Politika

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç: Kurbanlık hayvan ithal etmedik

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, "Biz kurbanlık için hayvan ithal etmedik. Özellikle tüketiciler çok net bilsin ki aldıkları hayvan kendi üreticimizin beslediği doğal ve organik hayvandır." dedi.

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç: Kurbanlık hayvan ithal etmedik
30-07-2019 16:36

TBMM (AA) - Meclis Tarım Orman ve KöyiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı, Veteriner Hekim Prof. Dr. Yunus Kılıç, AltındaÄŸ Belediyesi Kurban Kesim Merkezi'ni gezdi ve AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kendisinin de daha önce hayvancılıkla uÄŸraÅŸtığını, büyükÅŸehirlere kurbanlık hayvan getirdiÄŸini belirten Kılıç, o dönemde ÅŸartların çok kötü olduÄŸunu ama ÅŸimdi belediyelerin açtığı yerlerin daha düzenli hale getirildiÄŸini vurguladı.

Kurban satış merkezinde, Türkiye'nin dört bir tarafından gelen hayvan üreticilerinin sorunlarını dinleyen Kılıç, üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksekliÄŸi ve havyan fiyatlarının düÅŸük olmasından ÅŸikayetçi olduÄŸunu dile getirdi.

Bu yıl girdi maliyetlerinin yüzde 30 civarında arttığına iÅŸaret eden Kılıç, "Canlı hayvan kilosu geçen yıl yaklaşık 19 liraya satılıyordu. Bu yıl ise 22 liraya satılıyor. Yani fiyatlarda yaklaşık yüzde 15 oranında bir artış var. Ä°nsanlarımız, üreticilerimiz elbette daha iyisini hakkediyor ama bu olayın bir de tüketici tarafı var. 22 liranın ÅŸu an her iki tarafı da kurtarabilecek bir rakam olduÄŸunu söyleyebiliriz." diye konuÅŸtu.

Kılıç, kurban satışlarında hem üreticinin hem de tüketicinin mutlu olması için fiyatların dengede olması gerektiÄŸini, aksi takdirde taraflardan birinin mutsuz olacağını kaydetti.

"Kurbanlık için hayvan ithal etmedik"

Üreticilere ÅŸimdiye kadar 120 milyar lira destek verildiÄŸini ifade eden Kılıç, "Üreticiler bu desteÄŸi almamış olsaydı ÅŸu an köylerde üretici kalmazdı. Elbette üreticilerimizin sıkıntısı var ama hükümetimiz bu konuda gereken desteÄŸi veriyor. Politikalarımızla üreticiyi ayakta tutuyoruz. AK Parti 17 yıldır bunu yapıyor. Üreticiye olan desteklerimizden bir adım geri çekmiÅŸ olsaydık ÅŸu anda bu üreticileri de bulamayacaktık." diye konuÅŸtu.

Yurt dışından kurbanlık ithal edilmediÄŸini belirten Kılıç, "Bizim hayvan ithal ettiÄŸimiz dönemler oldu. Türkiye'de her yıl ortalama 850 bin büyükbaÅŸ, 2 milyon 700 bin de küçük baÅŸ hayvan kurban kesiliyor. Hayvan stokumuza baktığımızda 1 milyon 250 bin büyükbaÅŸ, 3 milyon 500 de küçükbaÅŸ hayvan stokumuz var. Dolayısıyla burada fazla hayvanımız var. Ä°thalata gerek yok ve ithalat da yapmıyoruz. Biz kurbanlık için hayvan ithal etmedik. Özellikle tüketiciler çok net bilsin ki aldıkları hayvan kendi üreticimizin beslediÄŸi, büyüttüÄŸü, semirttiÄŸi, doÄŸal ve organik hayvandır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı baÅŸta olmak üzere ilgili kurumların kurbanlık hayvanların saÄŸlıklı bir ÅŸekilde tüketiciye ulaÅŸmasını saÄŸladığını anlatan Kılıç, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ä°lçe ve illerde hayvanların ön muayene, aşı ve ilaçlarına bakılıyor. Bütün bunlar yapıldıktan sonra pasaport düzenlenip büyükÅŸehirlere hayvan gönderiliyor. Yolda da yine denetlemeler yapılıyor. Çalıntı hayvanlar bu pazarlara giremez. Buradaki hayvanlar, sahibi belli olan, aşıları, yaÅŸları bilinen hayvanlardır. Kulak küpe numarasını girdiÄŸiniz zaman hayvana ait bütün bilgilere ulaÅŸabilirsiniz. Hayvanlar doÄŸduÄŸu ilk günden beri kayıt altına alınıyor."

"Hayvanın göreceÄŸi ÅŸeklide bıçak bilemeyin"

Kılıç, bir yaşını tamamlamış küçükbaÅŸ hayvanlar ile iki yaşını tamamlamış büyükbaÅŸ hayvanların kurbanlık olarak kesilebileceÄŸini anımsattı. Yunus Kılıç, hayvanların yaşını tamamlayıp tamamlamadığının alt çenedeki iki süt diÅŸinin düÅŸmesinden anlaşılabileceÄŸini, bu süt diÅŸleri düÅŸen hayvanların kurban olarak kesilebileceÄŸini söyledi.

Kılıç, kurban kesmenin göründüÄŸü kadar kolay bir iÅŸ olmadığı ve eline bıçağı alan herkesin bu iÅŸi yapmaması gerektiÄŸi uyarısında bulundu. Ä°slam dininin, eziyet edilmeden hayvan kesimini emrettiÄŸini kaydeden Kılıç, hayvanın göreceÄŸi ÅŸeklide bıçak bilemenin ve kör bıçağın kullanılmasının çok yanlış olduÄŸunu aktardı.

Yunus Kılıç, hayvanların da hakkını olduÄŸunu ve hayvanlara merhametle muamele edilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Dünyaya rezil olmamak için hayvan kesiminin belediyelerin veya ilgili birimlerin açtığı kesimhanelerde yapılmasını isteyen Kılıç, "Sokaklarda, bahçelerde hatta bazen banyolarda bile bunu yapanlar var. Bu vahÅŸet görüntülerini ortadan kaldırmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Kılıç, "Dinimiz kurban etini 3'e bölmeyi uygun buluyor. Bu etlerden bir kısmı misafirlere bir kısmı ihtiyaç sahiplerine bir kısmı da eve ayrılıyor ama bu bir farz deÄŸildir. Bakıyorsunuz, etleri koymak için kocaman bir derin dondurucu alanlar var. Bu dondurucuya verilen paraya yazık. Bunları eti olmayanlara versek daha iyi olur. Ayrıca kurban etinin bir sonraki yıla bırakılmasının da kurban mantığına uygun olmadığını düÅŸünüyorum." diye konuÅŸtu.

Kılıç, üreticilerle sıkı pazarlığın yapılaması ve daha ucuza almak için bayramın üçüncü gününün beklenmesini de doÄŸru bulmadığını kaydetti.

Tüketicilerin "Fiyatı düÅŸüreyim veya öldüreyim diye" bunu yaptığını belirten Kılıç, "Ä°lahiyatçı deÄŸilim ama bu davranışın kurban mantığına uygun olduÄŸunu düÅŸünmüyorum. Bunun bir maliyeti var. Ä°nfak etmeye, hakka yanaÅŸmaya çalışıyorsun ama bu birinin hakkını yemekle olmaz. Hakka yaklaÅŸmak, hak yenerek olmaz. Öncelikle üreticinin maliyetinin karşılanması lazım. Fiyatı öldürüp almak için fırsatçılık yapmamak lazım. Özellikle tüketicilerimize söylüyorum: Emin olun kurban duygusuna zarar vermiÅŸ olursunuz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Adem Balta


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER