Uygulamaya Arapça “meydan okuma” anlamına gelen “TaHadi” ismini veren öğrenciler, uygulamadan elde edilecek gelirle Suriyeli çocukların Türkçe öğrenmelerine destek olacak. İzmir’de üniversite eğitimi gören gençler, TaHadi adını verdikleri bir mobil uygulama geliştirdi. Arapça “meydan okuma” anlamına gelen TaHadi'nin tanıtım toplantısı Küçük Kulüp’te gerçekleştirildi. Birçok Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisinin katıldığı tanıtım toplantısında konuşan Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun, uygulamayı genç ve öğrenci mültecilerin Türk toplumuna entegrasyonunu kolaylaştırmak için geliştirdiklerini söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Eğitim Dairesinin Avrupa’daki 21 üniversiteyi dahil ettiği proje kapsamında çalışmalara başladıklarını anlatan Prof. Dr. Tosun, “Genç arkadaşlarımızdan oluşturduğumuz ekiple, beyin fırtınası yaptık. Çalışmalarımız sonucunda sosyal medya üzerinden kurgulanmış olan bu projeyi netleştirdik. Uygulama bize 2 bin dolara mal oldu” dedi.
15 kişilik bir ekiple çalıştıklarını kaydeden proje kolaylaştırıcısı Kemal Gülpınar ise “Barınma, istihdam, eğitim sorunlarını çözme amacıyla birçok proje ortaya çıktı. Ana fikir olarak entegrasyonun önemine vurgu yapmak istedik. Türkiye’de 3,5 milyona yakın Suriyeli var. Bunların 2,7 milyonunun önümüzdeki 15 sene Türkiye’de kalacağı inancı var. Bunların da 1,5 milyonu çocuk. Bunların okul çağında olan 700 bininden 200 bini okula devam edebiliyor. Birleşmiş Milletler ve UNICEF, buna ‘kayıp nesil’ diyor. Bu çocuklar önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde acilen Türkçe öğrenmeli. Kendi akranlarıyla entegre olmaları çok önemli” diye konuştu. Gülpınar, test aşamasını geçen TaHadi'yi bu sabahtan itibaren tüm kullanıcıların indirebileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından TaHadi isimli uygulama hakkında bilgi veren proje ekibinden Abela Rızvanska ve Kamal Dawood, kullanıcıların uygulamaya yükleyeceği video ve fotoğraflarla birbirlerine meydan okuyabileceğini açıkladı. Uygulamada çevrim içi bir mağaza bulunuyor. Bu ürünlerden elde edilecek gelirin yüzde 20’lik kısmı Suriyeli mülteci çocukların Türkçe dil eğitimi için aktarılacak.
dikGAZETE.com