Genel

Suriye lirası, dolar karşısında son iki haftada üçte bir değer kaybetti

Suriye lirası, dolar karşısında son iki haftada üçte bir değer kaybederken, iç savaşın başından bu yana ise SL'nin dolar karşısındaki kaybı, yüzde 2453 olarak gerçekleşti.

Suriye lirası, dolar karşısında son iki haftada üçte bir değer kaybetti
17-01-2020 20:06

Esed rejimi, destekçilerinin yardımıyla, Ä°dlib'e saldırılarını sürdürürken, ülkede iç savaşın başından bu yana süren ekonomik kriz de derinleÅŸiyor.

SL, dolar karşısında deÄŸer kaybetmeye devam ettiÄŸi için enflasyon da giderek yükseliyor.

Yılın ilk iki haftasında, ABD doları karşısında üçte bir deÄŸer kaybeden SL, bu anlamda rekor kırdı.

1 Ocak'ta 1 dolar, yaklaşık 900 SL'ye denk gelirken, dün ise bu rakam 1200'e ulaÅŸtı. SL, dolar karşısında son iki haftada üçte bir deÄŸer kaybetmiÅŸ oldu.

SL'nin, dolar karşısındaki kaybı, 2011'den bu yana ise yüzde 2453'ü aÅŸkın.

DeÄŸer kaybına etki eden diÄŸer faktörler

ABD'nin Esed rejimi ve Ä°ran'a yönelik yaptırımları, Lübnan'daki hükümet karşıtı gösteriler ve BeÅŸÅŸar Esed'in bazı iç hesaplaÅŸmalar nedeniyle ülkedeki en zengin iÅŸ adamlarına soruÅŸturma açması, rekor düzeydeki kayıpta büyük rol oynadı.

Suriye, ABD ve Avrupa BirliÄŸi'nin 2011'den bu yana yaptırımlarına maruz kalıyor. Ambargolar, enerji sektörünü, para transferlerini ve BeÅŸÅŸar Esed de dahil olmak üzere birçok yetkiliyi ve kurumu hedef alıyor.

"Rejimin duruma müdahale etme gücü yok"

Suriyeli muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu Geçici Hükümetin BaÅŸkanı Abdurrahman Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SL'nin dolar karşısındaki rekor düÅŸüÅŸünü deÄŸerlendirdi.

Mustafa, "Suriye lirasının bu ÅŸartlardaki düÅŸüÅŸünü normal görüyorum. Rejim çetesinin durumu ortada. Ülke ekonomisi çok zor günler geçiriyor. Rejimin dış borçları, 200 milyar doları aÅŸmış durumda. Üretimin düÅŸük seviyelerde olması, rejimin iç ve dış borçları ve rejimin merkez bankasında döviz rezervinin tükenmesi, bu durumun ortaya çıkmasında önemli rol oynadı." dedi.

Lübnan, Irak ve Ä°ran'daki yaÅŸanan olayların SL'nin deÄŸer kaybetmesinde etkili olduÄŸunu vurgulayan Mustafa, "Rejimin duruma müdahale etme gücü yok. Rejim, halkına karşı savaşında ülkenin kaynaklarını kuruttu. Liradaki düÅŸüÅŸ fiyatlara da olumsuz yansıyacak ve halkın alım gücü daha da olumsuz biçimde etkilenecektir." diye konuÅŸtu.

Mustafa, rejim bölgesinde maaÅŸların 50 dolar seviyelerine gerilediÄŸini dile getirdi.

ABD'nin 2020 savunma bütçesi içinde yer alan ve Suriye'deki savaÅŸ suçları nedeniyle Esed rejimi ile buna destek veren Rusya ve Ä°ran'a muhtemel yaptırımlar öngören "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası"na deÄŸinen Mustafa, ÅŸöyle devam etti:

"Sezar yasası, yürürlüÄŸe fiili olarak girdiÄŸi takdirde, Suriye lirası daha da deÄŸer kaybedecek. Halkın yüzde 90'ı, açlık sınırının altında yaşıyor. Ä°nsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER