Politika

'Terör oluşumuna müsaade etmeme konusunda kararlıyız'

TBMM Başkanı Şentop, "Biz sınırlarımızın hemen bitişiğinde, hemen öbür tarafında bir terör oluşumuna müsaade etmeme konusunda kati bir kararlılık içerisindeyiz." dedi.

'Terör oluşumuna müsaade etmeme konusunda kararlıyız'
07-10-2019 22:26

TEKÄ°RDAÄž (AA) - TBMM BaÅŸkanı Mustafa Åžentop, TekirdaÄŸ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin çok büyük ve güçlü bir ülke olduÄŸunu söyledi.

Batılı devletlerin yıllardır Türkiye'nin güneyinde devlet kurma arzusunda olduÄŸunu anlatan Åžentop, ÅŸöyle devam etti:

"Suriye'de yaÅŸanan çatışmanın altında batının Birinci Dünya Savaşı'nda ortaya koyduÄŸu ama gerçekleÅŸtiremediÄŸi hedefler yatmaktadır. Onlar Türkleri Orta Anadolu'da toplayıp, güneydoÄŸusunda ve kuzeydoÄŸusunda iki ayrı devlet kurma arzusundaydılar. Yüz yıl önce Türkiye çok zor ÅŸartlarda, yarım asırdan fazla, kesintisiz devam eden bir savaÅŸ sonrası, ekonomik yıkım, toprak ve nüfus kaybı içerisinde çok ağır ÅŸartlardayken bu projeye 'hayır' diyebilmiÅŸ, o kadar ağır ÅŸartlarda olmasına raÄŸmen savaÅŸarak bu projeyi uygulanamaz hale getirmiÅŸtir."

"Terör örgütlerine asla taviz vermeyeceÄŸiz"

Åžentop, Türkiye'nin Misakımilli sınırlarından asla taviz vermeyeceÄŸini vurguladı.

Türkiye'nin terör örgütlerine de asla taviz vermeyeceÄŸinin altını çizen Åžentop, ÅŸunları kaydetti:

"Yüzyıl sonra bugün de Türkiye aynı kararlılıkla Misakımilli sınırları içerisinde böyle bir operasyona, ameliyata müsaade etmeyeceÄŸini kesinlikle ve yüksek dille dünyaya haykırmaktadır. Bu bakımdan Türkiye'nin güneyinde oluÅŸturulmaya çalışılan, Irak ve Suriye'deki asayiÅŸsizlik ve ekonomik, siyasi bakımdan yönetilemez bir devlet olma imkanını Türkiye'nin güneyinde bir terör örgütüne alan açmak için istismar ettiler, kullandılar. Türkiye uzun zamandır Suriye'de, özellikle yarım asra yakın Türkiye'de mücadele ettiÄŸimiz bir terör örgütünün uzantısı PYD/YPG'nin orada bir terör alanı oluÅŸturmasına müsaade etmeyeceÄŸini uzun zamandır söylüyor."

Åžentop, Türkiye'nin geçmiÅŸten bu yana sorunların çözümünde müzakere yolunu seçtiÄŸini ancak müzakereler sonucunda çözülemeyen problemler karşısında da asla taviz vermediÄŸini aktardı.

Türkiye'nin sınırları dibinde bir terör örgütü kurulmasına asla izin vermeyeceÄŸine dikkati çeken Åžentop, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin maksadı, sınırları ötesinde mutlaka bir operasyon gerçekleÅŸtirmek deÄŸildir. Türkiye'nin maksadı, sınırlarının dibinde bir terör yapılanmasına müsaade etmemektir. Türkiye bu konuda müzakereler, görüÅŸmeler yoluyla hareket etmeyi tercih etmiÅŸtir. Bunu denemiÅŸtir, denemektedir. Ama bu baÅŸarılı olmadığı takdirde, sınır ötesi operasyon da dahil olmak üzere her türlü ihtimali Türkiye planlamakta, gerçekleÅŸtirmekte bir an bile tereddüt etmeyecektir. Biz sınırlarımızın hemen bitiÅŸiÄŸinde, hemen öbür tarafında bir terör oluÅŸumuna müsaade etmeme konusunda kati bir kararlılık içerisindeyiz. Bunu kimsenin test etmeye kalkmaması lazım. Bunu Suriye'de aktif olarak bulunan tüm güçlerin fark ettiÄŸi kanaatindeyim. Bunu gördükleri kanaatindeyim."

KonuÅŸmaların ardından TBMM BaÅŸkanı Mustafa Åžentop'a, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Åžahin tarafından fahri doktora unvanı verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER