Politika

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: İsrail'in bölgede bir tampon bölge oluşturma isteği var

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şentop, IKBY'nin referandum kararına ilişkin, "İsrail'in bölgede kendisiyle iyi ilişkiler içerisinde ve kendi kontrollerinde bir tampon bölge oluşturma isteği var." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: İsrail'in bölgede bir tampon bölge oluşturma isteği var
21-09-2017 16:29

TEKÄ°RDAÄž (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu BaÅŸkanı ve AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Åžentop, IKBY'nin referandum kararına iliÅŸkin, "Ä°srail'in bölgede kendisiyle iyi iliÅŸkiler içerisinde ve kendi kontrollerinde bir tampon bölge oluÅŸturma isteÄŸi var. O idealleri olan 'Nil'den Fırat'a büyük Ä°srail' hedefinin bir basamağı olarak düÅŸündükleri bir proje olduÄŸuna dair daha önce çok teorik konuÅŸmalar yapılıyordu. Bugünlerde onun çok pratik bir yansıması ile karşı karşıyayız." dedi.

Åžentop, bir etkinlik için geldiÄŸi TekirdaÄŸ'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, baÅŸta Türkiye olmak üzere Ä°ran ve Irak merkezi yönetiminin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin referandum kararına karşı olduÄŸunu belirtti.

Referandum kararının Irak sınırları içerisinden yeni bir devlet çıkarma teÅŸebbüsü olduÄŸuna iÅŸaret eden Åžentop, "Bu konuda destek veren tek ülke de Ä°srail. Ä°srail çok açık olarak destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Irak'ın kuzeyinde sadece Kürtlerin deÄŸil, Türkmenler ve Arapların da yaÅŸadığını hatırlatan Åžentop, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Uzun zamandır bizim bildiÄŸimiz Türkiye'nin konuÅŸtuÄŸu dünyada da konuÅŸulan Ä°srail'in bölgede kendisiyle iyi iliÅŸkiler içerisinde ve kendi kontrollerinde bir tampon bölge oluÅŸturma isteÄŸi var. O idealleri olan 'Nil'den Fırat'a büyük Ä°srail' hedefinin bir basamağı olarak düÅŸündükleri bir proje olduÄŸuna dair daha önce çok teorik konuÅŸmalar yapılıyordu. Bugünlerde onun çok pratik bir yansıması ile karşı karşıyayız. Bölgede siyaseten ve ekonomik bakımdan uygun olmayan ÅŸartlar içerisinde bir devlet üretilmeye çalışılıyor. Batı ülkeleri ve baÅŸta ABD olmak üzere bu konu karşısında çok zayıf ve cılız kaldığını düÅŸünüyorum. Bu tepkilerin arka planında Ä°srail lobisinin de etkili olduÄŸunu düÅŸünüyoruz."

"Türkiye buna müsaade etmez"

Åžentop, bölgede yaÅŸanan her türlü sıkıntıda oradaki insanlara yardım edildiÄŸini vurgulayarak, "Åžunu açıkça ifade etmek istiyorum; Türkiye her türlü olumsuzluÄŸa raÄŸmen Barzani yönetimindeki Kuzey Irak'a ekonomik bakımdan yardımcı olan, imkanlar saÄŸlayan bir ülke. Daha 1990'ların başından itibaren yaÅŸadıkları sıkıntılarla ilgili olarak Türkiye her zaman orada yaÅŸayan insanların yanında olmuÅŸtur. Dara düÅŸtüÄŸü her zaman Türkiye'den yardım isteyen Barzani yönetiminin böyle bir konuda Türkiye'ye raÄŸmen hareket içerisine girmeye kalkışmasını üzüntüyle karşıladığımızı ifade edeyim. Türkiye'nin karşı olduÄŸu bir projenin bölgede hayata geçirilmesi mümkün deÄŸil. Türkiye buna müsaade etmez." diye konuÅŸtu.

Referandumun iptal edilmesini beklediklerini anlatan Åžentop, Türkiye'ye raÄŸmen bu referandumun yapılması ve bağımsız bir devlet oluÅŸturulmak istenmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER