2013 yılında kurulan Sürdürülebilirlik Platformu, üyelerin 3 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdikleri toplantıda imzaladıkları ‘Sürdürülebilirlik Platformu Bildirgesi’ ile resmiyet kazandı.
Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yapan ve sürdürülebilir kalkınma hedefine destek veren meslek birlikleri, dernekler ve vakıflardan oluşan sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası kuruluşları ve kamu düzenleyici otoritelerini bir araya getirme hedefiyle Borsa İstanbul’un girişimiyle 2013 yılında kurulan Sürdürülebilirlik Platformu, üyelerin 3 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdikleri toplantıda imzaladıkları ‘Sürdürülebilirlik Platformu Bildirgesi’ ile resmiyet kazandı. Sürdürülebilirlik Platformu üyeleri, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz başkanlığında 3 Mart 2015 tarihinde yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan Mustafa Kemal Yılmaz, Türkiye’nin, 2015 yılında G20 liderliğini üstlendiğine dikkat çekti. Bu süreçte Sürdürülebilirlik Platformu’nun önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Mustafa Kemal Yılmaz, meslek gruplarına yönelik eğitimlerin, KOBİ’lere yönelik bilinçlendirme faaliyetlerinin ve tedarik zinciri odaklı çalışmaların sürdürülebilirliğin tabana yayılmasında önemli olduğuna değinerek, Platform’un özellikle bu alandaki faaliyetlerini hızlandıracağını ifade etti.
Toplantıda, Sürdürülebilirlik Platformu’nun hâlihazırdaki üyeleri olan Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Global Compact Türkiye, Carbon Disclosure Project (CDP) Türkiye, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD), Sürdürülebilirlik Akademisi ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT), Sürdürülebilirlik Platformu Bildirgesi’ni imzaladı. Böylece Bildirge’nin imzalanmasıyla Sürdürülebilirlik Platformu resmiyet kazandı. Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yapan ve sürdürülebilir kalkınma hedefine destek veren meslek birlikleri, dernekler ve vakıflardan oluşan sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası kuruluşları ve kamu düzenleyici otoritelerini biraraya getirmeyi hedefleyen Sürdürülebilirlik Platformu, imzalanan Bildirge’yle amaçlarını belirlemekle kalmayıp, ayrıca üyelerinin üzerinde anlaştığı çalışma prensiplerini de ortaya koydu.
Toplantıda, katılımcılarca sürdürülebilirliğin şirketlerin iş yapış şekillerine ve stratejilerine yansıtılması için bu anlayışın yönetim kurulu üyeleri ve üst yönetim tarafından sahiplenilmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, yöneticilerin şirketlere ilişkin karar alma süreçlerinde uzun vadeli bakış açısına sahip olmalarının önemli bir unsur olduğu paylaşıldı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PLATFORMU’NUN AMAÇ VE GÖREVLERİ
Borsa İstanbul’un girişimleriyle oluşturulan Sürdürülebilirlik Platformu, üyelerinin sürdürülebilirlik kapsamındaki etkinlik ve faaliyetleri arasında bir sinerji yaratmayı hedeflediği gibi kamuoyunun, basının ve iş dünyasının sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirilmesini ve algının güçlendirilmesini amaçlıyor.
Sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla bu uygulamaların paylaşılmasına yönelik çalışmalar yürütmek ve sürdürülebilirlik kapsamına giren konuların çeşitli plan, program, mevzuat ve düzenlemelerde yer alması için çaba göstermek, düzenleyici otoritelerin karar alma mekanizmalarını destekleyici çalışmalar yapmak ve görüş bildirmek Platformun diğer görevleri arasında yer alıyor.
(İHA)