolar arttı, milli ihraç ürünümüz olan fındığın fiyatı yerinde saydı. Fındık fiyatı kasımda değil haziranda açıklanır. Üretici fındığı elinden yok pahasına çıkardı, siz şimdi üreticinin elinde kalmayan fındığın fiyatını açıklıyorsunuz." görüşünü paylaştı.
Geçen yıl dolar ortalama 3,5 lirayken, üreticinin fındığını 11-12 liradan sattığını hatırlatan Seyit Torun, şunları kaydetti:
"Şimdi dolar 6 liraya dayandı. Üretici bu zamana kadar elindeki fındığını yine geçen yılki fiyattan sattı. Milli ihraç ürünümüz olan fındıkta büyük bir oyun oynanıyor. Fındık üreticisi, belli bir zümrenin çıkarlarına kurban ediliyor. Üretici elindeki ürünü yok fiyatına, maliyet fiyatının altında sattı. Biz Mecliste fındığın tüm yönleriyle araştırılmasını istemiştik, onlar buna karşı çıktılar. Bu fiyasko karşısında şimdi Erdoğan durumu kurtarmaya çalışıyor. Oysa fındığın sorunu sadece güncel fiyat değil. Fındığın tüm yönleriyle araştırılması ve sürdürülebilir bir fındık politikası oluşturulması talebimiz devam ediyor. Bu yıl kasımda da olsa bir fiyat açıkladınız. Gelecek yıl üretici aynı sorunu yeniden yaşayacak. Gelin bu soruna kalıcı bir çözüm bulalım, milyonlarca Karadenizlinin yüzünü güldürelim."
Muhabir: Mehtap Yılmaz,Atakan Çıtlak,Barış Gündoğan
Kaynak: AA
dikGAZETE.com