Soğan üreticileri bu yıl çok dertli. Geçen yıl tarlada kilosunu 1 liraya sattıkları soğanı bu yıl tarlada kilosu 30 kuruşa kadar düşmesine rağmen satamıyor. 30 yıldır çiftçilik yapan Yaşar Çelik de bu yıl 75 dönüm araziye soğan ektiğini belirterek,
"Bunu gübreleyerek, ilaçlayarak bir sürü masraf ettim. Soğanlar hasat zamanı geldiğinde de işçi tutarak soğanı hasat etmeye başladım. 75 dönüm tarlanın yüzde 50'sini 150 bin lira işçi parası vererek hasat ettirdim ancak baktık kilosunu 30 kuruşa sattığım soğana alıcı bulamadım. Bu nedenle hasadı bıraktım. Şimdi hasat ettiğim torbaladığım soğanları satacak kimseyi bulamıyorum. Şu an tarlanın yarısını hasat etmedim soğan kurudu gitti. Hasat ettiğimi de satamıyorum. Şimdi birisi gelse masraflarımı verse sadece soğanları veririm" dedi.
Çelik, tarladaki soğanın 600-700 bin lira para edeceğine dikkat çekerek şunları kaydetti:"Ancak bırak 600-700 bin lirayı kazanmayı ettiğimiz masrafı çıkaracak fiyata satamıyoruz. Gelen oluyor ancak almıyorlar. Ben 30 yıllık çiftçiyim hayatımda böyle bir şey görmedim. Bu yıl soğan satılmıyor alıcı bulamıyoruz. Biz geçtiğimiz yıllarda hasat ettiğimiz soğanların yüzde 40-50'sini Ruslara satardık onlar da bu yıl almadı. Satılmamasında bunun da etkisi vardır. Ancak bu yıl iç piyasada soğan almıyor. Satabilirsek soğanları satacağız satamazsak millete gelin soğanı bedava götürün diyeceğiz."
Soğanları satamadığı gibi hırsızlar ve başakçılardan korumak için tarlada kalan soğanı için bin 500 lira maaşla bekçi tuttuğunu belirten Yaşar Çelik, "Ne yapalım soğan tarlada kaldı bari çalınmasın diye bekçi tuttum. Bekçiye devletten fazla maaş veriyorum" diye konuştu.
Tarlada bekçilik yapan Mehmet Tekin ise işi olmadığını Çelik'in kendisine bekçilik teklifinde bulunduğunu ifade ederek, "Benim işim yoktu böyle bir iş teklifi gelince kabul ettim. Tarlada kalan soğan çalınmasın diye 24 saat burada bekçilik yapıyorum. Üreticinin zor durumda kalması benim için iş kapısı oldu" dedi.
dikGAZETE.com