Ekonomi

'Taşeron düzenlemesi önce sendikalara sunulmalı'

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Toruntay, "Teknik olarak çalışmaları tamamlanan taşeron düzenlemesi, Meclisten önce mutlaka sendikalara sunulmalı. Kanun tasarısı, sendikaların görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmalı." dedi.

'Taşeron düzenlemesi önce sendikalara sunulmalı'
19-10-2017 15:42

ANKARA - ÖZCAN YILDIRIM

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma İş Genel Başkanı Mustafa Toruntay, "Teknik olarak çalışmaları tamamlanan taşeron düzenlemesi, Meclisten önce mutlaka sendikalara sunulmalı. Kanun tasarısı, sendikaların görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmalı." dedi.

Toruntay, kamuda 900 bine yakın kişinin alt işverene (taşeron) bağlı olarak çalıştığını belirterek, bu çalışanların kamuda veri girişinden temizliğe, hasta yönlendirmeden güvenliğe kadar birçok farklı görevi yerine getirdiğini söyledi.

Taşeron işçiliğin çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Mustafa Toruntay, bu statüdeki yüz binlerce kişinin hem iş güvencesinden yoksun hem de düşük ücretlerle çalıştırıldığını ifade etti.

Türkiye'de taşeron işçilik sorununu ilk kez HAK-İŞ olarak kendilerinin gündeme getirdiğini vurgulayan Toruntay, şöyle konuştu:

"2014 yılında 27 ilde, 9 iş kolunda, 85 iş yerinde toplam 5 bin 250 kamu taşeron işçisi ile yüz yüze görüşerek 'Taşeron İşçisi Gerçeği Araştırması'nı hazırladık. Bu araştırmada, taşeron işçilerin yüzde 77,8'inin sendikalı olmak istediği sonucu ortaya çıktı. Konfederasyon olarak taşeron işçileri örgütlemeye başladık. Bu noktada önemli bir mesafe aldık. HAK-İŞ'in bugün 550 bine yakın üyesinin 250 binden fazlası taşeron işçilerden oluşuyor."

"Taşeron düzenlemesi beklentilere cevap vermeli"

Mustafa Toruntay, "Özel Sözleşmeli Personel" statüsü ve benzeri çözümlere HAK-İŞ olarak baştan itibaren karşı çıktıklarını dile getirerek, "Teknik olarak çalışmaları tamamlanan taşeron düzenlemesi, Meclisten önce mutlaka sendikalara sunulmalı. Kanun tasarısı, sendikaların görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmalı. Taşeron işçilik gibi önemli bir sorun ancak uzlaşı ve elbirliğiyle çözülür." diye konuştu.

Taşeron işçilik sorununun çözümü için katkı ve destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Toruntay, şunları ifade etti:

"900 bine yakın taşeron işçi ve bunların aileleriyle birlikte yaklaşık 3 milyon kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesi beklentilere cevap vermeli. Hükümetin yürüttüğü çalışmada beklentileri dikkate alacağına inanıyorum. İnsana yakışan bir çalışma biçimi olmayan taşeron işçiliği inşallah hep birlikte ortadan kaldırırız ve tarihte bırakırız."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER