Magazin

Suriyeli müzisyen Katbi, müzik tutkusunu Türkiye'de sürdürmek istiyor

Ülkesindeki iç savaş sebebiyle Türkiye'ye sığınan, müzik okulu sahibi, gitarist, akademisyen ve besteci Suriyeli Fadi Arabi Katbi, müzik alanındaki birikimini Türkiye'de sanatseverlere aktarmak istiyor.

Suriyeli müzisyen Katbi, müzik tutkusunu Türkiye'de sürdürmek istiyor
16-03-2018 17:32

İSTANBUL  

Suriye'nin başkenti Şam'da yaklaşık 100 çocuğun eğitim aldığı bir müzik okulunun sahibi olan 44 yaşındaki Suriyeli gitarist, akademisyen ve besteci Fadi Arabi Katbi, Şam Üniversitesi’nde klasik gitar dersleri vermenin yanı sıra İspanyol kolejinde müzik öğretmenliği yaptı. Katbi, Arap televizyonlarında yayımlanan bir çok dizinin, sinema filminin de müziklerine imza attı.

Şam Üniversitesi Sanat Yüksekokulu mezunu olan Katbi, klasik gitar alanında doktora derecesi aldıktan sonra aynı okulda dersler verdi.

Katbi, ülkesinde iç savaşın yaşamını nasıl değiştirdiğini anlattı.

Halen faaliyette olan ve yöneticiliğini kız kardeşinin yaptığı okulda eğitimlerin sürdüğünü belirten Katbi, eskisi gibi olmasa da okulda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Müzik okulunun, Şam'ın güvenli bir bölgesinde olması dolayısıyla ders vermeye devam ettiğini kaydeden Katbi, şöyle devam etti:

"Faaliyetleri ve öğrencileri azalsa da çalışmaya devam ediyor. Gitar eğitimini ben üstleniyordum. 10 müzisyen okulda ders veriyordu. Solfej dersleri veriyorduk ve tüm müzik aletlerini çalmayı öğretiyorduk. Suriye'de hayat çok zorlaştı. Maddi manevi zorluklar nedeniyle Suriye'nin dışına çıkmaya ve yeni bir yaşam kurmaya karar verdim. Bir müzisyen olarak sakin ve huzurlu olmam gerekiyor ancak bu Suriye'de imkansız. Ailemden ve öğrencilerimden uzaklaştığım için üzgünüm."

Katbi, Suriye'den Lübnan'a geçtiğini oradan da vize alarak havayoluyla 3 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirterek, gelirken hiçbir problemle karşılaşmadığını anlattı.

"Hükümetin ve halkın Suriyelilere yardımlarından dolayı minnettarım"

Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu dile getiren Katbi, "İnsanlar çok kibar. Hükümetin ve halkın Suriyelilere yardımlarından dolayı minnettarım. Bir sanatçı olarak geçimini Türkiye'de sanatın dışında başka bir iş yaparak sürdürmek çok zor. Suriyeli sanatçılar, burada rüyalarını, mesleklerini ve hobilerini unutarak başka işler yapmak, bir fabrikada çalışarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyor. Mesleğimizi burada da sürdürmek istiyoruz" dedi.

Şam'da hem üniversitede hem de kendi özel müzik okulunda klasik gitar eğitmenliği yaptığını anlatan Katbi, şunları kaydetti:

"Bu enstrümanı bir ses sanatçısı olmadan çalmak çok zor. Burada sadece müzik enstitülerinde müzik hocalığı yapabilirim. Dil sorunu nedeniyle Türkçe eğitim veren yerlerde çalışma imkanım olmadı. Suriyelilerin Türkiye'de kurduğu 2 enstitüde çalıştım. Taksim ve Fatih'te. Öğrencilerin çoğunluğu Suriyeliydi. Bazı Türk ve yabancı öğrenciler de vardı. Çok düşük bir maaş veriyorlardı. Kurslar öğrenciler için zaten ücretsizdi. O nedenle ayrılmak zorunda kaldım."

Katbi, kardeşinin kurduğu yapımcılık, yönetmenlik ve reklam üzerine faaliyet gösteren bir şirkette film müzikleri yaparak geçimini sürdürmeye çalıştığına dikkati çekerek, bu işten şu ana kadar yeterli miktarda gelir elde edemediğini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER