Çevre-Hayat

Suriyeli öğrencilerin Türkçe sevinci

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığındıkları Siirt'te eğitimlerine devam eden 120 Suriyeli öğrenci, Türkçe öğrenmenin sevincini yaşıyor.

Suriyeli öğrencilerin Türkçe sevinci
20-11-2017 15:03

SİİRT- FECRİ BARLIK

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullar ile 14 Eylül Geçici Eğitim Merkezinde kendi dil ve müfredatlarına göre eğitim gören Suriyeli öğrenciler, "Suriyeli Öğrencilerin Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonu Projesi" kapsamında yaklaşık bir yıldır yoğunlaştırılmış programla haftada 15 saat eğitim sayesinde Türkçe öğrendi.

Merkez Koordinatörü Mehmet Faruk Süzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MEB'in görevlendirdiği 6 öğretmenin, Suriyeli öğrencilere Türkçeyi yabancı dil metoduyla öğrettiğini söyledi.

Proje ile öğrencilerin okuma ve yazmayı öğrendiğini ifade eden Süzgün, "Bunun faydasını görüyoruz. Burada Türkçe öğrenerek ailelerine de yardımcı oluyorlar. Alışverişte, diğer yerlerde olsun günlük yaşantılarında ailelerine rehberlik yapıyorlar. Burada öğrendiklerini ailelerine de öğretiyorlar. Bu projenin amacı Suriyeli öğrencilere Türkçe öğreterek onların MEB'e bağlı okullarımıza entegrasyonunu sağlamak." dedi.

"Aramızdaki dil sorununu da ortadan kaldırdık"

Merkez Müdürü ve Arapça öğretmeni Suriyeli Hammud Elmatar da 3 yıldır faaliyette olan merkezde 10 Suriyeli öğretmen ile 6 Türk öğretmenin görev yaptığını bildirdi.

Merkezde, kendi dil ve müfredatlarına göre ders işlediklerini aktaran Elmatar, "Yalnız biz Suriyeli öğretmenler de bilmediğimiz için Türkçe dersini veremiyorduk. Yaklaşık bir yıldır proje kapsamında okulumuzda görevlendirilen Türkçe öğretmenlerimizle beraber hızlı bir şekilde bu dersi de vermeye başladık." diye konuştu.

Öğrencilerin bu sürede çok iyi düzeyde Türkçe öğrendiğini ifade eden Elmatar, konuşmanın yanında okuma ve yazmayı da öğrenmelerinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Suriyeli muhacirler olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve tüm Türkiye'ye minnettar olduklarını anlatan Elmatar, şöyle devam etti:

"Daha önce ensar-muhacir kardeşliğinden bahsediyorduk. Biz buraya muhacir olarak geldik. Gerçekten burada bize ensar vazifesini yaşattılar. Bu sayede ensar olarak gördüğümüz Türkiye'nin dilini de öğrendik. Türkiye ile aramızda kültür olarak hiçbir fark yoktu fakat dil sorunu vardı. Aramızdaki dil sorununu da ortadan kaldırdık. Türkçeyi artık iyi derecede konuşuyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER