Genel

Terör ve uyuşturucuyla mücadelenin 'keskin burunları'

Sakarya Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan özel eğitimli köpekler, keskin koku alma yetenekleriyle uyuşturucu ve terörle mücadelede suçlulara göz açtırmıyor.

Terör ve uyuşturucuyla mücadelenin 'keskin burunları'
20-02-2018 18:21

SAKARYA (AA) - UyuÅŸturucu ve terörle mücadelede güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi olan Sakarya Jandarma Komutanlığı bünyesindeki özel eÄŸitimli köpekler, keskin koku alma yetenekleriyle suçluların korkulu rüyası oluyor.

NevÅŸehir'de Jandarma At ve Köpek EÄŸitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı'nda zorlu eÄŸitimden geçtikten sonra Türkiye'nin çeÅŸitli bölgelerinde görevlendirilen narkotik köpekleri "Akort" ve "Rüzgar" ile bomba arama köpeÄŸi "Gerçek", ÅŸimdiye kadar çok sayıda patlayıcının tespiti ve uyuÅŸturucunun ele geçirilmesinde etkin rol aldı.

Her an göreve hazır olmaları için Sakarya'da eÄŸitmenleri eÅŸliÄŸinde günlük eÄŸitim ve antrenman programları yapılan "dedektör köpekler", katıldıkları operasyonlarda keskin koku alma yetenekleriyle kaçakçılara ve suçlulara göz açtırmıyor.

Narkotik köpekleri, uyuÅŸturucunun saklanması için denenen her türlü yöntemi keskin koku alma yetenekleriyle boÅŸa çıkarırken, bomba arama köpeÄŸi de patlayıcı maddenin başından ayrılmayarak jandarmayı uyarıyor.

Suçluların adeta korkulu rüyası olan jandarmanın göz bebeÄŸi "Akort", "Rüzgar" ve "Gerçek"in eÄŸitmenleri, çok sevdikleri köpekleriyle adeta "baba-çocuk" iliÅŸkisi yaşıyor.

"Adeta bir çocuk gibi yetiÅŸtiriliyorlar"

Ä°l Jandarma Komutanlığı'nda köpek arama sorumlusu olarak görev yapan Jandarma Uzman ÇavuÅŸ H.Y, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuÅŸturucu madde arama görevlerinin 2006 yılından beri devam ettiÄŸini söyledi.

Narkotik köpeklerinin Jandarma At ve Köpek EÄŸitim Merkezi Komutanlığı'nda (JAKEM) yaklaşık 3,5 aylık ihtisas eÄŸitimini tamamladıktan sonra il jandarma komutanlıklarına gönderildiÄŸini aktaran H.Y, "Köpeklerimiz kıtalara geldikten sonra 7 gün 24 saat esasına göre, zaman mefhumu olmaksızın uyuÅŸturucuyla mücadele için etkin ÅŸekilde kullanılmaktadır." diye konuÅŸtu.

H.Y, 2015'ten 2018 yılına kadar sorumlusu olduÄŸu "Akort" adlı diÅŸi labrador köpeÄŸiyle sayısız operasyona katıldığını belirterek, "160 kilogramın üzerinde esrar, 3 kilogramın üzerinde ise bonzai ve sayısız uyuÅŸturucu madde ele geçirme olayında bizzat operasyonlara katıldık. KöpeÄŸimizle daha önce çalıştığımız yerlerde de sayısız operasyona katılarak, çok sayıda uyuÅŸturucu madde ele geçirdik." ifadelerini kullandı.

Narkotik köpeklerin adeta bir çocuk gibi yetiÅŸtirildiÄŸini, zorlu eÄŸitimden geçtiÄŸini anlatan H.Y, ÅŸunları kaydetti:

"EÄŸitimler kolay deÄŸil, bir çocuk yetiÅŸtirme gibi düÅŸünün. Yeni doÄŸmuÅŸ çocuÄŸu alıyorsunuz, konuÅŸmayı öÄŸretiyorsunuz, yemek yemeyi öÄŸretiyorsunuz. Bizim köpeklerimiz de aynı bu ÅŸekilde. Bizler de hiçbir ÅŸey bilmeden esasında JAKEM Komutanlığı'na giderek, eÄŸitime tabii tutulan yavru köpeklerimizle birlikte büyüyoruz. Bu köpeklerin yetiÅŸtirilmesi gerçekten çok zor bir süreç. Sadece bir komutu bile günlerce öÄŸretmek zorunda kalıyoruz. Haftalarca, günlerce o kokuyu tanıtmak için uÄŸraşıyoruz. Çünkü köpek de bizle birlikte yetiÅŸiyor. Bizim de onlarla birlikte yaÄŸmur, çamur, mevsim ÅŸartlarına göre eÄŸitimlerimiz zor ve meÅŸakkatli. Köpeklerimizle biz de elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. JAKEM Komutanlığı'nda görevli hocalarımızın da emeÄŸi çok büyük, hepsine çok teÅŸekkür ediyoruz."

"Rüzgar ailemden biri oldu"

8 yaşındaki Alman Pointer cinsi köpeÄŸin sorumlusu Jandarma Uzman ÇavuÅŸ K.A. da 8 yıldır birlikte olduÄŸu "Rüzgar"ın adeta ailesinden biri gibi olduÄŸunu anlattı.

KöpeÄŸiyle çeÅŸitli operasyonlara katıldığını bildiren K.A, "Buraya Van'dan geldim. Yaklaşık 6 tona yakın uyuÅŸturucu maddesi yakalandı. Bunun çoÄŸunluÄŸu Van'da olmak üzere Sakarya'da 160 kilograma yakın esrar yakaladık. KöpeÄŸime güveniyor, onu seviyorum. Emekliye ayrıldığında köpeÄŸimi almayı düÅŸünüyorum çünkü ailemden biri gibi oldu. Günlerimiz genellikle beraber geçiyor. Köpek zaten sevgi ister, o da özlem duyuyor, biz de görmek istiyoruz. Hafta sonları dahi köpeÄŸimin yanına gelmek istiyorum." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Kimyasal ve patlayıcı maddeleri hemen buluyor"

Bomba arama köpeÄŸi Alman çoban kurdu cinsi "Gerçek"in sorumlusu F.Ö. ise geçen yıl Diyarbakır Ä°l Jandarma Komutanlığı'ndan Sakarya'ya tayin olduÄŸunu belirterek, köpeÄŸiyle 4 aydır birlikte olduÄŸunu anlattı.

Mesai mefhumu gözetmeksizin her an görev başında olduklarını vurgulayan F.Ö, "Bomba arama köpeÄŸimiz, bulduÄŸu maddeler üzerine oturarak tepkisini verir. Kimyasal ve askeri patlayıcı maddeler üzerine JAKEM Komutanlığı'nda 16 haftalık eÄŸitimden geçti. EÄŸitimin sonunda sorumlusuyla birlikte baÄŸlı olduÄŸu birliklerde görevlerini ifa ederler. Bunlar bizim çocuklarımız gibi ilgi ister, ÅŸefkat ister. Devamlı beraber olmak zorundayız. Ä°mkan ve ÅŸartlar el verirse köpeÄŸimi emekli olduÄŸunda almayı düÅŸünüyorum." ifadelerini kullandı.

F.Ö, hem narkotik hem de bomba arama köpeklerinin personele büyük kolaylık saÄŸladığını aktararak, "Bulamadığımız veya çok uzun zamanda bulunabilecek bir ÅŸeyi, köpeklerle 10-20 dakika gibi kısa sürelerde bulabiliriz. Gerçekten mükemmel köpeklerdir." diye konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER