VAN (AA) - CEMAL AŞAN/HÜDAYİ GÜMÜŞ - Van'ın Çatak ilçesinde yerleşim yeri bulunmayan Körüklü Vadisi'nde DBP'li büyükşehir belediyesi döneminde geçen yıl 450 bin lira harcanarak yaptırılan ve görevlendirmenin ardından "PKK'lı teröristler için yapıldığı" gerekçesiyle sökülen köprünün malzemeleri, ilçe merkezindeki 5 köprünün yenileme ve genişletme çalışmalarında kullanıldı.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği İçişleri Bakanlığınca Çatak Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Hacı Asım Akgül, haziranda ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki Körüklü Vadisi'nin çıkışına geçen yıl dönemin DBP'li büyükşehir belediyesince inşa ettirilen köprünün kaldırılması talimatı verdi.
Köprünün yerinden sökülmesiyle terörle mücadele de önemli bir avantaj sağlanırken, malzemeleriyle de ilçe merkezindeki 5 köprü onarılarak daha güvenli hale getirildi.
Çatak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Akgül, AA muhabirine, kendilerinden önceki yönetimlerin vatandaştan oy almalarına rağmen teröristlerin talimatları doğrultusunda çalışma yaptıklarını söyledi.
"Köprüyü sökerek terörle mücadeleye katkı sunduk"
Göreve gelir gelmez teröristler için yapılan köprü konusunda çalışma başlattıklarını belirten Akgül, Körüklü Vadisi'nde yerleşim yerinin bulunmadığını ve valilik tarafından "özel güvenlik bölgesi" ilan edildiğini anımsattı.
Teröristlere hizmet eden köprünün eski Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından 450 bin liraya yaptırıldığını belirten Akgül, "Orası boşaltılmış ve şu anda teröristlerin barındığı bir bölge. Bu köprüyü merkeze taşıdık ve şu anda ilçe merkezindeki 5 köprünün bakım, onarım ve genişletme çalışmalarında değerlendirdik. Vatandaşlarımızın vergileriyle yapılan köprüyü tekrar vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Böylece teröristlerin geçişini zorlaştırdık ve terörle mücadeleye katkı sağladık." ifadelerini kullandı.
"10 teröristin etkisiz hale getirildiği bölge"Körüklü Vadisi'nde yaşayan vatandaşların Yüzüncü Yıl Üniversitesi karşısında yapılan konutlara yerleştirildiğini bildiren Akgül, şöyle devam etti:
"Orası (Körüklü Vadisi) 20 yıldan fazla oldu terör nedeniyle boşaltıldı. Bizim valilik olarak 'özel güvenlik bölgesi' ilan ettiğimiz bölge. İki ay önce 10 teröristin etkisiz hale getirildiği bir bölge. Köprünün kime yapıldığını araştırdığımızda, köylüler köprüyle ilgili talepte bulunmadıklarını söylediler. Kendilerine bir faydasının olmadığını dile getirdiler. Onun dışında kullanan başka kimse yok."
Akgül, vatandaşın hizmetine sunmak için söktükleri köprünün kemer kısımlarını, ilçeyle kırsal köyleri birbirine bağlayan Şehit Güvenlik Korucusu Kasım Sancar Köprüsü'ne montajlayarak daha güzel bir görünüme kavuşturduklarını anlattı.
Köprünün diğer parçalarını da ilçe merkezindeki diğer köprülerin yenileme, bakım ve onarım çalışmalarında değerlendirdiklerini ifade eden Akgül, yıllar önce yapılan ve bakımsızlık nedeniyle kullanılamaz hale gelen köprülerin şimdi insanların güvenle kullandıkları güzel bir görünüme kavuşturulduğunu dile getirdi.
Teröristler için yaptırılan köprüyü imha ederek kamu kaynaklarını israf etmek yerine, değerlendirerek önemli bir kazanç sağladıklarına dikkati çeken Akgül, bu sayede vatandaşların duasını aldıklarını söyledi.
"İlçe halkı terörle anılmak istemiyor"Türkiye'nin ikinci en uzun rafting parkurunun bulunduğu Çatak'ta farklı etkinliklere imza atmak amacıyla rafting takımı kurduklarını, takımı Dalaman ve Erzurum'da yarışmalara gönderdiklerini belirten Akgül, önümüzdeki yıl düzenleyecekleri "Kanisipi Festivali"nde de Türkiye Rafting Şampiyonası'nın bir ayağının yapılması için girişimde bulunduklarını vurguladı.
Akgül, vatandaşların sosyal yaşantılarını geliştirmek amacıyla festival düzenlediklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"On binden fazla insanımız festival sayesinde ilçemizi ziyaret etti. Çataklılar sürekli terörle anılmaktan bıktı. Onları terör ortamından uzaklaştırmak için her yıl festival düzenliyoruz. Vatandaşlarımızı iki gün de olsa bu psikolojik ortamdan uzaklaştırıyoruz. Terörün en şiddetli olduğu dönümde bile festival yaptık."