ANKARA
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Özellikle genç nüfusa sahip ülkeler için, ki Türkiye bunlardan biridir, telif haklarının ve yaratıcı düşüncelerin ve onlar üzerinde oluşan endüstrilerin, yani kreatif endüstrilerin korunmasına, geliştirilmesine, sağlam hukuki çevrelerle oluşturulmasına büyük ihtiyaç var" dedi.
Bakan Avcı, Sheraton Hotel’de düzenlenen Telif Haklarına Dayalı ve Kreatif Endüstrilerin Teşvik Edilmesi Odaklı Türkiye Telif Hakları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi açılış töreninde, yazdığı "Enformatik Cehalet" kitabının bir bölümünde İsveçli bir parlamenterin "Eğer Marx bugün yaşıyor olsaydı Das Kapital'i değil Die Information'u yazardı." sözlerinin yer aldığını aktardı.
Enformasyonun, teknolojik gelişmelerle her gün daha fazla kuvvetlendiğini belirten Avcı, bu enformasyon devriminin arkasında yatan önemli konulardan birinin de telif haklarının korunması olduğunu söyledi.
Bakan Avcı, "Eğer Silikon Vadisi'nde mektep kaçkını birtakım gençler, evlerinin garajlarında, dünya ekonomisine yön değiştirecek birtakım başarılara imza atabildilerse, bu büyük ölçüde onların kreatif çabalarını koruma altına alan hukuk düzeninden de ötürüdür. Eğer bu gençlerin, bu kreatif çabalarını, buluşlarını, onların başka hiç kimse tarafından düşünülmemiş yeni fikirlerini koruma altına alan bir hukuk sistemi olmasıydı, o gençler bugün karşımıza mesala Bill Gates olarak çıkmazlardı. Dolayısıyla özellikle genç nüfusa sahip ülkeler için, ki Türkiye bunlardan biridir, telif haklarının ve yaratıcı düşüncelerin ve onlar üzerinde oluşan endüstrilerin, yani kreatif endüstrilerin korunmasına, geliştirilmesine, sağlam hukuki çevrelerle oluşturulmasına büyük ihtiyaç var." diye konuştu.
Bu bakımdan AB ile Bakanlık tarafından yürütülen eşleştirme projesine büyük önem verdiklerini dile getiren Avcı, teknolojinin hızlı değişimi dolayısıyla sadece Türkiye'de değil Avrupa Birliği ülkelerinde de telif haklarına ilişkin yasal düzenlemelerin sürekli güncellenmesine ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.
"Bu çalışmalar 'İlla AB'ye bizi alın' diye yapılmıyor"
Yaratıcı düşünce ve ürünlerin korunması için geliştirilen tedbirlerin, yeni mecralarda geçerli olmayabileceği ve bu kapsamdaki mevzuatın teknolojiyle açılan yeni kulvarlarda etkisiz hale gelebileceğini ifade eden Nabi Avcı, şunları kaydetti:
"Sadece Türkiye’nin mevzuatıyla, yasal düzenlemeleriyle Avrupa Birliği müktesebatı arasında uyum sağlamak yetmez. Hem Türkiye'nin hem Avrupa Birliği'nin, yani hepimizin, yeni teknolojilerdeki gelişmelere, anında değilse de çok gecikmeden cevap verebilecek, onlarla uyum sağlayacak yeni yasal düzenleme tekniklerine de ihtiyacımız var.
Türkiye'nin son günlerde tartışmaya başladığı anayasa değişikliğinin bir boyutu da biz farkında olalım ya da olmayalım bu çağın gerektirdiği hıza ulaşma çabasından da kaynaklanıyor. Bu eşleştirme programının gündeme gelmesinde, yürütülmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bütün bu çalışmaları, artık klişeleşmiş bir söylemle 'İlla da bizi AB'ye alın' diye değil, bu tür çalışmalara Türkiye kadar AB’nin de ihtiyacının olduğu, eğer biz bu konuda yasal mevzuatımızı eşleştirmezsek, bunları uyumlu hale getirmezsek, bundan hepimiz zarar göreceği için yapıyoruz."
"Meslek birliklerinin etkinlikleri artırılacak"
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals da telif hakları konusunda Bakanlığın paydaşlarla yaptığı çalışmaları takdir ettiğini söyledi. Vinals, projeyle fikri haklar konusunda meslek birliklerinin etkinlikleri ve kamuoyunun farkındalıklarının artılacağının altını çizdi.
Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş ise telif haklarının, yaratıcı endüstrilerin gelişmesi konusunda önemli bir işlevi bulunduğunu, bu nedenle işler bir telif sistemi oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Ateş, telif haklarına ilişkin yasa çalışmasının devam ettiğini, çalışmayla daha etkin bir telif haklarını sistemine ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.
Programa, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Yargıtay Başkanvekili Seyit Çavdar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, sanatçılar Belkıs Akkale, Edip Akbayram, Suat Suna, Ali Rıza Binboğa, Suavi, Cahit Berkay, Bora Öztoprak ve Ferhat Göçer ile diğer ilgililer katıldı.
Muhabir: Yıldız Aktaş
dikGAZETE.com