ERBİL
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), savaş mağduru Musullu kadınların istihdam edilebilmeleri için çadır kampta dikiş atölyesi açtı.
Terör örgütü DEAŞ mağduru kadınların istihdamı amacıyla 100 dikiş makinası ve gerekli tüm malzemelerin bulunduğu dikiş atölyesi, Musul'un doğusundaki güvenli bölgede kurulan Hazır Çadır Kampı'nda resmi törenle açıldı.
Atölyenin açılış törenine, TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Türk Kızılayı Irak Delegasyonu Sorumlusu Serdar Yılmaz ve çok sayıda kamp sakini sığınmacı kadın katıldı.
Törenin ardından AA muhabirine konuşan TİKA Başkan Danışmanı Kolabaş, "Bu proje, çadır kamplarda büyük sıkıntılar çekip zor bir süreçten geçen kadınların istihdam edilmesi için hayata geçirilen bir projedir." dedi.
Dikiş atölyesinde kadınların öncelikle eğitim alacağını dile getiren Kolabaş, "İlk etapta 100 sığınmacı kadın atölyede çalışacak. Kendi diktikleri elbiseleri satmaları halinde, bu projenin ciddi bir istihdam kaynağı olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye Erbil Başkonsolosu İnam da TİKA'nın sığınmacı kadınlara yönelik daha önce Kerkük'ün Yahyava ve Altunköprü'deki çadır kamplarında dikiş atölyesi açtığını hatırlattı.
Hazır Çadır Kampı'nda da aynı projenin uygulanmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren İnam, "Gerçekten önemli bir proje çünkü göçmen statüsüne düşen kardeşlerimizin ihtiyaçları sadece insani değil bilakis sosyal talepleri de söz konusu." diye konuştu.
TİKA'nın açmış olduğu dikiş atölyesinin kursiyerlerinden Hasibe Ahmed adındaki sığınmacı kadın ise terör örgütü DEAŞ, Musul'u ele geçirmeden önce terzilik yaparak geçimini sağladığını belirtti.
Ahmed, Türkiye tarafından kurulan dikiş atölyesi sayesinde eskisi gibi tekrar ailesinin ekonomisine katkı sağlayacağı için çok mutlu olduğunu ifade etti.
TİKA, söz konusu atölyenin açılışından sonra sığınmacı kadınlara bin adet hijyen seti dağıttı.
Muhabir: İdris Okuducu
dikGAZETE.com