Ekonomi

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi yayımlandı

TCMB, Banka Kredileri Eğilim Anketi'nde, "2021 yılının önce çeyreğine bağlı beklentiler, iklim içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın, iklim dışı fonlama koşullarında ise gevşemenin bitmeme edeceği yönündedir." ifadelerine arazi verildi.

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi yayımlandı
08-01-2021 19:31
Istanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Banka Kredileri Eğilim Anketi'nde, "2021 yılının evvel çeyreğine bağlı beklentiler, dünya içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın, dünya dışı fonlama koşullarında ise gevşemenin bitmeme edeceği yönündedir." ifadelerine toprak verildi.

TCMB, bankaların 2020'nin sonuç çeyreğine bağlı değerlendirmeleri ve 2021'in evvel çeyreğine değgin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni yayımladı.

Buna göre, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde, bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilerden, derinliğine vadeli cesaret ve ecnebi mülk cinsinden oluşturulan cesaret standartlarında sıkılaşma meydana gelirken, başka cesaret türlerinde standartlar iri miktarda ayrımsız kaldı.

Bireysel krediler düşüncesince standartlar ev ve anahtar cesaret türlerinde ayrımsız kalırken, başka ferdî kredilerde ise gevşetildi. 2021 yılının evvel çeyreği düşüncesince bankaların beklentisi, pres kredilerinde, derinliğine vadeli kredilerde standartların sıkılaşacağı, başka cesaret türlerinde iri miktarda ayrımsız kalacağı anlamında oldu.

Bireysel kredilerde ise beklenti, ev ve anahtar cesaret türlerinde standartların temelde ayrımsız kalacağı, başka ferdî kredilerde ise standartların sıkılaşacağı anlamında gerçekleşti.

İşletme kredilerindeki alakanın çoğalması bekleniyor

Anket neticeleri cesaret talebi açısından incelendiğinde, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde, pres kredilerinden önemsiz ve ılımlı ölçekli işletmelere sunulan kredilere ve Türk lirası cinsinden oluşturulan kredilere istem arttı, derinliğine vadeli krediler ile ecnebi mülk cinsinden oluşturulan kredilere ise istem azaldı.

Bireysel cesaret türlerinde ev ve başka ferdî cesaret taleplerinde düşüş başlarken, anahtar kredilerindeki ise artım bitmeme etti.

2021 yılının evvel çeyreğinde, ecnebi mülk cinsinden oluşturulan krediler ve derinliğine vadeli krediler dünya başka topu topu pres kredilerindeki alakanın artması, topu topu ferdî kredilerde ise alakanın azalması bekleniyor.

Bankaların kaynak ölçü imkanlarının gelişimi incelendiğinde, senenin dördüncü çeyreğinde dünya içi fonlama şartları sıkılaştı, dünya dışı fonlama şartları ise gevşedi.

2021 yılının evvel çeyreğine bağlı beklentiler, dünya içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın, dünya dışı fonlama koşullarında ise gevşemenin bitmeme edeceği anlamında oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER