Dünya

Suriye'deki siviller için Berlin’den Halep’e yürüyecekler

Avrupa’nın farklı ülkelerinden aktivistler, Suriye’de sivillerin yaşadığı insanlık dramına tüm dünyanın dikkatini çekmek için Berlin’den Halep’e yürümeye başladı. - Anadolu Ajansı

Suriye'deki siviller için Berlin’den Halep’e yürüyecekler
26-12-2016 18:57

BERLÄ°N

Avrupa’nın farklı ülkelerinden aktivistler, Suriye’de sivillerin yaÅŸadığı insanlık dramına tüm dünyanın dikkatini çekmek için Berlin’den Halep’e yürümeye baÅŸladı.

"Halep İçin Sivil Yürüyüş” hareketinin üyeleri Berlin’de ilk olarak Suriyeli sığınmacıların kaldığı, eski Tempelhof Havalimanı yakınında buluÅŸtu.

Yaklaşık 400 kişinin bir araya geldiği alanda kısa bir konuşma yapan, hareketin öncülerinden Polonyalı gazeteci ve blog yazarı Anna Alboth, katılımcılara destekleri için teşekkür etti.

“Üç hafta önce sosyal medyada paylaÅŸtığım düşüncenin bugün gerçek olmasına inanamıyorum. GeldiÄŸiniz için hepinize teÅŸekkür ederim” diyen Alboth, büyük bir umutla yola çıktıklarını vurguladı.

Sıradan Avrupa yurttaÅŸları olarak, Suriye’de bombardımanların son bulmasını, sivillere insani yardım ulaÅŸtırılmasını talep ettiklerini anlatan Alboth, "Yürüyüş güzergahımızdaki herkesi gelecek günlerde bizimle buluÅŸmaya davet etmek istiyorum. Nerede olursa olsun, iki saat bile olsa bizimle birlikte yürüsünler” dedi.

Yürüyüş bilgilerini sosyal medya hesaplarından paylaşacaklar

Alboth, yürüyüşleri boyunca varış noktaları ve güzergah hakkında güncel bilgileri, sosyal medya hesapları @civilmarchforaleppo ve internet siteleri civilmarch.org üzerinden paylaşacaklarını anlattı.

Medyanın büyük ilgi gösterdiÄŸi yürüyüş öncesinde açıklamalarda bulunan Polonyalı aktivist, Halep’in sembolik önem taşıdığını, Suriye’de abluka altında olan tüm ÅŸehirlerdeki Suriyeli siviller için yürüdüklerini vurguladı.

Çok sayıda Avrupalının Suriye’de yaÅŸananları ekranları başında izlerken çaresizlik hissettiÄŸini, bir ÅŸeyler yapmak istediÄŸini kaydeden Alboth, “Beni harekete geçiren de bu oldu. Ben evimde çocuklarımla rahat bir ÅŸekilde otururken, Suriye’deki ihtilafta bu kadar insanın yaÅŸadıkları hiç de adil deÄŸil. Benim gibi düşünen çok sayıda kiÅŸiyle bazı ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirebiliriz diye düşündüm. Tabii bu savaşı benim durdurabileceÄŸimi düşünmüyorum, bu kadar saf deÄŸilim ama bir ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirmek için elimden gelen her ÅŸeyi yapmam gerektiÄŸine inanıyorum.” dedi.

Halep’e yürümek için Polonya’dan gelen Joanna adlı aktivist, sosyal medyada çaÄŸrıyı okur okumaz yürüyüşe katılma kararı aldığını belirterek “Bunu kiÅŸisel bir sorumluluk olarak görüyorum çünkü Suriye’de olan bitenin akıl dışı olduÄŸunu düşünüyorum. Bizlerin bir ÅŸeyler yapması gerekiyor. Ä°nsanlığımızı göstermemiz gerekiyor” diye konuÅŸtu.

Berlin’den yürüyüşe katılan David adlı genç, Avrupa’nın farklı ülkelerinden Suriye’deki siviller için bir araya gelerek yürüyüşe katılmalarının büyük baÅŸarı olduÄŸunu vurgulayarak “Dünya genelinde, özellikle de Avrupa'da aşırı saÄŸcı popülist hareketlerin güçlendiÄŸi bir dönemde, insan haklarını savunmak için bir araya gelmiÅŸ olmamızın çok önemli olduÄŸunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

OÄŸlu David’i yolcu etmek için alana gelen Gabriele, çoÄŸu gençlerden oluÅŸan aktivistlerin giriÅŸimini büyük saygıyla karşıladığını, bu yürüyüşün herkese cesaret vermesini, daha geniÅŸ kitleleri Suriye’deki siviller için harekete geçirmesini umut ettiÄŸini söyledi.

Halep İçin Sivil Yürüyüş hareketi, Almanya’dan baÅŸladıkları yürüyüşlerinde sırasıyla Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan ve ardından Türkiye’ye gidecek.

Günde yaklaşık 20-25 kilometre yürümeyi hedefleyen aktivistler, yol boyunca konaklayacakları ÅŸehirlerde düzenleyecekleri etkinliklerle Suriye’deki duruma dikkat çekmeyi hedefliyor. Gönüllüler, yaklaşık dört ay sürecek yürüyüş sonunda Halep’e ulaÅŸmayı amaçlıyor.

Muhabir: Ayhan ÅžimÅŸek


dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER