Kültür Sanat

"Sultan Abdülmecid'in Bir Mimarı: William James Smith"

Tanzimat'ın ilanından sonra İstanbul'da görev yapan İngiliz mimar William James Smith'in mimari eserleri kitap oldu. - Anadolu Ajansı

21-11-2016 15:52

İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ tarafından yayımlanan "Sultan Abdülmecid'in Bir Mimarı: William James Smith" isimli kitapta, Smith'in 1841-1858 yılları arasındaki tasarım ve uygulamaları yakından inceleniyor.

Kitap Edhem Eldem, Afife Batur, Gül Cephanecigil, Seda Kula Say başta olmak üzere çeşitli görsel kültür ve mimarlık tarihi araştırmacılarının makalelerinin derlenmesinden oluşuyor.

Bölümlere ayrılan kitapta, 19. yüzyılda Osmanlı başkentinde çalışan yabancı mimarların önde gelenlerinden olduğu halde az bilinen mimarın eserlerine, hikayeleri ve görselleriyle birlikte yer veriliyor.

Osmanlı emrinde bir İngiliz "Başkonsolos"

Birinci bölümünde erken Tanzimat döneminin siyasi ve kültürel ortamının yanı sıra 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının ele alındığı makaleler yer alırken, ikinci bölümde ise Smith'in mimarlık kariyerini Büyük Britanya İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, Sultan Abdülmecid ve çeşitli şahıslar için tasarladığı ve inşa ettiği yapılar üzerinden inceleyen makaleler bulunuyor.

Üçüncü bölümünde Smith'in mimarlığını üslup bakımından tahlil eden ve Tanzimat devri İstanbul mimarları arasındaki yerini tartışan makalelere verilen kitabın dördüncü ve son bölümünde ise Smith'in diplomatlık kariyeri ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.

Taşkışla olarak da anılan Mecidiye Kışla-i Hümayunu, Tophane-i Amire Hastahanesi (Gümüşsuyu Askeri Hastanesi) ve Bahriye Hastahanesi (Kasımpaşa Deniz Kuvvetleri Hastanesi), William James Smith’in İstanbul’daki diğer önemli tasarım ve uygulamalarındandır.

İyi derecede Türkçe bilen, 1807 Londra doğumlu mimar, Osmanlı'nın çeşitli ülkelerdeki konsolos ve başkonsolosluk görevlerini de yürütür.

Muhabir: Musa Alcan

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER