1960 kuşağı şairlerinden Süreyya Berfe, Selahattin Yolgiden’in sorularıyla, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Şairin Şiir Evreni” söyleşisinde okurlarıyla buluştu. Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide, Berfe, şiirlerinin hikayesini paylaştı. Berfe; Tomris Uyar, Cemal Süreyya, Memet Fuat, Haldun Taner, Ulvi Uras, Mehmet Seyda, Orhan Kemal, Adnan Özyalçıner, Murat Belge, Ülkü Tamer, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve çok sayıda şair ve yazarla olan hatıralarını anlattı.
Şiire zamanla ilginin azaldığını kaydeden Süreyya Berfe, “Bizim zamanımızda şiir okunurdu, şimdi okunmuyor. Melih Cevdet Anday’ın yeni bir kitabı çıktı “Şiir Yaşantısı” diye. 1939’dan son yazısına kadar bütün yazılarının yer aldığı bu kitap bakalım kaç tane satacak! Dergilerde şiirleri yayınlanan yeni, az yeni, çok yeni arkadaşlar alsalar, bu kitap ikinci, hatta üçüncü baskıyı yapar” diye kaydetti.
Edebiyatta kuşakların da kalmadığını belirten Berfe, Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kültür Yarışması Şiir Dalı Birincilik Ödülü’nü alarak şairliğe başladığını, ilk İkinci Yeni akımında yer aldığını, daha sonra ise halk şiirlerine yöneldiğini belirtti. Halk şiirlerinde yeni bir dil kurmanın yolunu aradığını kaydeden Süreyya Berfe, taşranın fiziki olarak kaybolmasıyla birlikte taşra şiirlerinin de yok olduğunu söyledi.Nilüfer Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Şafak Pala, Süreyya Berfe’ye özel tasarım portresini hediye etti.
dikGAZETE