KARAMAN - MEHMET ÇETİN
Karaman'ın Taşkale köyünde duvar gibi yükselen kayanın yontulmasıyla yapılan 350'den fazla mağaradan oluşan tahıl ambarlarını, bölgede turistik tesis olmamasına rağmen farklı mimari özelliği ile binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.
Eskiden belde olan köyde, yaşam koşullarının güçlüğü nedeniyle nüfusun gün geçtikçe azalması nedeniyle ambarlar da artık kullanılmıyor.
Köyde yıllarca gönüllü rehberlik yapan, bir yıldır da İl Özel İdaresince görevlendirilen Hasan Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi kaynaklara göre 1. yüzyılın başında Hatay çevresindeki Hristiyanların baskılardan kaçarak Toros Dağları'na sığındıklarını belirtti.
Karaca, Taşkale tahıl ambarlarının dünyanın ender mimari eserlerinden biri olduğuna işaret ederek, "Dünyada sarp bir yamaca bu kadar çok sayıda kazılmış odaların bulunduğu başka bir yer olmadığını biliyoruz. Burası eşsiz bir yerdir diyebiliriz. Bu yüzden dünyanın her yerinden görmeye geliyorlar. Özellikle yaz aylarında binlerce kişi ziyaret ediyor." ifadelerini kullandı.
Turistik tesisler için proje hazırlandı
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Taşkale'nin zengin kültürü, barındırdığı tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle uğrak yerlerinden biri olduğunu anlattı.
Köye özellikle tahıl ambarlarını görmek için yerli yabancı binlerce turistin geldiğini ifade eden Kılıç, "Tahıl ambarları herkesin görmesi gereken bir yer. Dünyada böyle bir oluşum yok diyebiliriz. En büyük özelliği de insan tahribatı olmaması. Yüzlerce yıl önce nasılsa, bugün de hemen hemen aynı durumda." dedi.
Kılıç, bölgenin turizme daha fazla hizmet edebilmesi için proje hazırladıkladıklarını aktararak, "Ayrıca maden ocaklarına giden ağır tonajlı araçların tahıl ambarlarına ve köydeki otantik evlere zarar vermemesi için İl Özel idaresinin alternatif yol çalışması var. Yıl sonunda biteceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
dikGAZETE.com