Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: Önerilerimizin 40'ı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nde karşılık buldu

TİM Başkanı Gülle, "İhracatçı birliklerimiz, sektörel dernekler ve firmalardan bildirilen tüm sorun ve talepleri ilgili makamlara anlık olarak aktardık. Yapılan düzenlemelerle bunlardan 40’ı karşılık bulmuş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

TİM Başkanı Gülle: Önerilerimizin 40'ı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nde karşılık buldu
14-04-2020 20:00

Ä°STANBUL (AA) - Türkiye Ä°hracatçılar Meclisinden (TÄ°M) yapılan açıklamaya göre, 61 ihracatçı birliÄŸi, 27 sektörü, 90 bini aÅŸkın ihracatçısı ile Türkiye’de ihracatın tek çatı kuruluÅŸu olan TÄ°M, “Bugüne kadar ihracatımız için ürettik. Åžimdi saÄŸlığımız için üretiyoruz” sloganıyla baÅŸlattığı maske ve dezenfektan üretim seferberliÄŸi tüm hızıyla devam ediyor.

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen TÄ°M BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, “Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19, uluslararası ticaret ve ülke ekonomilerini derinden sarstı. Ä°lk günden itibaren TÄ°M olarak gerek toplum saÄŸlığı gerekse ihracatın bu süreçten en az etkilenmesi için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

Bünyesindeki ihracatçı birlikleriyle sürdürdükleri maske ve dezenfektan üretim seferberliÄŸi ile ilgili son geliÅŸmeleri aktaran Gülle, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°hracata desteÄŸimizin yanı sıra baÅŸta saÄŸlık çalışanlarımızın ihtiyacının giderilmesi ve mevcutta yaÅŸanan tedarik sıkıntısının aşılması amacıyla derhal temaslara baÅŸladık. Ticaret Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, SaÄŸlık Bakanlığı ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ile acil eylem planı oluÅŸturduk. Bu konuda tek yetkili olan SaÄŸlık Bakanlığı’na baÄŸlı USHAÅž ile üretici firmalara köprü olduk. Üretime destek vermek isteyen firmaları da seferberliÄŸimiz kapsamında sürece dahil ettik. Birçok büyük hazır giyim, kimya, tekstil firmamızla baÅŸlattığımız seferberlik kapsamında üretilen maske ve dezenfektanı SaÄŸlık Bakanlığı’na teslim ediyoruz.

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesine destek olmak amacıyla Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi bünyesindeki 61 ihracatçı birliÄŸiyle beraber 'Bugüne kadar ihracatımız için ürettik. Åžimdi saÄŸlığımız için üretiyoruz' sloganıyla maske ve dezenfektan üretim seferberliÄŸi baÅŸlattık. 20 gün önce günde 1 milyon maske üretimi hedefi ile baÅŸlattığımız seferberlikte bugün itibarıyla günlük 15 milyon maske üretiminin üstüne çıkmayı baÅŸardık. Seferberlik çaÄŸrımıza destek veren üreticilerimiz ile birlikte üretim kapasitesinin kısa zamanda günlük 50 milyon, aylık 1,5 milyar adet maske üretimi kapasitesine ulaÅŸacağız. Kimsenin bir telaşı olmasın. Türkiye’nin maske ihtiyacının tamamını karşıladıktan sonra, maske ihracatını gerçekleÅŸtirecek miktara çok rahat ulaÅŸacağız. Bu kapsamda çaÄŸrımızı yineleyerek üreticilerimizi seferberliÄŸimize destek olmaya davet ediyoruz."

“Dünyaya üretim gücümüzü gösterdik”

Gülle, yurt içi ihtiyaçlarının karşılanması kadar salgından çok yoÄŸun etkilenen ve maske ile dezenfektan tedariki konusunda sorun yaÅŸayan ülkelere Türkiye’den yardımların gittiÄŸini hatırlatarak, “CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın talimatıyla Ä°ngiltere, Amerika, Ä°talya, Ä°spanya, Çin, Sırbistan, Ä°ran ve bazı Afrika ülkelerine maske, tulum ve saÄŸlık malzemeleri yardımı gitti. Bunun yanında TÄ°M olarak Ticaret Bakanlığımız ile Çin, Ä°talya ve Ä°spanya’ya maske ve dezenfektan yardımında bulunduk." ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın önderliÄŸinde yapılan yardımların, Türkiye’nin güvenilir ve saÄŸlıklı üretim yapan ve her koÅŸulda tedarik zincirini devam ettirebilen bir ülke olduÄŸunu bir kez daha dünyaya gösterdiÄŸini anlatan Gülle, "Önümüzdeki süreçte bu kabiliyetimiz ihracatımızın geliÅŸmesi için bir iyi bir referans oluÅŸturacağı gibi Türkiye markasına da çok önemli bir deÄŸer katacak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Önerilerimiz karşılık buldu"

Gülle, koronavirüs salgınının dünya genelinde üretim ve lojistik kanallarını önemli derecede sekteye uÄŸratarak, dünya ticareti ve ekonomilerinin yavaÅŸlamasına yol açtığına dikkati çekerek, “Virüsün yayılması ile birlikte insan ve mal dolaşımında ciddi sorunlar oluÅŸtu. Ticaret Bakanlığı ile birlikte kısa zamanda mal dolaşımının kısıtlayıcı tedbirlerine karşı harekete geçtik ve mart ayı başında temassız ihracat uygulamasını devreye aldık. Ä°ran, Irak, Gürcistan sınır kapıları ile Kapıkule’de dorse deÄŸiÅŸim modeline geçerek ihraç ürünlerinin tedarikini aksatmadık.” ifadelerini kullandı.

Ä°smail Gülle, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“Ülke olarak zor günlerden geçtiÄŸimiz bu süreçte önceliÄŸimiz Türkiye’mizin geleceÄŸidir. Ä°lk günden itibaren TÄ°M olarak 61 ihracatçı birliÄŸi ve 27 sektör konseyimiz ile süreci çok yakından izleyerek hep temasta olduk. Bu süreçte ihracatçı birliklerimiz, sektörel dernekler ve firmalardan bildirilen tüm sorun ve talepleri ilgili makamlara anlık olarak aktardık. Salgının ülkemiz ekonomisi üzerindeki etkilerinin asgari seviyede tutulması amacıyla CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından ilan edilen Ekonomik Ä°stikrar Kalkanı, üretim ve ihracatımızın kesintisiz olarak devam etmesi noktasında çok önemli bir destek mekanizması oldu.

Bu süreçte, genel ve sektörel mahiyette 67 öneri ilgili makamlarımız ile paylaşıldı. Yapılan düzenlemelerle bunlardan 40’ı karşılık bulmuÅŸ oldu. Bu baÄŸlamda, yürütülen ÅŸeffaf ve akılcı politikalar dolayısıyla baÅŸta CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan olmak üzere Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile ilgili Bakanlıklarımıza ve kurumlarımıza gösterdikleri yoÄŸun gayretleri için teÅŸekkür ediyoruz.”

Ä°hracatçılara 7/24 destek

TÄ°M BaÅŸkanı Gülle, AloTÄ°M uygulaması ile ihracatçılara 7/24 destekleri sürdürdüklerini aktararak, "Ä°hracatçılar artık, Whatsapp, Facebook ve Bip uygulamaları üzerinden de dünyanın her noktasından 7/24 TÄ°M’e ulaÅŸabiliyor. Ä°hracatımızın saha neferleri için önümüzdeki süreçte de talepleri doÄŸrultusunda konuyla ilgili yoÄŸun çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz. Bu süreçte üstümüze düÅŸen, ihracatçımızın ve devletimizin bizden beklediÄŸi ne varsa yerine getirmeye hazırız. Türkiye’miz için elimizi taşın altına koymaya devam edeceÄŸiz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°hracatçının önünü açmak için ihracatçı birlikleri, sektörel dernekler ve firmalardan bildirilen tüm sorun ve talepler, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ilgili bakanlıklara anlık olarak aktarıldı. Yapılan düzenlemelerle bunlardan 40'ı karşılık buldu.

Eximbank kredilerinin limitlerinin artırılması, geri ödeme sürelerinin uzatılması talebine karşılık, "TCMB kaynaklarından ve kendi kaynaklarından kullandırdığı kredilerin vadesi haziran sonuna kadar gelecek kredi geri ödemelerinde firmaların talepleri doÄŸrultusunda 3 ile 6 aya kadar uzatılacak." çözümü getirildi.

Eximbank taahhüt kapatma ve reeskont kredilerinde iyileÅŸtirme yapılmasına iliÅŸkin talep üzerine, taahhüt kapatmaya ilave bir yıl tanındı, reeskont kredilerinde 2 yıl vade imkanı sunuldu. Eximbank ihracat sigortası limitlerinde alıcıya tanınan vadeler ücretsiz uzatıldı.

Ä°hracatçıların oluÅŸan ilave stoklarının desteklenmesi talebi kapsamında, ihracattaki geçici yavaÅŸlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteÄŸi verilecek.

Krediler ertelenebilecek, tır geçiÅŸleri kontrollü ÅŸekilde sürecek

Ä°lgili talep üzerine, Ä°ran ve Irak'a açılan kara hudut kapılarında alınan tedbirlerden kaynaklanan gümrükçe onaylanmış iÅŸlem ve kullanımlarda, ek süre taleplerinin mücbir sebep olarak deÄŸerlendirileceÄŸi belirtildi.

Bankalar aracılığıyla kullanılan Eximbank kaynaklı ihracat hazırlık (SOÄ°K) kredilerinin ertelenmesi talebine karşılık, 1 Nisan'dan 30 Haziran'a kadar kadar vadesi gelecek kredilerin vadesi, talebin ilgili aracı banka tarafından uygun görülmesi koÅŸuluyla 180 güne kadar uzatıldı.

Alınan tedbirlerle tır geçiÅŸlerinin kontrollü bir ÅŸekilde yürütülmesine yönelik düzenlemeler yapıldı.

Devlet yardımları iÅŸlemlerinin yürütülmesi için 1 Nisan itibarıyla faaliyete geçmesi planlanan Destek Yönetim Sistemi'nin (DYS) devreye alınma tarihinin 6 ay ertelenmesi isteÄŸi üzerine DYS'ye geçiÅŸ tarihi 30 Haziran'a kadar ertelendi.

DÄ°R kapsamında ihracat taahhütleri süre uzatımı konusunda, "En geç belge/izin süresi sonundan itibaren belge için 3 ay içerisinde ilgili bölge müdürlüÄŸüne, izin için ise 1 ay içerisinde ilgili gümrük idaresine müracaat edilmiÅŸ olması halinde, ilave süre talebinin uygun görüldüÄŸü tarihten itibaren, Ä°hracat: 2006/12 Sayılı TebliÄŸ'in 25 ve 49. maddeleri çerçevesinde 6 aya kadar ek süre verilecek." çözümü getirildi.

Geçici ithalat rejimi, gümrük kontrolü altında iÅŸleme rejimi, hariçte iÅŸleme rejimi veya geçici ihracat kapsamında gümrük idaresince verilen izin süresi dolan veya dolacak eÅŸya için, izin süre sonu, yükümlü tarafından herhangi bir baÅŸvuruda bulunmasına gerek olmaksızın 30 Haziran olarak belirlendi.

Ara buluculuk ve uzlaÅŸtırma kurumlarındaki süreler 30 Nisan'a kadar durduruldu

Salgın nedeniyle yargı alanında hak kayıplarının önlenmesi için, hakkın doÄŸumu, kullanımı ve sona ermesine iliÅŸkin tüm sürelerin, kanunlarda taraflar bakımından belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafından tayin edilen süreler ile ara buluculuk ve uzlaÅŸtırma kurumlarındaki süreler 30 Nisan'a kadar durduruldu.

Devlet desteklerinden yararlanan firmaların maÄŸduriyetlerinin önüne geçilmesini saÄŸlamak amacıyla; 30 Haziran'a kadar baÅŸlayacak fuarlara iliÅŸkin; ticaret müÅŸavirliÄŸi/ataÅŸeliÄŸi onayına konu belgelere iliÅŸkin olarak; 2006/4 sayılı tebliÄŸ kapsamında incelemeci kuruluÅŸa mevzuatta belirtilen süreler içerisinde baÅŸvurulması halinde yurt dışında düzenlenen belgeler için ticaret müÅŸavirlikleri/ataÅŸelikleri/temsilcilikleri onayı aranmaması imkanı saÄŸlandı.

Gümrük Kanunu'nda yer alan 15 günlük itiraz süresi geçtikten sonra gümrük vergilerinin ve para cezalarının (kesinleÅŸmiÅŸ ve 6183 sayılı Kanun uyarınca takip iÅŸlemlerine baÅŸlanılmış olanlar dahil) geri verilmesi veya kaldırılmasına yönelik yapılan baÅŸvurular deÄŸerlendirmeye alınabilecek.

Gümrük YönetmeliÄŸinin ilgili hükümleri gereÄŸince serbest dolaşıma giriÅŸ beyannamesinin tescili sırasında menÅŸe ÅŸahadetnamesinin mevcut olmaması veya ibraz edilen menÅŸe ÅŸahadetnamesinin ÅŸekil ve formalite noksanlığı ve buna benzer diÄŸer nedenlerle gümrük idaresince kabul edilmemesi hallerinde ithalat vergilerine isabet eden tutarın tahsil edilerek emanet hesabına alınması veya teminata baÄŸlanması gerektiÄŸi ve mevzuat hükümlerinde yer alan nitelikte bir menÅŸe ÅŸahadetnamesinin ibrazı için beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı aylık süre içerisinde sunulması durumunda tahsil edilen vergiler geri verilebilecek.

21 adet hizmet kalemi gümrüÄŸe baÅŸvurmadan internet üzerinden yapılabilecek

VatandaÅŸları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında; mümkün olan hizmetlerin yükümlülerce gümrük idarelerine gidilmesine gerek kalmadan sunulması için tek pencere, YYS baÅŸvuruları gibi 21 adet hizmet kaleminin internet üzerinden yapılması saÄŸlandı.

Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için muhtasar ve KDV Tevkifatı Ä°le SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemeleri 6 Ay, yani 2021 ilk çeyrek dönemine ertelendi.

Ödemelerde temerrüt durumunda sicillerde mücbir sebep notu düÅŸülmesi talebine karşılık, "alınan tedbirlerin etkisiyle nisan, mayıs ve haziranda temerrüde düÅŸen firmaların kredi siciline 'mücbir sebep' notu düÅŸülecek" çözümü getirildi.

Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli iÅŸe devam desteÄŸi kapsamında 5 kamu bankası (Ziraat, Vakıflar, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım) destek saÄŸlayacak. Eximbank tarafında ihracatçılara özel KGF kredileri üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Faizler indirildi, Çek Ödeme Destek Kredisi hayata geçirildi

Faizlerin indirilmesi talebine karşılık 100 baz puan indirim yapıldı, politika faizi 9,75'e indirildi. Çek Ödeme Destek Kredisi hayata geçirildi. Kredi desteÄŸi 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık yüzde 9,5 faizli olacak. Mart ayı KDV ve BA/BS beyannameleri ve ödemeleri 1 ay ertelendi.

Kamu bankaları baÅŸta olmak üzere bazı bankalar, salgın sürecinde nakit akışı bozulan firmaların kredi anapara ve faiz ödemelerini erteledi.

Toplam ciro üzerinden alınan konaklama vergisinin kasım ayına kadar uygulanmamasına karar verildi.

KOBÄ°'lere yönelik ticari alacak sigortası sunulmasını içeren devlet destekli sistem kapsamında OlaÄŸandışı Riskler Yönetim Merkezi'nin üzerinde kalan ve teminat verilen riskin yüzde 50'lik kısmı için yüzde 75 ve üzeri, kalan yüzde 50'lik kısmı oluÅŸturan pay içinse yüzde 110 ve üzeri reasürans desteÄŸi saÄŸlanacak.

Asgari ücret desteÄŸi aynen devam edecek

Ä°lgili talep üzerine, EFT, havale ve kartsız para yatırma iÅŸlemleri ücretsiz hale getirildi veya cüzi miktarda masraf alınmaya baÅŸlandı. Nakit yönetim limitleri artırılarak, bu limitlerden yapılacak ödemelere 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkanı verilecek.

Geri kazanım katılım payı beyannamesi 2020 yılında 6'ÅŸar aylık dönemlerde sonraki yıllarda 3'er aylık dönemlerde verilecek. Ä°hraç kaydıyla teslim edilen malların ihracat süreleri salgın sebebiyle resen 3 ay uzatıldı. Asgari ücret desteÄŸinin aynen devam etmesine karar verildi.

Çalışma Kanunu ve Ä°ÅŸ Kanunu Mevzuatında yer alan esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek. 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkarılacak.

Salgın nedeniyle ücretsiz izne çıkan çalışanlara maaÅŸ desteÄŸi saÄŸlanacak. Kısa Çalışma ÖdeneÄŸi baÅŸvurusu için istenen belge sayısı 10'dan 2'ye düÅŸürüldü. 600 gün sigorta primi ÅŸartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme ÅŸartı 60 güne indirildi.

Dezenfektan, maske ve eldiven üretimine destek

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı kararıyla, su faturası ödemelerinin gecikmesi halinde dahi kesinti yapılamayacak. Hazine taşınmazları üzerinde tahsisli olan ve faaliyetleri durdurulan ticari ünitelerden bu süreçte kira bedeli alınmayacak.

Mazot gübre destek ödemeleri baÅŸladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçileri destekleme kapsamında hububat ile baklagil, sertifikalı tohum ve fidan üretimi, hayvan ve yem yardımı, dane mısır gibi ödemeler yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüÄŸünde geleneksel hayvansal üretim yapan iÅŸletmeler için 100 bin TL'ye kadar, bitkisel üretim yapan iÅŸletmeler için 50 bin TL'ye kadar faizsiz kredi verilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere KOSGEB'den 6 milyon liraya kadar destek verileceÄŸini açıkladı. KOSGEB'in geri ödemeli olarak verdiÄŸi destekler kapsamında 30 Haziran'a kadar olan alacaklar 3 ay ötelendi.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı kullanılmak suretiyle demir yoluyla eÅŸya taşımacılığı yapılıyor. UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı söz konusu hatta halihazırda günde 3 tren olarak yapılan yük taşımacılığının kapasitesinin artırılabilecek.

CumhurbaÅŸkanlığı kararıyla nafaka alacakları dışındaki tüm icra ve iflas takipleri durdurulacak, ihtiyati haciz kararları uygulanmayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER