Medya

Suriyeli gazeteciler AA'yı ziyaret etti

Gaziantep'te Türkçe eğitimi alan 25 Suriyeli gazeteci, Anadolu Ajansını (AA) ziyaret etti.

Suriyeli gazeteciler AA'yı ziyaret etti
23-02-2018 01:24

ANKARA

Gaziantep Valiliği Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü bünyesinde Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle verilen Türkçe kurslarına devam eden Suriyeli gazeteciler, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Faruk Tokat ve Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk ile bir araya geldi.

Mutanoğlu, AA Konferans Salonu'nda konuk gazetecilere hitaben yaptığı konuşmada, gazeteciliğin doktorluk ve öğretmenlik gibi kutsal bir meslek olduğunu belirterek, "Doktor olarak bazen bir kişinin hayatını kurtarırsınız. Gazeteci olarak ise bazen yaptığınız haberlerle binlerce insanın hayatını kurtarabilirsiniz." dedi.

Mutanoğlu, Suriye'deki savaşın bir gün biteceğini belirterek, savaşın bitmesiyle Türkiye'de kalmaya devam edecek Suriyelilerin iki ülke arasındaki bağı kuracağını söyledi.

Türkiye ve Suriye halkları arasında yakın ilişkiler bulunduğunu söyleyen Mutanoğlu, "Gazetecilik mesleğiyle hem ülkelerimize hem de dünyaya fayda sunarız." dedi.

Mutanoğlu, AA'nın Suriye'de yaşananlara sadece mesleki bir olaya yaklaşır gibi yaklaşmadığına dikkati çekerek, "Suriye'de yaşananlara sanki evimizde yaşanmış hadiseler gibi bakıyoruz. Bu yüzden Suriye'nin yaşamış olduğu sıkıntıyı bütün dünyaya nasıl duyurabiliriz, uluslararası topluma nasıl taşıyabiliriz bunun gayreti içindeyiz." diye konuştu.

Suriye'de AA'nın 20'ye yakın çalışanı bulunduğunu kaydeden Mutanoğlu, AA'nın bu ülkede çektiği fotoğraf ve görüntülerin, birçok kez Time Dergisi, Guardian ve Liberation gazetelerinin de aralarında bulunduğu uluslararası basın organlarında çıktığını anlattı.

Mutanoğlu, Suriyeli gazetecilere yaptığı sunumda, Suriye'de yaşananları dünyaya aktaran AA'nın çalışmalarından örnekler gösterdi.

"Gazeteciliğin kökeninde insanlığa fayda olması lazım"

Mutanoğlu, haberdeki en önemli ögenin insan olduğunu belirterek, "Gazeteciliğin kökeninde insanlığa fayda verecek bir mantık olması lazımdır. Bazen bir savaş haberi yaparsınız, bazen bir hırsızlık haberi yaparsınız, bazen de insanlara zarar veren bir olayı ortaya çıkarırsınız ama hepsinin temelinde insan vardır." ifadelerini kullandı.

AA'nın Zeytin Dalı Harekatı'nı 20'nin üzerinde muhabirle takip ettiğini belirten Mutanoğlu, bu dönemde sosyal medyada ortaya çıkan kara propaganda ürünü paylaşımlara değindi. Mutanoğlu şöyle devam etti:

"Afrin operasyonunda Türkiye karşıtı yalan haberleri çürütmek için bir birim kurduk. Suriye rejiminin katliamlarını 'Türk ordusu yaptı' gibi gösteren paylaşımlarda titiz bir çalışmayla olayın gerçeğini buluyoruz. Gerçek haberi ve yalan haberi alt alta koyarak çürüttük kara propagandayı."

Mutanoğlu, AA'nın kara propagandaya karşı yaptığı yayınların, yalan haberleri azalttığını sözlerine ekledi.

"AA'da 107 farklı uyruktan çalışan var"

AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Faruk Tokat da AA'nın global yapılanmasını anlatarak 97 ülkede temsilciliği bulunan AA'nın, 107 farklı uyruktan çalışanı olduğunu kaydetti.

AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk ise AA'nın Türkçe dışında 12 dilde yayın yaptığını söyledi.

Gazetecilere AA'yı anlatan kısa film gösteriminden sonra Haber Akademisine ilişkin bilgi verildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER