Kültür Sanat

Suriyeli Kürt Temmi: Suriye'de olsak PYD çocuklarımızı elimizden alır

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, terör örgütü PYD/PKK'nın çocuklarını ellerinden alarak savaştıracağı korkusuyla evlerine dönemiyor.

Suriyeli Kürt Temmi: Suriye'de olsak PYD çocuklarımızı elimizden alır
28-02-2018 16:49

ÅžANLIURFA (AA) - MEHMET FATÄ°H ASLAN - Ülkelerindeki iç savaÅŸtan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, terör örgütü PYD/PKK'nın tehdit ve baskıları nedeniyle ülkelerine dönemiyor.

Suriye'nin sınır ilçeleri Ayn el Arap (Kobani) ve Tel Abyad'dan terör örgütleri arasındaki çatışmalar ve baskılar sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan Kürt sığınmacılar, tekrar vatanlarına, köylerine, evlerine dönecekleri günü bekliyor.

Türkiye'nin desteÄŸiyle yaÅŸamlarına devam eden sığınmacılar, önce bölgeyi iÅŸgal eden terör örgütü DEAÅž, sonra da YPG/PKK'nın çocuklarını ellerinden alarak zorla savaÅŸtıracağı korkusuyla ülkelerine dönemiyor.

SavaÅŸ öncesinde Ayn el Arap'ın güneyindeki bir köyde yaÅŸayan Hamit Şığ Temmi, AA muhabirine, ülkelerindeki iç savaÅŸ nedeniyle terör örgütü DEAÅž'ın köylerini iÅŸgal etmesinin ardından Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Evlerini, topraklarını geride bırakarak kaçtıklarını anlatan Temmi, "SavaÅŸtan çocuklarımızı alarak kaçtık. Åžimdi köyümüze yerleÅŸen YPG/PKK'nın çocuklarımızı elimizden alma korkusuyla geri dönemiyoruz. Bundan dolayı bize göÄŸsünü açan Türkiye'de yaÅŸamaya devam ediyoruz. Burada güven içinde uyuyoruz." diye konuÅŸtu.

"Biz artık kavga, savaş istemiyoruz"

Ülkesinde çiftçilik yaptığını, traktör, otomobil gibi araçlarını köyde bıraktığını ifade eden Temmi, geride bıraktığı tarlalarından, araçlarının durumundan haberlerinin olmadığını anlattı.

Çocuklarının dünyadaki en büyük hazineleri olduÄŸunu dile getiren Temmi, ÅŸöyle devam etti:

"10 çocuÄŸum var, eÄŸer biz ÅŸimdi Suriye'de olsaydık PYD çocuklarımızı elimizden alır, zorla götürüp savaÅŸtırırdı. Ä°nsanlar çocuÄŸunu dünyanın bütün mallarına deÄŸiÅŸtirmez, parmağına dahi zarar gelmesini istemez. Biz artık kavga, savaÅŸ istemiyoruz, kavgadan, savaÅŸtan kaçıp geldik. Oradaki ortama güvenemediÄŸimiz için dönemiyoruz. Ä°nÅŸallah bir gün terör örgütleri oradan temizlenir, devlet otoritesi tekrar saÄŸlanırsa döneriz."

Canlarını, mallarını Türk devletine emanet ettiklerini aktaran Temmi, Türkiye'ye sığındıkları günden beri çadır kentte bütün ihtiyaçlarının giderildiÄŸini vurguladı.

"Bölgede ne PYD/PKK'yı ne de DEAÅž'ı istiyoruz"

Tel Abyadlı Muhammet Nur Osman da yaÅŸadığı bölgenin terör örgütü DEAÅž'ın eline geçmesiyle 6 çocuÄŸuyla ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Köylerinin daha sonra terör örgütü PYD/PKK tarafından iÅŸgal edildiÄŸini ve güvenli bir ortam saÄŸlanamadığı için topraklarına geri dönemediklerini anlatan Osman, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Biz artık bölgenin selametli bir yer olmasını istiyoruz. Hepimiz Müslümanız, insanlar ölmesin. Ä°nsanın yaÅŸadığı topraklar çok tatlıdır. Biz topraklarımıza geri dönmek istiyoruz. Biz bölgede ne PYD/PKK'yı ne de DEAÅž'ı istiyoruz. Biz evlerimizi terk ettiÄŸimizde sapasaÄŸlam duruyorlardı ama bizden sonra evlerimiz terör örgütleri tarafından yıkılmış, evlerimizin yıkıldığını önce duyduk sonra da televizyonda gördük."

Terör örgütünün baskısı korkutuyor

Havin Halil ise terör örgütünün kendilerine kötü davranacağından korktukları için geri dönemediklerine dikkati çekti.

Bölgenin bir an önce terör örgütünden temizlenmesi temennisinde bulunan Halil, "Burada bütün ihtiyaçlarımız karşılanıyor ama yine de biz vatanımızı çok özledik. Ä°nÅŸallah oralar terör örgütlerinden temizlenir biz de tekrar evlerimize döneriz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER