SİİRT
Siirt'te 10 yıldır taksicilik yaparak geçimini sağlayan 4 çocuk babası 50 yaşındaki Nihat Kaymaz, kelebekleri görüntüleme merakı nedeniyle her fırsatta Botan Çayı'nın yolunu tutuyor.
Geçen yılın ekim ayında, Türkiye'de kayıt altına altında bulunan fakat görüntülenemeyen "Beyaz Öncü" kelebeğini görüntülemeyi başaran Kaymaz, son olarak Türkiye'de ilk defa başka bir kelebek türünü Botan Çayı kenarında görüntüleyerek kayıt altına alınmasını sağladı.
"En büyük hobim kelebek çekmek"Kaymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kelebekleri çok sevdiğini, en büyük hobisinin bu canlıları görüntülemek olduğunu söyledi.
"Müşteriyi bir köye, bir ilçeye bıraktıktan sonra makineme sarılıyorum ve yolda gördüğüm güzellikleri çekiyorum. En büyük hobim olan kelebekleri araştırmayı, onları fotoğraflayarak kayıt altına almayı çok seviyorum." diyen Kaymaz, bugüne kadar Siirt'te 115 kelebek türünün fotoğrafını çektiğini belirtti.
Görüntülediği kelebekler arasında 2 türün kendisi için özel bir anlam ifade ettiğini aktaran Kaymaz, şöyle konuştu:
"Biri geçen yılın ekim ayında görüntülediğim Beyaz Öncü diğeri ise Siirt Benekli Meleği kelebeğidir. Beyaz Öncü'nün daha önce kaydı vardı ama görüntüsü yoktu. Görüntüsünü çekmek bana nasip oldu. Bu sefer çektiğim kelebek türünün ise Türkiye'de ne kaydı ne de görüntüsü vardı. Dolayısıyla çok mutluyum."
"Siirt Benekli Meleği" adını verdiKaymaz, kayıt altına alınan kelebeğe "Siirt Benekli Meleği" adını verdiğini dile getirdi.
"İsteseydim bu kelebeğe kendi ismimi de verebilirdim ama memleket aşkı daha ağır bastığı için memleketimin ismini verdim. Bu kelebek, 'Siirt Benekli Meleği' adıyla tarihe geçti. Dolayısıyla bu konuda da çok mutluyum. Kelebek sevdam, merakım, hobim devam ediyor ve devam edecek." ifadesini kullanan Kaymaz, başka bir kelebek türü keşfettiği takdirde buna kendi adını verebileceğini anlattı.
Bulduğu kelebek türünün uzun yıllar önce Suriye ve Irak'ta görüntülendiğini anımsatan Kaymaz, bu türü Türkiye'de de görüntülemenin önemli olduğunu dile getirdi.
"Yaygın bir tür ancak ülkemiz için yeni bir kayıt"Batman Üniversitesinde görevli entemoloji (böcek bilimi) uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erdem Seven "Pontia glauconome" denilen bu kelebek türünün Türkiye'de ilk kez görüldüğünü belirtti.
Türkiye'de bu cinste dört kelebek türü bulunduğunu bildiren Seven, "Bu da beşinci oldu. Bu türün tip lokalitesi Mısır'ın Sina yöresinde olan bir tür." ifadelerini kullandı.
Seven, bu kelebek türünün göç ederek yayılış alanını genişlettiğini aktararak, şöyle dedi:
"Bu göçmen bir tür. Yayılış gösterdiği ülkelerde mart ayından eylül ayına kadar yayılış gösteriyor. Ülkemizde ise ekim ayında görülmüş oldu. Bu da göçle yayılış alanını genişlettiğini gösteriyor. Yeni bulunan bu tür 'Siirt Benekli Meleği' olarak isimlendirilmiş. Yaygın bir tür ancak ülkemiz için yeni bir kayıt."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com