ANKARA
676 sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) "Zararların tazmini amacıyla tedbir konulması"nı düzenleyen 20/A maddesine söz konusu hüküm eklendi.
Buna göre, Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (millete ve devlete karşı suçlar) ve TMK kapsamına giren suçlar nedeniyle gerçek veya tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının uğradığı zararların tazmini amacıyla mal varlıklarına tedbir konulabilecek.
Soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısının talebi üzerine sulh ceza hakimi, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından, şüpheli veya sanıklara ait taşınmazların veya kara, deniz ya da hava ulaşım araçlarının devir ve temlikini veya bunlarla ilgili hak tesisini önlemek ya da tasarruf yetkisini kısıtlamak için şerh düşülmesine ve bu kişilerin yardımlaşma kurum ve sandıklarından olan alacaklarına tedbir konulmasına karar verilebilecek.
"Emekli sandığını kapsamaz"
Konuyu AA muhabirine değerlendiren İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, düzenlemenin emeklilik alacaklarıyla ilgisinin olmadığını, diğer yardımlaşma sandıklarını kapsadığını söyledi.
Genelde bankaların bu tür yardımlaşma sandıkları kurduğunu belirten Şen, "Düzenlemeyle davanın sonuna kadar söz konusu varlıkla ilgili tedbir konacak. Dava sonunda karar yargılananın suçluluğu yönündeyse ve zarar varsa tedbir konulan alacak Hazine'ye irat kaydedilecek." dedi.
Muhabir: Ferdi Türkten
dikGAZETE.com