Ekonomi

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Enflasyonda etkili olan geçici unsurlar Türkiye'de de etkisini yitirecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini söyledi.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Enflasyonda etkili olan geçici unsurlar Türkiye'de de etkisini yitirecek
07-10-2021 14:36

Ä°STANBUL (AA) - KavcıoÄŸlu, videokonferans yöntemi ile gerçekleÅŸtirilen yatırımcı toplantısı kapsamında deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Finansman koÅŸullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaÅŸlamanın dikkati çektiÄŸini belirten KavcıoÄŸlu, dayanıksız mal talebinde ise güçlenme gördüklerini söyledi.

KavcıoÄŸlu, hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayarak, "Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaÅŸlama ve altın ithalatındaki kayda deÄŸer düÅŸüÅŸ dış dengede devam eden iyileÅŸmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceÄŸini öngörüyoruz. Para politikası duruÅŸumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiÄŸi talep unsurları, çekirdek enflasyon geliÅŸmeleri ve arz ÅŸoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri deÄŸerlendirdik." ifadelerini kullandı.

Rezervlerin 85 milyar dolar seviyelerinden 122 milyar dolara ulaÅŸtığına dikkati çeken KavcıoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Kararlı bir ÅŸekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceÄŸiz. Yurt içi yerleÅŸiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor. Mart ayında yabancı para (YP) mevduattan Türk lirası (TL) mevduata kayda deÄŸer düzeyde bir dönüÅŸ gerçekleÅŸti. Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor. Yılbaşına göre TL mevduat 300 milyar liraya yakın artış kaydetti. YP mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaÅŸayan vatandaÅŸlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif giriÅŸine raÄŸmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi."

TCMB'nin bir sonraki yatırımcı toplantısının 2 Aralık 2021'de gerçekleÅŸtirilmesi planlanıyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER