Gündem

Terör örgütü PKK/PYD Suriye'de işgal düzeni kuruyor

Terör örgütü PKK/PYD, Suriye'de büyük bölümü Araplara ait topraklarda, idareyi sivillere bıraktığı propagandası yaparak işgalini güçlendiriyor.

Terör örgütü PKK/PYD Suriye'de işgal düzeni kuruyor
26-09-2017 17:52

ANKARA/ HASEKE - SELEN TEMİZER / MUHAMMED MİSTO

Terör örgütü PKK/PYD, Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşta çatışmalara doğrudan taraf olmayarak, Türkiye sınırının kuzeydoğusundan, Hatay'ın karşısındaki Afrin ilçesine uzanan hatta "terör kuşağı" kurmaya odaklandı.

Örgüt bu amaçla Esed rejimine yaklaştı. Rejim de ülkenin kuzeyindeki bölgelerin örgütün hakimiyetine girmesine göz yumdu.

Terör örgütü, Temmuz 2012'de Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinin Amude ilçesini, ülkenin kuzeybatısında Halep iline bağlı Afrin ilçesini ve kuzeydoğudaki Ayn el-Arab (Kobani) ilçesini, rejimden devraldı.

PKK/PYD, Ocak 2014'te söz konusu üç ilçede sözde özerk yönetimler ilan ederek bunları "kanton" şeklinde adlandırdı.

Terör örgütü, DEAŞ ile mücadele bahanesiyle ABD'nin hava desteğini alarak Haziran 2015'te Haseke ve Ayn el-Arab arasında kalan Telabyad'ı işgal etti.

Böylece iki bölgeyi birleştiren örgüt, Ekim 2015'te Telabyad'ı 4. "kantonu" ilan etti.

Yerel meclisler

PKK/PYD, 10 Aralık 2015'te kendine yakın bazı küçük gruplarla "Demokratik Suriye Konseyi" ismini verdikleri sözde yerel meclisi kurdu.

Ardından, 17 Mart 2016'da Suriye'nin kuzeyinde kontrol ettiği bölgelerde "federasyon" ilan etti.

Terör örgütü, bu çatı kuruluşun altında, işgal ettiği ve "kanton" adını verdiği her bölgede birer yerel meclis oluşturdu.

PKK/PYD, uluslararası kamuoyunda, yönetimi bölge halkına devrettiği propagandasını sürdürdü.

Bunun en dikkat çekici örneği, örgütün geçen yaz girdiği Fırat Nehri kıyısındaki Münbiç'te görülmüştü. ABD'nin DEAŞ'tan kurtarıldıktan sonra ilçedeki PKK/PYD unsurlarının çekileceği teminatına rağmen, terör örgütü Münbiç'te "sivil yönetim" ilan etmişti.

Haziran başında, terör örgütü DEAŞ'ı Rakka'dan çıkarmak için ABD desteğiyle harekete geçen PKK/PYD, sivillerden oluşan "Rakka konseyi" kurduğunu öne sürdü.

Örgüte yakın sosyal medya hesapları, Rakka DEAŞ'tan alındıktan sonra konseyin kamu hizmetlerini sağlayacağını savunuyor.

Örgüt ayrıca DEAŞ Rakka'dan çıkarıldıktan sonra güvenliği sağlama bahanesiyle sözde polis teşkilatı kurdu.

Bunu takiben, SDG ismini kullanan PKK/PYD, mensuplarına sözde polislik eğitimi vermeye başladı.

Haseke'deki AA muhabirleri, eğitim kampının başında Kandil'den gelen Hasan Dersim adlı bir terörist bulunduğunu bildirmişti.

Terör idaresini yeniden yapılandırdı

Terör örgütü PKK/PYD, geçen mayıs ayının sonunda Rümeylan'da yaptığı toplantıda sözde kanton sistemini yeniden yapılandırdı.

"Yerel ve bölgesel idareler" ile sözde seçimlerden sorumlu "Federal Kuzey Suriye Kurucu Meclisi"ni ilan eden örgüt, "kanton"larını yeni idari bölgelere ayırdı.

Buna göre, Haseke, Kobani ve Afrin "kanton"dan "bölge"ye çevrildi. Her bölge kendi içinde ikiye ayrıldı. Toplam 3 bölgede 6 "kanton" kuruldu.

Tehditle seçim düzenledi

Rümeylan toplantısında terör örgütü üç sözde seçim yapma kararı aldı. PKK/PYD, ilk seçimini "kanton"ları oluşturan "komin" ismini mahallelerde geçen hafta düzenledi. PKK/PYD mensubu ya da sempatizanı kişilerin aday olduğu seçim boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Haseke'de AA muhabirlerinin aktardığına göre, baskılara rağmen katılım oldukça düşük kaldı.

Örgüte bağlı bazı komiteler, mahalleleri dolaşarak 18 yaş ve üstü herkesi, oy vermemeleri halinde insani yardımları engellemekle tehdit etti.

Ardından, seçimi PKK/PYD'ye yakınlığıyla bilinen adayların kazandığı ilan edildi.

Haseke'deki aktivistlerden Suhayp Haskavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu seçimler illegaldir. Çünkü halk iradesiyle değil, bölgeyi silah gücüyle ele geçiren bir grubun baskısıyla yapılıyor." dedi.

Haskavi, terör örgütünün uluslararası topluma demokrat olduğunu ispat etmeye çalıştığını ifade ederek "Şunu unutmayalım, bu seçimleri yaparken PYD on binlerce kişiyi Suriye'den sürdü." diye konuştu.

Raman Yusuf isimli bir avukat da "Seçimlerin en kötü noktası, bir Kürt partisine rol verilmemesi. Sadece bir grubun silah gücüyle yaptığı seçim zaten meşru değildir. Suriye'nin daha çok sorunu var. Bu sorunlar sürerken herhangi bir seçim manasızdır." ifadesini kullandı.

Terör örgütü, 3 Kasım'da sözde köy, kanton, belediye ve bölge düzeyinde, 2018 başında da "Federal Kuzey Suriye Kurucu Meclisi" seçimlerini planlıyor.

2011'de başlayan iç savaşta örgütle sıkı iş birliği yapan Beşar Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, özerkliği müzakere edebileceklerini açıklamıştı.

PKK/PYD, yaklaşık 185 bin kilometrekare olan Suriye'nin, 41 bin kilometrekaresine denk gelen yüzde 23'ünü işgal ediyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER