Ekonomi

TİM ve İş Bankası'ndan ihracatçılar için iş birliği

"Nisan ayında ihracata kullanılan kredilerin oranı yüzde 69'luk artışla 196 milyar TL seviyesine ulaştı"

TİM ve İş Bankası'ndan ihracatçılar için iş birliği
24-06-2020 15:53

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Bugün itibarıyla haziran ayının 23'üncü gününe kadar olan ihracatımız, 9,1 milyar dolara ulaşarak yüzde 34,3 gibi ciddi bir artış yakaladı. Haziran ayı sonunda ülkemize yakışır bir ihracat rakamı açıklayacağız." dedi.

Gülle, TİM ve Türkiye İş Bankası arasında ihracatçılara destek olmak amacıyla gerçekleştirilen iş birliğine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, koronavirüs sürecinde ihracatçıya verilen destekler hakkında bilgi verdi.

İş Bankası'nın da TİM ve ihracatçılar gibi tarihi bir misyon üstlendiğini ifade eden Gülle, son aylarda yaşanan pandemi nedeniyle hükümet tarafından açıklanan destek paketlerinin ihracatçılar için çok önemli olduğunu ve ihtiyaçları karşıladığını aktardı.

Geçen hafta açıklanan Eximbank'ın Dünya Bankası'ndan aldığı 250 milyon avroluk kısmi kredi garantisinin de
özellikle ihracatçı KOBİ'lerin ihracatta yeni rekorlara giden yolda gerekli dinamizme kavuşmalarını sağlayacağına işaret eden Gülle, şunları kaydetti:

"İhracatçılara yönelik kredi hacminin artırılması ve ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaşmasıyla firmalar, salgın sürecini en az hasarla atlatacaktır. Bilhassa son 2 yılda bankacılık sektörünün ihracatçılara yönelik kredilerinde hem hacimsel hem de oransal artışlar görüyoruz. Sektörün ihracata ilgi ve alakası bizleri memnun ediyor.

2018 yılı nisan ayında bankaların ihracat kredileri 116 milyar TL seviyesindeyken, geride bıraktığımız nisan ayında bu kredilerin değeri yüzde 69'luk artışla 196 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu artışta, bankaların kullandırdığı toplam kredi hacmindeki artış etkili olduğu kadar, ihracat kredilerinin toplam kredi hacmine oranının yüzde 5,2'den yüzde 6,3'e çıkması da etkili oldu."

- "İhracatçılar, yaşanan her şoktan güçlenerek çıkmayı başardı"

smail Gülle, şoklara dayanıklı ve seri reflekslere sahip ihracatçıların, böylesi kriz dönemlerinde attıkları yerinde adımlarla yaşanan her şoktan güçlenerek çıkmayı başardığını, bankacılık sektörünün de tıpkı ihracatçı firmalar gibi seri reflekslere ve her krizden güçlenerek çıkan bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Son 2 yılda yaşanan kur saldırıları, ticaret savaşları ve koronavirüs pandemisi ile bu gerçeğin daha da gün yüzüne çıktığını belirten Gülle, şöyle devam etti:

"İhracatta kırılan yeni rekorlar, bankacılık sektöründe ise artan kredi hacimleri ve sağlıklı bilançolar, tüm bu zorlu koşullara rağmen her iki alanda Türkiye'nin gücünü kanıtlıyor. Bugün itibarıyla haziran ayının 23'üncü gününe kadar olan ihracatımız, 9,1 milyar dolara ulaşarak yüzde 34,3 gibi ciddi bir artış yakaladı. Haziran ayı sonunda ülkemize yakışır bir ihracat rakamı açıklayacağız. Yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizle 'dış ticaret fazlası veren Türkiye' hedefine her zamankinden daha büyük bir inançla odaklanmış durumdayız."

Gülle, koronavirüs sürecinde yaptıkları çalışmaları hatırlatarak, sanal fuarlara katılım ve bu fuarların sayısının
gelecek dönemde daha da artacağını bildirdi.

- "Kadın girişimci ihracatçılara kredilerde daha avantajlı koşullar oluşturuldu"

TİM Başkanı Gülle, İş Bankası ile gerçekleştirdikleri iş birliğinin detaylarına değinirken, şunları kaydetti:

"İş Bankası ile iş birliğimiz kapsamında, ihracatçıya TL ve yabancı para olmak üzere toplam 500 milyon dolarlık nakdi kredi paketi sunulacak. İş birliği kapsamında özellikle kredi faizlerinin düşük olması, kadın ihracatçılara yönelik pozitif ayrımcılık uygulanması, paket kapsamının 500 milyon dolar olarak gerçekleşmesi bizler için oldukça önemli bir adım.

Bugün imzalayacağımız protokol kapsamında, ihracatçıların kullanacağı 1 milyon TL'ye veya 150 bin dolara veya avroya kadar kredilerde, TL cinsinden kredilerde yüzde 8,4'ten, yabancı para cinsinden kredilerde ise yüzde 1,05'ten başlayan faizler ve 24 aya varan vade imkanları sunulacak. Paket kapsamında, pozitif ayrımcılığın sağlanması adına kadın girişimci ihracatçıların kullanacakları kredilerde daha avantajlı koşullar oluşturuldu."

 

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER