Politika

TBMM Başkanı Şentop: Hukuka, mevzuata bakmamız lazım

TBMM Başkanı Şentop, İYİ Parti'li Özdağ hakkındaki fezlekeye ilişkin, "Bütün siyasi görüşler bakımından farklı düşünen arkadaşlarımızın değerlendirmeleri olabilir. Bizim hukuka, mevzuata bakmamız lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Hukuka, mevzuata bakmamız lazım
18-04-2020 18:46

TBMM (AA) - Mustafa Åžentop, CNN Türk'te yayınlanan programa canlı baÄŸlantıyla katılarak deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Ä°YÄ° Parti Ä°stanbul Milletvekili Ümit ÖzdaÄŸ hakkında Libya’da ÅŸehit olan MÄ°T görevlilerini deÅŸifre ettiÄŸi gerekçesiyle dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezlekeye iliÅŸkin soruyu da yanıtlayan BaÅŸkan Åžentop, Anayasa'da düzenlenen yasama muafiyetlerinden birinin "dokunulmazlık" olduÄŸuna iÅŸaret etti. Åžentop, bu baÄŸlamda milletvekilinin parlamento üyeliÄŸi süresince iÅŸlediÄŸi suçlarla ilgili hakkında herhangi bir soruÅŸturma veya kovuÅŸturmanın yürütülebilmesinin ancak Meclisin bu konuda izin vermesiyle mümkün olabileceÄŸini anımsattı.

Mustafa Åžentop, dokunulmazlığın, milletvekilini, parlamento faaliyetlerine katılmaktan engelleyen hallere karşı koruduÄŸunu vurgulayarak, "Mesela bir milletvekili hakkında bir soruÅŸturma açılıp gözaltına alınabilir, tutuklanabilir, böylece parlamento faaliyetlerine katılamaz. Böylece kritik oylamalar olduÄŸu zaman bu parlamentonun nihai iradesini de etkileyen bir sonuca dönüÅŸebilir. Bu bakımdan getirilmiÅŸ. Yani esasen milletvekilinin ÅŸahsını korumak için deÄŸil parlamento faaliyetini korumak için getirilmiÅŸtir." diye konuÅŸtu.

Yasama muafiyetlerinden birinin de "yasama sorumsuzluÄŸu" olduÄŸunu kaydeden Åžentop, bunun, milletvekilinin, milletvekilliÄŸi bittikten sonra da parlamentodaki parlamenter faaliyetlerinden dolayı sorumlu tutulamayacağı ceza hukukunu ifade ettiÄŸini söyledi. Åžentop, yasama sorumsuzluÄŸunun; dokunulmazlıktan farklı olarak milletvekilliÄŸinden sonra da geçerli olduÄŸuna ve Meclis kararıyla ortadan kaldırılamadığına dikkati çekti.

TBMM BaÅŸkanı Åžentop, Ä°YÄ° Parti'li Ümit ÖzdaÄŸ hakkındaki fezleke sürecinin "yasama sorumsuzluÄŸu" baÄŸlamında olduÄŸunu belirterek, "Tabii yasama sorumsuzluÄŸunun kapsamı, hangi sözlerin bu kapsama girdiÄŸi konusunda gerek Yargıtayın gerek Anayasa Mahkemesinin farklı karar ve deÄŸerlendirmeleri var. Anayasa Mahkemesi hukukçularının, ceza hukukçularının farklı deÄŸerlendirmeleri var. Bir husus da ÅŸudur ki; böyle bir durumda savcılıklar tarafından baÅŸlatılan soruÅŸturmaların bir fezleke olarak Meclise gönderilip gönderilemeyeceÄŸi konusu ki ÅŸu an o tartışılıyor daha çok esasen." dedi.

"Milletvekillerimiz dokunulmazlık ve yasama sorumsuzluğu koruması altında"

Åžentop, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, savcıların, dokunulmazlık konusunda milletvekilleri hakkında herhangi bir iÅŸlem yapamadığını, soruÅŸturma yürütemediÄŸini ve bu tür konuları doÄŸrudan Meclise fezleke olarak gönderdiÄŸini belirtti.

Savcıların, Meclis tarafından dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından bir milletvekili hakkında soruÅŸturma iÅŸlemi yaptığı takdirde, konunun "yasama sorumsuzluÄŸu"na dahil olduÄŸunu görmeleri halinde gerekli kararı verebileceÄŸini ifade eden Åžentop, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yasama sorumsuzluÄŸu konusunda gerek savcılık gerek mahkeme aÅŸamasına iliÅŸkin düzenlemeler yapıldığını bildirdi.

Meclis BaÅŸkanı Åžentop, "Bu bakımdan ben ÅŸunu ifade etmek isterim; bütün milletvekillerimiz Anayasa'da ifade edilen yasama dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluÄŸu koruması altındadır. Bunun usulleri gerek Anayasa'da gerek Ä°çtüzük'te belirlenmiÅŸ, ceza yargılaması bakımından da Ceza Muhakemesi Kanunu'nda düzenlemeler var. Bütün siyasi görüÅŸler bakımından farklı düÅŸünen arkadaÅŸlarımızın deÄŸerlendirmeleri olabilir. Bizim hukuka, mevzuata bakmamız lazım. Ben yapılan iÅŸlemlerin bir problem teÅŸkil etmediÄŸini düÅŸünüyorum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER